Μητσοτάκης: Ό,τι και να γίνει στην Ευρώπη, το σχέδιο στήριξης της ελληνικής κοινωνίας θα συνεχιστεί

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μητσοτάκης: Ό,τι και να γίνει στην Ευρώπη, το σχέδιο στήριξης της ελληνικής κοινωνίας θα συνεχιστεί
Ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 12:00 η επετειακή ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, καθώς σήμερα συμπληρώθηκαν 48 χρόνια από την ίδρυση της παράταξης. 

Τελευταία ενημέρωση: 12:10

Ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 12:00 η επετειακή ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, που ξεκίνησε στις 11:26, καθώς σήμερα συμπληρώθηκαν 48 χρόνια από την ίδρυση της παράταξης.

Τα «γενέθλια» της Νέας Δημοκρατίας και οι 4 αξίες της παράταξης

Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την ομιλία του με ειδική μνεία στα «γενέθλια» της Νέας Δημοκρατίας και τη διακήρυξη της 4ης Οκτωβρίου του 1974 που έφερε την υπογραφή του ιδρυτή της παράταξης, Κωνσταντίνου Καραμανλή. Συγκεκριμένα, ανέφερε πως σχεδόν μισό αιώνα μετά και ύστερα από 39 μήνες γόνιμης διακυβέρνησης, σήμερα μπορούμε να το διακηρύξουμε: Ναι, η Νέα Δημοκρατία είναι η παράταξη όλων των Ελλήνων που κοιτούν μπροστά και στοχεύουν ψηλά».

Συνέχισε λέγοντας πως «η 48χρονη Νέα Δημοκρατία εκφράζει στις μέρες μας το κοινωνικό ρεύμα όπου ο πατριωτισμός της ευθύνης συναντά τον εκσυγχρονισμό της προόδου, με δυνάμεις πέρα από παλιά τείχη που συναιρούν την παράδοση με την ανανέωση, συντηρώντας τις προωθητικές αξίες της χώρας και έχοντας τη δυνατότητα να ενσωματώνει κάθε χρήσιμη νέα ιδέα. Με δεσμευτικές αρχές, αλλά με αδέσμευτη σκέψη και έχοντας πάντα ακέραια τέσσερα θεμέλια: Την προστασία της πατρίδος, την ανοιχτή και παραγωγική οικονομία, τη δίκαιη και Δημοκρατική κοινωνία αλλά και την εθνική ενότητα».

Παρέθεσε δε τα «τέσσερα θεμέλια της παράταξης: την προστασία της πατρίδος, την ανοιχτή και παραγωγική οικονομία, τη δίκαιη και Δημοκρατική κοινωνία αλλά και την εθνική ενότητα, τονίζοντας πως αυτές οι αξίες βοήθησαν την Ελλάδα να βγει νικηφόρα από τις αλλεπάλληλες κρίσεις που μας χτύπησαν. Από την οικονομική καθήλωση του χθες και τη διετή πανδημία μέχρι την μεταναστευτική εισβολή στον Έβρο. Και χάρη σε αυτά, αμύνεται με επιτυχία τόσο στις εθνικές προκλήσεις που συνεχίζονται όσο και στο εισαγόμενο κύμα ακρίβειας και στην ενεργειακή έκρηξη από τον πόλεμο στην Ουκρανία».

Ανέφερε δε πως η κοινοβουλευτική ομάδα επεξεργάστηκε από το 2019 έως τα μέσα του 2022 πάνω από 330 νομοσχέδια, ενώ έχει παραχωρήσει πάνω από 6.000 ομιλίες, λέγοντας πως «σταθήκατε ως κοινοβουλευτική ομάδα στο ύψος των απαιτήσεων που έχουν οι πολίτες, σας ευχαριστώ από καρδιάς». «Δύσκολα κάποιος πρωθυπουργός θα ανέμενε περισσότερα από την Κοινοβουλευτική του Ομάδα. Σε δεκάδες περιπτώσεις αναζητήσατε ευρύτερες συναινέσεις», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Αναφορά σε Ουκρανία, Μόσχα και Τουρκία

Αναφερόμενος στις διεθνείς εξελίξεις δήλωσε πως «δικός μας στόχος παραμένει ο δυτικός κόσμος και πυξίδα μας το διεθνές δίκαιο και η Δημοκρατία», αποτίοντας φόρο τιμής στον ιδρυτή της παράταξης. «Γι’ αυτό στην Ουκρανία συμπαραστεκόμαστε στον αμυνόμενο. Αντιστεκόμαστε στην καταπάτηση των συνόρων και στην αναβίωση αυτοκρατορικών οραμάτων που κάποιοι πιθανώς πρόθυμα θα ήθελαν να μιμηθούν στην γειτονιά μας. Αυτές οι ανιστόρητες απειλές συντρίβονται στις δικές μας κόκκινες γραμμές» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Δημιουργούμε αναχώματα στην προσπάθεια της Μόσχας να μετατρέψει την ενέργεια σε όπλο για την αποσταθεροποίηση των ευρωπαϊκών κοινωνιών» συμπλήρωσε και συνέχισε πως «κανένας εθνικός προϋπολογισμός, ούτε μηχανισμός, μπορεί να καλύψει πλήρως το παγκόσμιο κύμα ανατιμήσεων. Για αυτό δίνω μάχη για μία συμπληρωματική ευρωπαϊκή λύση. Πρέπει να τεθεί ένα πλαφόν στην διεθνή τιμή του φυσικού αέριου και να υπάρξει αποσύνδεση της τιμής του φυσικού αερίου από την αυτήν του ηλεκτρικού ρεύματος» ανέφερε ο πρωθυπουργός και επισήμανε πως «Δεν πρέπει οι εθνικοί προϋπολογισμοί να υπονομεύουν την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη». Ωστόσο, «ό,τι και να γίνει στην Ευρώπη το σχέδιο στήριξης της ελληνικής κοινωνίας θα συνεχιστεί χωρίς να υπάρξει διασάλευση της δημοσιονομικής ισορροπίας».

Αναφερόμενος εκ νέου στην τουρκική προκλητικότητα, είπε ότι έχουμε ξεκαθαρίσει πως τα σύνορα μας έχουν χρώμα γαλανό και όχι γκρίζο. «Γαλανό θέλουμε και τον ουρανό στις σχέσεις με τους γείτονες μας. