Οικονόμου: Χωρίς την απαιτούμενη μέχρι τώρα τεκμηρίωση το δημοσίευμα για τις υποκλοπές

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οικονόμου: Χωρίς την απαιτούμενη μέχρι τώρα τεκμηρίωση το δημοσίευμα για τις υποκλοπές
«Ο ΣΥΡΙΖΑ αποδεικνύει ότι τρέφεται από συνθήκες πολιτικής ανωμαλίας κι αποσταθεροποίησης» υποστήριξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Η τουρκική προκλητικότητα λαμβάνει πια και θεσμικό χαρακτήρα όσον αφορά το συμβάν με τον κ. Τζιτζικώστα. Οφείλουμε να πούμε ότι δεν τιμά τις αρχές της γείτονος χώρας να κάνουν μια φθηνή πολιτική με καψώνια τα οποία αργότερα προσπαθούν να δικαιολογήσουν με ακόμα φθηνότερες προφάσεις», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου ξεκινώντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. «Ο κ. Τζιτζικώστας όπως και ολόκληρη η ελληνική Πολιτεία προσπαθεί στα ζητήματα με την Τουρκία να είναι μέρος της λύσης ενώ η Τουρκία επιμένει με προκλητικές και απαράδεκτες ενέργειες συνεχώς να είναι μέρος του προβλήματος».

Στη συνέχεια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πέρασε στη σημερινή παρουσία του πρωθυπουργού στο ΚΠΙΣΝ στην εναρκτήρια εκδήλωση της συνόδου «Pharos Summit 2022» την οποία διοργανώνει το υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων για τη συνεργασία ανάμεσα στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ σε ό,τι αφορά την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Επεσήμανε ότι στην εκδήλωση αυτή συμμετείχαν εκπρόσωποι όλων των ελληνικών ΑΕΙ και εκπρόσωποι από 30 μεγάλα αμερικανικά πανεπιστήμια.

Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε στο ότι χθες ο πρόεδρος του Πανεπιστημίου Columbia ανακοίνωσε την ίδρυση διεθνούς κέντρου εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκη στην Αθήνα. Το Κέντρο αναμένεται να υποδεχθεί τους πρώτους φοιτητές το 2023. «Πρόκειται για το επιστέγασμα μιας εντατικής και καλά σχεδιασμένης προσπάθειας που ξεκίνησε στα τέλη του 2019 στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας που ανέπτυξε η ελληνική κυβέρνηση και συγκεκριμένα η υπουργός Παιδείας η κ. Κεραμέως για την ενίσχυση της εξωστρέφειας των ελληνικών ΑΕΙ μέσω των ακαδημαϊκών συνεργασιών τους με σημαίνονται ιδρύματα της αλλοδαπής.

Το συμπέρασμα είναι ξεκάθαρο. Η χώρα μας, η Ελλάδα γίνεται φάρος εκπαίδευσης. Προσελκύει φοιτητές, καθηγητές και ερευνητές υψηλής ποιότητας από όλο τον κόσμο. Έτσι όπως της αξίζει. Με αυτόν τον τρόπο ενισχύεται η έρευνα, εμπλουτίζεται η διδασκαλία και ενισχύονται τα ελληνικά πανεπιστήμια σε τεχνογνωσία και πόρους. Παράλληλα γίνεται ακόμη περισσότερο γνωστή η υψηλής ποιότητας έρευνα και διδασκαλία που συντελείται στα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια.

Ο κ. Οικονόμου πέρασε στη συνέχεια στο καλάθι του νοικοκυριού επισημαίνοντας πως θετικά αποτιμώνται τα πρώτα αποτελέσματα. Είπε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εξαντλήσει κάθε δυνατή προσπάθεια για να μειωθεί το βάρος της ακρίβειας στην κοινωνία και ιδιαίτερα στους πιο αδύναμους.

Υπογράμμισε πως ο πληθωρισμός «είναι άλλωστε πασίγνωστο ότι αποτελεί το σοβαρότερο πρόβλημα σε ολόκληρο τον κόσμο, το σοβαρότερο κοινωνικό πρόβλημα σε ολόκληρη την ευρωζώνη. Σύμφωνα με τη Eurostat ανήλθε τον Οκτώβριο στη χώρα μας σε ποσοστό 10,7% ενώ ακόμη και σε χώρες όπως η Γερμανία όπου ο πληθωρισμός είναι διαχρονικά ένα ζήτημα ταμπού εκτοξεύτηκε στο 11,6%. Είναι επομένως απολύτως αυτονόητο και το έχει επισημάνει από την πρώτη στιγμή η κυβέρνησή μας ότι μιλάμε για ένα πρόβλημα παγκόσμιο με δυσμενείς επιπτώσεις παντού, σε όλο τον κόσμο, σε όλη την Ευρώπη».

