Μερκέλ: «Υπήρχε και η Ελλάδα» – Τι απαντά στην κριτική για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μερκέλ: «Υπήρχε και η Ελλάδα» – Τι απαντά στην κριτική για τον πόλεμο στην Ουκρανία
Μέρκελ
Η Ελλάδα υπήρξε ένας από τους λόγους που η Άνγκελα Μέρκελ δεν μπόρεσε να αποτρέψει τις μελλοντικές εξελίξεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, όπως δηλώνει και η ίδια.

Η Άνγκελα Μέρκελ πήρε θέση για την κριτική που δέχθηκε σχετικά με τις ρωσογερμανικές σχέσεις με αφορμή τον πόλεμο του Πούτιν στην Ουκρανία που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου, αναφερόμενη στα γεγονότα της Κριμαίας του 2014, τονίζοντας μάλιστα πως εκείνη την περίοδο ήταν ανοιχτό και το μέτωπο της Ελλάδας.

Για την Κριμαία, σύμφωνα με την DW, παραδέχεται ότι ήδη μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014, είχε προσπαθήσει με τον τότε Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα να αποτρέψουν νέες ρωσικές επιθετικές κινήσεις στην Ουκρανία και να επιβάλουν αυστηρές κυρώσεις.

Όσο για την κριτική που της ασκείται σήμερα για το πώς άφησε την κατάσταση στην Ουκρανία να εκτραχυνθεί μετά το 2013 και 2014, η Άγκελα Μέρκελ υπεραμύνεται των επιλογών της, λέγοντας ότι εκείνη την εποχή, δεν είχε να ασχοληθεί μόνο με τη Συμφωνία του Μισνκ. Υπενθυμίζει τόσο τις εκλογές που είχε μπροστά της στο εσωτερικό, αλλά «και την Ελλάδα», καθώς και τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό.

«Νομίζω ότι είναι σημαντικό να αναρωτηθούμε πώς λειτουργεί η παγκόσμια ιστορία, σύμφωνα με ποιους κανόνες. Διαφορετικά κάνουμε πάντα τα ίδια λάθη» λέει η ίδια χαρακτηριστικά. «Είχα ασχοληθεί πολύ με την Ουκρανία και γι αυτό αποζητούσα ηρεμία μετά τη θητεία μου» αναφέρει η πρώην Καγκελάριος.

«Η Συμφωνία του Μινσκ διαβρώθηκε. Το καλοκαίρι του 2021, αφού είχα συνταντήσει τον Μπάιντεν και τον Πούτιν, επιδίωξα τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου φόρουμ διαλόγου στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με τον Πούτιν. Κάποιοι εναντιώθηκαν και δεν είχα πια την επιρροή να επιβληθώ, όλοι ήξεραν ότι το φθινόπωρο θα αποχωρούσα», εξήγησε.

Μάλιστα, όπως αποκαλύπτει, το ίδιο συναίσθημα είχε και στην τελευταία επίσημη επίσκεψή της στη Μόσχα τον Αύγουστο του 2021. «Ήταν πια ξεκάθαρο: Η πολιτική επιρροή μου είχε τελειώσει» παραδέχεται η Άγκελα Μέρκελ σημειώνοντας ότι «για τον Πούτιν μετρά μόνο η εξουσία. Αν και πάντα συναντιόμασταν τετ-α-τετ, σε εκείνη την επίσκεψη έφερε μέσα και τον Λαβρόφ (σ.σ. υπ. Εξωτερικών της Ρωσίας)».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πούτιν: «Συμμερίζομαι τον πόνο σας», λέει σε μητέρες στρατιωτών που πολεμούν στην Ουκρανία

Σερβία: Ένοπλη σύγκρουση μεταναστών κοντά στα σύνορα με την Ουγγαρία

Οι πολυεπίπεδες απειλές για τους γαστρονομικούς θησαυρούς του Ρεθύμνου

gazzetta
gazzetta reader insider insider