Ζελένσκι: «Θα νικήσουμε το ρωσικό κακό και δεν θα μπορέσει να ξανασηκωθεί»

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ζελένσκι: «Θα νικήσουμε το ρωσικό κακό και δεν θα μπορέσει να ξανασηκωθεί»
Oρκίστηκε να νικήσει το «ρωσικό κακό» από την Μπούτσα, κατά την πρώτη επέτειο της απελευθέρωσης της μαρτυρικής πόλης που έγινε το σύμβολο των φρικαλεοτήτων του ρωσικού στρατού.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ορκίστηκε να νικήσει το «ρωσικό κακό» από την Μπούτσα, κατά την πρώτη επέτειο της απελευθέρωσης της μαρτυρικής πόλης που έγινε το σύμβολο των φρικαλεοτήτων του ρωσικού στρατού.

«Είναι βέβαιο, θα νικήσουμε. Το ρωσικό κακό θα πέσει εδώ ακριβώς στην Ουκρανία και δεν θα μπορέσει να ξανασηκωθεί», δήλωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας έχοντας στο πλευρό του την πρόεδρο της Μολδαβίας Μάια Σαντού και τους πρωθυπουργούς της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς, της Σλοβακίας Εντουαρντ Γέγκερ και της Σλοβενίας Ρόμπερτ Γκόλομπ.

Νωρίτερα, διεμήνυσε πως «Δεν θα συγχωρήσουμε ποτέ» τους δράστες της σφαγής στην Μπούτσα. «Περισσότεροι από 175 άνθρωποι βρέθηκαν σε ομαδικούς τάφους και αίθουσες βασανιστηρίων. 9.000 ρωσικά εγκλήματα πολέμου. 365 ημέρες από τότε που είναι ξανά μια ελεύθερη ουκρανική πόλη», έγραψε ο Ζελένσκι σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Τριάντα τρεις ημέρες κατοχής (…) Σύμβολο των ωμοτήτων της χώρας κατακτητή. Δεν θα συγχωρήσουμε ποτε. Θα τιμωρήσουμε όλους τους ενόχους», τόνισε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Η Ουκρανία θυμάται σήμερα την πρώτη επέτειο από την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από τη μαρτυρική πόλη Μπούτσα, όπου οι κατοχικές δυνάμεις άφησαν πίσω τους πτώματα αμάχων που εκτελέστηκαν εν ψυχρώ. Η ρωσική κατοχή στην πόλη διήρκησε 33 ημέρες και είχε ως αποτέλεσμα περισσότερους από 1.400 θανάτους, ανάμεσά τους και 37 παιδιών, σύμφωνα με το Κίεβο.

Στις 31 Μαρτίου 2022 ο ρωσικός στρατός αποχώρησε από την Μπούτσα και όλο το βόρειο τμήμα του Κιέβου, ένα μήνα αφού εισέβαλε στη χώρα. Δύο ημέρες μετά την απομάκρυνση των ρωσικών στρατευμάτων αποκαλύφθηκε η σφαγή. Δημοσιογράφοι του AFP ανακάλυψαν στις 2 Απριλίου στη Μπούτσα απανθρακωμένα πτώματα σε οχήματα, παντού κατεστραμμένα σπίτια και, κυρίως, σκορπισμένα τα πτώματα είκοσι ανδρών με πολιτικά, ένας εκ των οποίων με τα χέρια δεμένα στην πλάτη.

Οι σκηνές αυτές σόκαραν όλο τον κόσμο, με το Κίεβο και τη Δύση να καταγγέλλουν τις εκτελέσεις με συνοπτικές διαδικασίες αμαχών και εγκλήματα πολέμου. Το Κρεμλίνο από την πλευρά του αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή και κάνει λόγο για σκηνοθετημένα εγκλήματα. Κατά την επίσκεψή του στην Μπούτσα δύο ημέρες μετά την ανακάλυψη της σφαγής, ο Ζελένσκι είχε καταγγείλει «εγκλήματα πολέμου» τα οποία «θα αναγνωριστούν από τον κόσμο ως γενοκτονία». Σχεδόν όλοι οι ξένοι ηγέτες που επισκέφθηκαν την Ουκρανία, μετέβησαν και στην Μπούτσα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Γερμανία: Χαιρετίζουμε την επικύρωση ένταξης της Φινλανδίας στο NATO από την Τουρκία

ΕΛΑΣ: Μεγάλη επιχείρηση για την εξάρθρωση σπείρας που διακινούσε παράνομα μετανάστες – 36 συλλήψεις

ΗΠΑ: Η Ρωσία δεν θα έπρεπε να είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

gazzetta
gazzetta reader insider insider