Υπογράμμισε ότι το καλάθι του νοικοκυριού είναι ένα ακόμη εργαλείο που προστίθεται στα όσα ήδη εφαρμόζονται για τη συγκράτηση των τιμών σε μια σειρά από προϊόντα που είναι απολύτως απαραίτητα για κάθε νοικοκυριό. Και βέβαια δεν είναι το μόνο μέτρο που λαμβάνεται για την ανακούφιση των πολιτών και ιδιαίτερα των πιο ευάλωτων. Είπε ότι εντάσσεται σε μια ευρύτερη προσπάθεια κι έχει έναν διττό στόχο: α.να είναι πολύ χαμηλότερες οι τιμές σε βασικά προϊόντα που είναι απαραίτητα σε κάθε σπίτι και να μην αυξηθούν ή να αυξηθούν ελάχιστα σε σχέση με την υπόλοιπη κατηγορία και β. καθώς ο κόσμος θα κατευθύνεται σε προϊόντα αυτά να λειτουργήσει ο ανταγωνισμός και να μειωθούν ή έστω να συγκρατηθούν οι τιμές και οι αυξήσεις και σε άλλα προϊόντα και εκτός του καλαθιού.

Αναφέρθηκε σε μια πρώτη αποτίμηση αλλά και σε διορθώσεις που έγιναν ήδη.

«Η αντιμετώπιση της ακρίβειας δεν είναι εύκολη όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά πουθενά στον κόσμο», είπε.

Στο σημείο αυτό θέλησε να αναφερθεί σε σειρά μέτρων που έχουν μπει ή θα μπουν το επόμενο διάστημα σε εφαρμογή. Αναφέρθηκε πέρα από το καλάθι του νοικοκυριού και σε άλλα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ για τα οποία όπως είπε, η υλοποίησή του είναι άμεση γιατί η προετοιμασία τους ήταν άρτια και ο μηχανισμός υλοποίησής τους λειτουργεί με επαγγελματισμό. Μέτρα άμεσου χαρακτήρα και μέτρα μόνιμου χαρακτήρα που θα μπουν σε εφαρμογή από την αρχή του χρόνου.

Ο κ. Οικονόμου έκλεισε την εισαγωγική τοποθέτησή του με το θέμα των παρακολουθήσεων από τα κακόβουλα λογισμικά που βρίσκεται στην επικαιρότητα. Μίλησε για το δημοσίευμα της εφημερίδας Documento επισημαίνοντας ότι παρουσίασε ισχυρισμούς περί παρακολούθησης σειράς πολιτικών και μη πολιτικών προσώπων χωρίς την απαιτούμενη μέχρι τώρα τεκμηρίωση. «Όσα αναφέρονται παρότι πλεονάζουν οι αφηγήσεις κι απουσιάζουν τα στοιχεία, οφείλουν και θα διερευνηθούν διεξοδικά από τις αρμόδιες αρχές και από την ελληνική Δικαιοσύνη». Υπογράμμισε ότι αν όσα αναφέρονται αποδειχθούν θα πρέπει να αποδοθούν οι δέουσες ευθύνες σε κάθε επίπεδο και να διωχθούν όσοι παρανόμησαν κι όσοι στράφηκαν εναντίον του δημόσιου συμφέροντος. Το ίδιο θα συμβεί κι αν δεν ευσταθούν οι ισχυρισμοί αυτοί προς εκείνους που σπέρνουν αυτές τις διαβολές, είπε.

Πρόσθεσε ότι χρειάζεται να τοποθετηθούμε με νηφαλιότητα τόσο στο ζήτημα των παρακολουθήσεων με τα κακόβουλα λογισμικά όσο και στην επιχειρούμενη εργαλειοποίησή του.

Μίλησε για θεσμικό ατόπημα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τόνισε ότι για πρώτη φορά στη μεταπολιτευτική ιστορία μας έθεσε θέμα αξιοπιστίας των εκλογών. «Ο ΣΥΡΙΖΑ με το να υιοθετεί δημοσιεύματα χωρίς την απαραίτητη τεκμηρίωση τα οποία δεν έχουν διερευνηθεί από καμία δημόσια αρχή και να προβαίνει σε πολιτικές κρίσεις βασισμένος σε αφηγήσεις αποδεικνύει ότι τρέφεται από συνθήκες πολιτικής ανωμαλίας κι αποσταθεροποίησης».

