Υποκλοπές: Έρευνα ΑΔΑΕ σε όλους τους παρόχους τηλεπικοινωνιών

Newsroom
Μοιράσου το
Υποκλοπές: Έρευνα ΑΔΑΕ σε όλους τους παρόχους τηλεπικοινωνιών
Έρευνα σε όλους τους παρόχους τηλεπικοινωνιών για άρσεις του απορρήτου αποφάσισε η ΑΔΑΕ.

Η ολομέλεια της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) έλαβε την απόφαση να ξεκινήσουν έλεγχοι σε όλους τους παρόχους τηλεφωνίας.

Παράλληλα, η ΑΔΑΕ συστήνει Oμάδα Ελέγχου η οποία θα μεταβεί στις εγκαταστάσεις των ΟΤΕ, COSMOTE, Vodafone και Wind Hellas, καθώς και σε όποιον άλλον πάροχο τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών θεωρηθεί αναγκαίο με σκοπό να ελέγξει αν έχουν εκδοθεί κατά το παρελθόν διατάξεις άρσεως απορρήτου των επικοινωνιών αποφάσισε η ΑΔΑΕ, σύμφωνα με έγγραφο που αναρτήθηκε στη Διαύγεια.

Επικεφαλής της Ομάδας Ελέγχου θα είναι ο ίδιος ο Πρόεδρος της Αρχής Χρήστος Ράμμος, ενώ η ομάδα θα συμπληρωθεί από τους:

  1. Στέφανο Γκρίτζαλη τακτικό μέλος της Ολομέλειας της Αρχής, με αναπληρωματικό μέλος την Βασιλική Διαμαντοπούλου αναπληρωματικό μέλος της Ολομέλειας,
  2. Νικόλαο Παπαδάκη τακτικό μέλος της Ολομέλειας της Αρχής, με αναπληρωματικό μέλος τον Νικόλαο Ανδρουλακάκη, αναπληρωματικό μέλος της Ολομέλειας και
  3. Αικατερίνα Παπανικολάου, τακτικό μέλος της Ολομέλειας της Αρχής, με αναπληρωματικό μέλος τον Γεώργιο Μισαηλίδη.

Για τεχνική υποστήριξη της Ομάδας ορίζεται ο Λάμπρος Ράπτης, Ειδικό Επιστημονικό Προσωπικό/ΑΔΑΕ και για τη νομική της υποστήριξη η Βασιλική Τζαλαβρά, Ειδικό Επιστημονικό Προσωπικό.

Σύμφωνα με την ΑΔΑΕ ο πρόεδρός της θα αποστείλει αίτημα προς τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, στο οποίο θα ζητάει τον εμπλουτισμό του ερωτήματος που κατέθεσε στην ΑΔΑΕ την 7.12.2022, με συγκεκριμένους αριθμούς τηλεφώνου, που σχετίζονται με τα δημόσια πρόσωπα και την πιθανότητα άρσης του απορρήτου της επικοινωνίας τους μέσω των αριθμών αυτών.

Για την παραπάνω απόφαση η ΑΔΑΕ επικαλείται την ύπαρξη στον Τύπο σειράς δημοσιευμάτων περί άρσεως του απορρήτου μέσω μη προσδιοριζόμενου τρόπου (μέσω της διαδικασίας νομίμων επισυνδέσεων ή μέσω πειρατικού λογισμικού) κατονομαζομένων με όνομα και επώνυμο προσώπων, ορισμένα εκ των οποίων κατέχουν κορυφαία δημόσια αξιώματα.

Επίσης, κάνει λόγο για «επιτακτική ανάγκη εκπλήρωσης του καθήκοντος, με το οποίο είναι επιφορτισμένη η ΑΔΑΕ, που συνίσταται στην εγγύηση ότι τηρείται η συνταγματική ευταξία στο θεμελιώδες και απολύτως απαραβίαστο δικαίωμα στο απόρρητο των επικοινωνιών καθώς και στην πλήρη και αποτελεσματική εκ μέρους της Αρχής εποπτεία και διασφάλιση ότι τηρείται πιστά η εν γένει νομοθεσία».

Δείτε την απόφαση

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μητσοτάκης: Γεύμα με τον Ν. Αναστασιάδη - Ελλάδα και Κύπρος πυλώνες ασφάλειας και σταθερότητας στην Αν. Μεσόγειο

Πλεύρης: Η φαρμακευτική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε πολιτική εξυπηρέτησης συμφερόντων

Μητσοτάκης για πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά»: Πάνω από 4.000 γυναίκες διαγνώστηκαν έγκαιρα με καρκίνο μαστού