Κάλεσε την κοινωνία «να αναλογιστεί τι έγινε και τι επιχειρείται να ξαναγίνει στο σκοτάδι και να αποδοκιμάσει τέτοιες μεθοδεύσεις». Τόνισε ότι «η χώρα μας ιστορικά, εθνικά και κοινωνία δεν έχει την πολυτέλεια διχασμών, δεν έχει την πολυτέλεια ανωμαλίας ειδικά σε μια τέτοια συγκυρία. Η Ελλάδα δεν χρειάζεται εθνικές τραγωδίες και η κυβέρνηση θα διασφαλίσει όπως το έκανε πάντα, ότι δεν θα αφήσει κανέναν να κάνει πράξη τις μεθοδεύσεις αυτές».

Αναλυτικά στην εισαγωγική τοποθέτησή του κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου ανέφερε:

Απαγόρευση εισόδου Τζιτζικώστα

Η τουρκική προκλητικότητα λαμβάνει πια και θεσμικό χαρακτήρα, όσον αφορά το συμβάν με τον κ. Τζιτζικώστα. Οφείλουμε να πούμε ότι δεν τιμά τις αρχές της γείτονος χώρας να κάνουν φτηνή πολιτική με καψώνια, τα οποία αργότερα προσπαθούν να δικαιολογήσουν με ακόμα φτηνότερες προφάσεις. Ο κ. Τζιτζικώστας, όπως και ολόκληρη η ελληνική πολιτεία, προσπαθεί στα ζητήματα με την Τουρκία να είναι μέρος της λύσης, ενώ η Τουρκία επιμένει, με προκλητικές και απαράδεκτες ενέργειες συνεχώς, να είναι μέρος του προβλήματος.

Η Ελλάδα γίνεται φάρος εκπαίδευσης

Σήμερα το πρωί ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, παρέστη στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, στην εναρκτήρια εκδήλωση της συνόδου «Pharos Summit 2022», την οποία διοργανώνει το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, για τη συνεργασία ανάμεσα στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ σε ό,τι αφορά στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Στην εκδήλωση αυτή συμμετείχαν εκπρόσωποι όλων των ελληνικών ΑΕΙ και 30 μεγάλων αμερικανικών Πανεπιστημίων. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι χθες ο πρόεδρος του Πανεπιστημίου Columbia ανακοίνωσε την ίδρυση Διεθνούς Κέντρου Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Columbia της Νέας Υόρκης στην Αθήνα. Το Κέντρο αναμένεται να υποδεχτεί τους πρώτους φοιτητές το 2023. Πρόκειται για το επιστέγασμα μίας εντατικής και καλά σχεδιασμένης προσπάθειας, που ξεκίνησε στα τέλη του 2019 στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας που ανέπτυξε η Ελληνική Κυβέρνηση και συγκεκριμένα η υπουργός Παιδείας, κυρία Κεραμέως, για την ενίσχυση της εξωστρέφειας των ελληνικών ΑΕΙ μέσω των ακαδημαϊκών συνεργασιών τους με σημαίνοντα ιδρύματα της αλλοδαπής.

Το συμπέρασμα είναι ξεκάθαρο: Η χώρα μας, η Ελλάδα, γίνεται φάρος εκπαίδευσης που προσελκύει φοιτητές, καθηγητές και ερευνητές από όλο τον κόσμο, έτσι όπως της αξίζει. Με αυτό τον τρόπο ενισχύεται η έρευνα, εμπλουτίζεται η διδασκαλία και ενισχύονται τα ελληνικά πανεπιστήμια σε τεχνογνωσία και πόρους. Παράλληλα, γίνεται ακόμα περισσότερο γνωστή η υψηλής ποιότητας έρευνα και διδασκαλία που συντελείται στα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια.

Θετικά τα πρώτα αποτελέσματα από το «καλάθι του νοικοκυριού»

Η κυβέρνησή μας είναι αποφασισμένη να εξαντλήσει κάθε δυνατή προσπάθεια για να μειωθεί το βάρος της ακρίβειας στην κοινωνία και ιδιαίτερα στους πιο αδύναμους. Για αυτό και συνεχώς επινοούμε νέα σχήματα και εργαλεία στήριξης της κοινωνίας, αξιοποιώντας την πρόοδο της εθνικής οικονομίας, αλλά και κάθε δυνατότητα που υπάρχει.

Είναι, άλλωστε, πασίγνωστο ότι ο πληθωρισμός αποτελεί αυτή τη στιγμή αυτή το σοβαρότερο πρόβλημα σε ολόκληρο τον κόσμο, το σοβαρότερο κοινωνικό πρόβλημα σε ολόκληρη την Ευρωζώνη. Σύμφωνα με την Eurostat, ανήλθε τον Οκτώβριο στη χώρα μας σε ποσοστό 10,7%, ενώ ακόμη και σε χώρες όπως η Γερμανία, όπου ο πληθωρισμός είναι διαχρονικά ένα ζήτημα ταμπού, εκτοξεύτηκε στο 11,6%. Είναι, επομένως απολύτως αυτονόητο -και το έχει επισημάνει από την πρώτη στιγμή η κυβέρνησή μας- ότι μιλάμε για ένα πρόβλημα παγκόσμιο με δυσμενείς επιπτώσεις παντού σε όλον τον κόσμο, σε όλη την Ευρώπη. Το «καλάθι του νοικοκυριού» είναι ένα ακόμη εργαλείο που προστίθεται στα όσα ήδη εφαρμόζονται για τη συγκράτηση των τιμών σε μια σειρά από προϊόντα, που είναι απολύτως απαραίτητα για κάθε νοικοκυριό. Και βέβαια δεν είναι το μόνο μέτρο που λαμβάνεται για την ανακούφιση των πολιτών και ιδίως των πιο ευάλωτων.

Το μέτρο αυτό εντάσσεται σε μία ευρύτερη προσπάθεια και έχει ένα διττό στόχο: πρώτον, οι τιμές σε βασικά προϊόντα, που είναι απαραίτητα σε κάθε σπίτι, να είναι πολύ χαμηλότερες και να μην αυξηθούν ή να αυξηθούν ελάχιστα σε σχέση με την υπόλοιπη κατηγορία. Και δεύτερον, καθώς ο κόσμος θα κατευθύνεται, όπως είναι λογικό, στα προϊόντα αυτά, να λειτουργήσει ο ανταγωνισμός και να μειωθούν, ή έστω να συγκρατηθούν, οι τιμές και οι αυξήσεις και σε άλλα προϊόντα που είναι εκτός «καλαθιού». Φαίνεται, μάλιστα, πως υπάρχουν θετικά αποτελέσματα σε ό,τι αφορά και για τους δύο στόχους. Αφενός διότι εντοπίζεται συγκράτηση, ακόμη και μείωση τιμών στα προϊόντα που περιλαμβάνονται στο «καλάθι», και αφετέρου διότι συγκεκριμένες αλυσίδες έσπευσαν ήδη να προσθέσουν και επιπλέον προϊόντα στο «καλάθι» αυτό.

Στο μεταξύ, επειδή παρατηρήθηκαν ορισμένες δυσλειτουργίες, το Υπουργείο Ανάπτυξης προχωρά σε νέα ΚΥΑ με στόχο να είναι πιο ευδιάκριτη η σήμανση των προϊόντων του «καλαθιού» και να διασφαλίζεται η επάρκειά τους. Παράλληλα, συνεχίζονται όπως είναι γνωστό οι επαφές της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Ανάπτυξης με εκπροσώπους όλης της αγοράς, συγκεκριμένα της βιομηχανίας προκειμένου να υπάρξει η μέγιστη δυνατή συμβολή κάθε κλάδου στη συγκράτηση των τιμών. Η αντιμετώπιση της ακρίβειας δεν είναι εύκολη, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά πουθενά στον κόσμο. Είμαστε, όμως, αποφασισμένοι να αξιοποιούμε καθημερινά κάθε δυνατότητα που υπάρχει έτσι ώστε να περιορίσουμε το αποτύπωμά της δεν θα σταματήσουμε την προσπάθεια αυτή μέχρι να το πετύχουμε.

Μέτρα στήριξης της κοινωνίας που μπαίνουν σταδιακά σε εφαρμογή
Τη στιγμή αυτή -πέρα από το «καλάθι του νοικοκυριού»- βρίσκεται σε εξέλιξη η εφαρμογή μιας σειράς μέτρων για τη στήριξη της κοινωνίας, που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη ΔΕΘ. Τα μέτρα αυτά υλοποιούνται τόσο γρήγορα γιατί η προετοιμασία τους ήταν άρτια και ο μηχανισμός υλοποίησής τους λειτουργεί με επαγγελματισμό. Πρόκειται για μέτρα άμεσου χαρακτήρα που μπαίνουν ή θα μπουν το επόμενο διάστημα σταδιακά σε εφαρμογή, καθώς και σε μόνιμα μέτρα που θα εφαρμοστούν από την 1η του χρόνου.

Προβλέπονται ανάμεσα στ' άλλα:

-Στήριξη 250 ευρώ το Δεκέμβριο σε 2.300.000 δικαιούχους, ευάλωτους συμπολίτες μας με σημαντικά διευρυμένη περίμετρο σε σχέση με αντίστοιχες στηρίξεις στο παρελθόν.

-Πρόσθετη μηνιαία δόση των δικαιούχων ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος το Δεκέμβριο

-Επιπλέον μιάμιση δόση στα επιδόματα παιδιού το Δεκέμβριο

-Οριζόντια επιδότηση 0,25 λεπτών για όλους στο πετρέλαιο θέρμανσης.

-Κατάργηση για όλους -δημόσιους και ιδιωτικούς υπαλλήλους- της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, μέτρο μόνιμου χαρακτήρα.

-Αύξηση στις συντάξεις μετά από πολλά χρόνια.

-Επέκταση του επιδόματος μητρότητας στον ιδιωτικό τομέα από τους 6 στους 9 μήνες.

-Αύξηση έως 2.000 ευρώ του σπουδαστικού επιδόματος στέγης για τους πιο αδύναμους εισοδηματικά φοιτητές.

-Στήριξη με περίπου 150 εκατ. ευρώ για τους παραγωγούς, για τους αγρότες και κτηνοτρόφους μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου.

-Απαλλαγή από το φόρο επιτηδεύματος ή κάλυψη του 40% των εισφορών σε επιχειρήσεις, εφόσον αυξήσουν την απασχόληση με μόνιμες προσλήψεις.

-Μονιμοποίηση της μείωσης των 3 μονάδων στις ασφαλιστικές εισφορές.

-Αναμόρφωση του ειδικού μισθολογίου των 20.000 γιατρών του Εθνικού Συστήματος Υγείας, από την 1η Ιανουαρίου 2023, με αύξηση του βασικού μισθού, του επιδόματος νοσοκομειακής απασχόλησης και του επιδόματος θέσης ευθύνης, που μεσο-σταθμικά θα φθάσει στο 10%.

-Διάθεση επιπλέον 180 εκατ. ευρώ για την κάλυψη του μισθολογικού κόστους έκτακτου υγειονομικού προσωπικού.

-Μισθολογικές παρεμβάσεις για τη στήριξη των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.

Να προσθέσω ακόμη τη διάθεση για φέτος 300 εκατ. ευρώ (σε σχέση με τα 174 εκατ. ευρώ την περσινή χρονιά) για το επίδομα θέρμανσης με σημαντική διεύρυνση της περιμέτρου των δικαιούχων. Το ύψος του επιδόματος θα κυμαίνεται από 100 έως και 800 ευρώ, ενώ στις περιοχές με το περισσότερο κρύο θα είναι προσαυξημένο κατά 25%, φτάνοντας και τα 1.000 ευρώ. Παράλληλα, προβλέπεται ο διπλασιασμός του ποσού του επιδόματος, το οποίο μπορεί να ανέλθει στα 1.600 ευρώ, για νέους δικαιούχους οι οποίοι δεν χρησιμοποιούν φυσικό αέριο και για παλαιούς δικαιούχους, οι οποίοι παύουν να το χρησιμοποιούν.

Όλα αυτά τα μέτρα, πλέον της μείωσης των φόρων, αυξάνουν το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών και όλο αυτό γίνεται σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία, ώστε να αντισταθούμε στο μέτρο του δυνατού στην εισαγόμενη ακρίβεια.

Δράσεις που έχει αναπτύξει η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει φαινόμενα κερδοσκοπίας

Πολλές φορές σε τέτοιες περιπτώσεις, σαν και αυτή τη συγκυρία που βιώνουμε τώρα, εκτός από τους εξωγενείς λόγους της αύξησης των τιμών, η κατάσταση επιδεινώνεται περισσότερο με την αισχροκέρδεια, πρακτική παράνομη και απαράδεκτη, πολύ περισσότερο στις σημερινές δύσκολες συνθήκες.

Θα ήθελα λοιπόν να θυμίσω, προς όλες τις κατευθύνσεις, πρωτίστως στους πολίτες που είμαστε υποχρεωμένοι να θωρακίσουμε απέναντι σε αυτές τις απαράδεκτες πρακτικές, αλλά και σε όσους σκέφτονται να αισχροκερδίσουν και φυσικά και στην αντιπολίτευση, τις παρεμβάσεις μας για την αποτροπή και την αντιμετώπισή της αισχροκέρδειας. Ανάμεσα στ' άλλα, εφαρμόζονται ήδη:

-Πλαφόν στο περιθώριο μικτού κέρδους από την πώληση οποιουδήποτε προϊόντος ή την παροχή οποιασδήποτε υπηρεσίας που είναι απαραίτητη για την υγεία, τη διατροφή, τη διαβίωση, τη μετακίνηση και την ασφάλεια του καταναλωτή.

-Παρακολούθηση των αποθεμάτων των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην αλυσίδα παραγωγής, διανομής, εμπορίας και αποθήκευσης σειράς ειδών που είναι χρήσιμα για τα νοικοκυριά.

-Μηχανισμός ανάκτησης των υπερεσόδων από τις επιχειρήσεις ηλεκτρικής ενέργειας και διάθεσής τους για τη στήριξη των καταναλωτών, μηχανισμός που ήδη έχει υιοθετηθεί και εφαρμόζεται και από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, μηχανισμός που θα γίνει και Ευρωπαϊκός Κανονισμός αλλά και φορολόγηση ύψους 375 εκ. ευρώ σύμφωνα με τις υποδείξεις της ΡΑΕ.

-Πλαφόν στα πάγια τέλη ηλεκτρικού ρεύματος και δυνατότητα του καταναλωτή να αλλάζει πάροχο χωρίς πέναλτι.

--Εντατικοποίηση των ελέγχων από τη ΔΙΜΕΑ.

Οι κανόνες στην αγορά είναι πυλώνας για τη σωστή λειτουργία μιας ελεύθερης οικονομίας. Ελεύθερη οικονομία δεν σημαίνει ασύδοτη οικονομία. Σε μια σύγχρονη φιλελεύθερη οικονομία πρέπει να διασφαλίζεται το fair play, ώστε να λειτουργεί ο ανταγωνισμός και να μην ενισχύονται ολιγοπώλεια, πολύ περισσότερο όταν οι συνθήκες είναι πολύ δύσκολες, όπως συμβαίνει σήμερα. Και κάτι τελευταίο, που έχει την αξία του, ιδιαίτερα για όσους κόπτονται υποκριτικά σήμερα για την αισχροκέρδεια, ασκώντας ανυπόστατη κριτική. Να θυμίσω ότι από τη μία πλευρά η Κυβέρνηση κάνει όσα ανέφερα προηγουμένως, από την άλλη με τις αλλαγές στον ποινικό κώδικα που έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση καταργήθηκε η διάταξη περί αισχροκέρδειας και οι συνέπειες που επέφερε το αδίκημα αυτό.

Παρακολουθήσεις με κακόβουλα λογισμικά

Η εφημερίδα «Documento» παρουσίασε ισχυρισμούς περί παρακολούθησης σειράς πολιτικών και μη πολιτικών προσώπων, χωρίς την απαιτούμενη, μέχρις ώρας, τεκμηρίωση. Όσα αναφέρονται, παρότι πλεονάζουν οι αφηγήσεις και απουσιάζουν τα στοιχεία, οφείλουν και θα διερευνηθούν διεξοδικά από τις αρμόδιες αρχές και από την ελληνική Δικαιοσύνη. Και έτσι πρέπει να γίνει ώστε να μην μείνει καμιά απολύτως υποψία, ώστε καμιά σκιά να μην αιωρείται στο δημόσιο στίβο. Αν όσα αναφέρονται αποδειχθούν, τότε θα πρέπει να αποδοθούν οι δέουσες ευθύνες, σε κάθε επίπεδο. Και να διωχθούν απηνώς όσοι παρανόμησαν και όσοι στράφηκαν εναντίον του δημοσίου συμφέροντος.

Το ίδιο θα συμβεί και αν δεν ευσταθούν οι ισχυρισμοί αυτοί, προς εκείνους που σπέρνουν αυτές τις διαβολές. Για τις αμφιβολίες που έχουμε για την αξιοπιστία των ισχυρισμών, αλλά και τους σκοπούς του εκδότη της εφημερίδας τοποθετηθήκαμε αναλυτικά και γραπτώς. Και δεν χρειάζεται να επανέλθω στο ζήτημα αυτό. Χρειάζεται, όμως, να τοποθετηθούμε με νηφαλιότητα τόσο στο ζήτημα των παρακολουθήσεων με τα κακόβουλα λογισμικά, όσο και στην επιχειρούμενη εργαλειοποίηση του.

Η πρακτική χρησιμοποίησης κακόβουλων λογισμικών, που δυστυχώς συμβαίνει σε πολλά μέρη του κόσμου, φαίνεται να έχει χρησιμοποιηθεί και στην Ελλάδα. Γνωστοί κύκλοι που λειτουργούν και τώρα, όπως είχαν λειτουργήσει και στο παρελθόν, σε ένα άλλο θέμα με επίσης παγκόσμια διάσταση, λειτουργούν ως συγκοινωνούντα δοχεία, αποδίδουν τη χρήση αυτή στην κυβέρνηση και μάλιστα χωρίς κανένα στοιχείο στον ίδιο τον πρωθυπουργό. Δεν υπάρχει το οποιοδήποτε τεκμήριο. Επικαλούνται πηγές, οι οποίες υποτίθεται έκαναν τις παράνομες παρακολουθήσεις και μετά αποφάσισαν να διαθέσουν τα στοιχεία των παρακολουθήσεων αυτών σε εκείνους που σήμερα τα παρουσιάζουν. Επίσης, κάτι θυμίζει αυτό με διαφόρους που φόραγαν κουκούλες. Και ταυτόχρονα αφήνονται και υπονοούμενα για την κατοχή συνομιλιών και μηνυμάτων. Αυτή είναι η μια εκδοχή. Γιατί υπάρχει και η χειρότερη εκδοχή όλα αυτά ή μεγάλο μέρος αυτών να είναι κατασκευασμένα.

Αυτά έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Και θα τα αντιμετωπίσουμε. Όχι επηρεαζόμενοι από απειλές. Ούτε υποκύπτοντας σε άμεσα ή έμμεσα εκβιαστικά υπονοούμενα. Αλλά με την αυτοπεποίθηση και την αποστομωτική απάντηση που δίνουν η πραγματικότητα και η αλήθεια. Θα τα αντιμετωπίσουμε με ψυχραιμία, με ειλικρίνεια και με θεσμικότητα.Τα λογισμικά αυτά δεν τα αγόρασε και δεν τα χρησιμοποιεί καμία δημόσια αρχή στη χώρα μας. Η κυβέρνηση έχει επιδιώξει από την πρώτη στιγμή την πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης αυτής και για αυτό άλλωστε βρίσκεται σε εξέλιξη ανοιχτή δικαστική έρευνα. Η κυβέρνηση έχει ταυτόχρονα έτοιμη την δριμεία θεσμική της αντίδραση στο φαινόμενο αυτό, το οποίο δημιουργεί εθνικούς κινδύνους και χρησιμοποιείται από όσους επιδιώκουν την ανωμαλία και την εσωτερική αναταραχή, σε μια κρίσιμη μάλιστα συγκυρία, σε κάθε επίπεδο. Θα προχωρήσουμε στην καθολική απαγόρευση της εμπορίας τους στην ελληνική Επικράτεια, πράξη που θα καταστήσει την Ελλάδα την πρώτη, τη μοναδική μέχρι σήμερα χώρα στην Ευρώπη που θα απαγορεύει την κυκλοφορία κακόβουλων λογισμικών στην επικράτειά της.

Η ιστορία αυτή και ο τρόπος που εξελίσσεται αφήνει όμως ανοικτά και μια σειρά από άλλα ζητήματα πολιτικού ενδιαφέροντος. Και αυτά θα σχολιάσω, γιατί η ποινική, δικαστική διάσταση είναι αρμοδιότητα συγκεκριμένων αρχών της Πολιτείας, τις οποίες σταθερά απόλυτα εμπιστευόμαστε. Καταρχάς, αυτοί που συγκέντρωσαν το όποιο υλικό από τυχόν παρακολουθήσεις, φαίνεται ότι το διακινούν με συγκεκριμένο τρόπο σε συγκεκριμένες κατευθύνσεις. Προφανώς η ιστορία αυτή εργαλειοποιείται ως πολιορκητικός κριός. Συμφέροντα και κέντρα που εμπλέκονται με το χώρο των υποκλοπών ή κατασκευάζουν τέτοια σενάρια. Και στα δύο ενδεχόμενα, η στόχευση είναι σαφής: H στόχευση είναι η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός. Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός, που έχουν διαμορφώσει μέσα στις πρωτοφανείς συνθήκες επάλληλων παγκόσμιων κρίσεων τα τελευταία χρόνια, συνθήκες σταθερότητας και ασφάλειας για την Ελλάδα. Για αυτό άλλωστε αρκετές φορές στο παρελθόν διάφοροι δεν έκρυψαν ότι θα προτιμούσαν μια διαφορετική κυβέρνηση, μια κυβέρνηση άλλη, πιο βολική, και έναν πρωθυπουργό, αδύναμο και ελέγξιμο. Η διερεύνηση από τις αρχές και η απώλεια ψυχραιμίας των κέντρων αυτών θα ξετυλίξει το νήμα πολύ πιο γρήγορα από ό,τι φαντάζεται ακόμα και ο πλέον αισιόδοξος.

Το δεύτερο συμπέρασμα που εξάγεται από τη μεθόδευση της παρουσίασης των ισχυρισμών περί υποκλοπών έχει να κάνει με τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, ενός κόμματος που θα περίμενε κανείς, όντας το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, να μην φτάσει σε αυτό το έσχατο σημείο ευτέλειας. Ο ΣΥΡΙΖΑ, δια του αρχηγού του μάλιστα, υιοθέτησε τους ισχυρισμούς ασμένως, χωρίς να περιμένει την παρουσίαση των στοιχείων, χωρίς να περιμένει την αξιολόγησή τους από καμιά δημόσια αρχή. Αυτό είναι ένα τραγικό θεσμικό ατόπημα για θεσμικό κόμμα. Δεν έμεινε όμως μόνο εκεί. Έχοντας στην ουσία προαναγγείλει το περιεχόμενο του «Documento» της Κυριακής -το οποίο είναι εύλογο να υποθέσουμε ότι γνώριζε από καιρό- ο κ. Τσίπρας έθεσε, για πρώτη φορά στην μεταπολιτευτική ιστορία μας, θέμα αξιοπιστίας των εκλογών!

Ο ΣΥΡΙΖΑ, με το να υιοθετεί -επαναλαμβάνω- δημοσιεύματα χωρίς την απαραίτητη τεκμηρίωση, τα οποία δεν έχουν διερευνηθεί από καμία δημόσια αρχή, και να προβαίνει σε πολιτικές κρίσεις βασισμένος σε αφηγήσεις, αποδεικνύει ότι τρέφεται από συνθήκες πολιτικής ανωμαλίας και αποσταθεροποίησης. Για να βρει αφήγημα δικαιολόγησης της διαφαινόμενης εκλογικής του ήττας, στις εκλογές, δεν διστάζει να ρίξει νερό στο μύλο όσων αμφισβητούν τη δημοκρατική λειτουργία και βάζουν εντός αγκυλών, εντός αμφισβήτησης το σκληρό πυρήνα της Δημοκρατίας μας, τα ιερά και τα όσια του Πολιτεύματός μας: τη λαϊκή ετυμηγορία. Αλλά ακόμα και στην περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε ενεργό ρόλο στην ιστορία δημοσιοποίησης των ισχυρισμών αυτών, η σπουδή του να γίνει βασιλικότερος του κ. Βαξεβάνη αποδεικνύει ότι είναι ένα κόμμα που λειτουργεί με βάση το δόγμα «γαία πυρί μιχθήτω». Επειδή δεν έχει πολιτική πρόταση για τα μεγάλα και υπαρκτά που απασχολούν την κοινωνία και τους πολίτες, προσδοκά μια μεγάλη αναστάτωση, μήπως και αλλάξει η κατάσταση. Και δεν την προσδοκά παθητικά, την πυροδοτεί κιόλας.

Από την προηγούμενη Δευτέρα έχω εξηγήσει ποια γραμμή και γιατί θα ακολουθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν θα τα επαναλάβω. Η τακτική του είναι προβλέψιμη, παρωχημένη και αναποτελεσματική. Όπως και στην ιστορία με την Novartis και άλλες παρόμοιες, προκαλεί θόρυβο μέσω δημοσιογραφικών ομίλων, σηκώνει σκόνη με τα στελέχη του να δημιουργούν καταιγίδα, κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Όπως φαίνεται, έχουν επιστρατευθεί ξανά κάποιοι από τους παλιούς πρωταγωνιστές στην υπόθεση Novartis. Απουσιάζουν βέβαια και κάποιοι άλλοι, ενδεχομένως γιατί έχουν άλλα τρεχάματα τελευταία στα Ειδικά Δικαστήρια. Στόχος και πάλι είναι η κατασυκοφάντηση των αντιπάλων του και η πρόκληση αναταραχής, ώστε να κερδίσει πρόσκαιρα κομματικά οφέλη. Όπως και παλιά, έτσι και τώρα η Δικαιοσύνη θα απαντήσει. Η Δικαιοσύνη πάντα απαντά σε ύστερο χρόνο, με ψυχραιμία και στοιχεία, διαλύοντας το αφήγημα της ανωμαλίας του ΣΥΡΙΖΑ σε κάθε περίπτωση. Καλούμε την κοινωνία των υπεύθυνων και σκεπτόμενων πολιτών να αναλογιστεί τι έγινε και τι επιχειρείται να ξαναγίνει στο σκοτάδι. Καλούμε την κοινωνία να αποδοκιμάσει, όπως έκανε μέχρι τώρα, τις μεθοδεύσεις αυτές. Η χώρα μας, η Ελλάδα, ιστορικά, εθνικά και κοινωνικά, δεν έχει την πολυτέλεια διχασμών, δεν έχει την πολυτέλεια ανωμαλίας, ειδικά σε μια τέτοια συγκυρία. Η Ελλάδα δεν χρειάζεται εθνικές τραγωδίες και η κυβέρνηση θα διασφαλίσει, όπως το έκανε πάντα, ότι δεν θα αφήσει κανέναν να κάνει πράξη τις μεθοδεύσεις αυτές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σκιές και ψίθυροι ταράζουν το πολιτικό σκηνικό - Τι θα πει ο Κυριάκος - Δουδωνής σχεδιάζει το ΠΑΣΟΚ

gazzetta
gazzetta reader insider insider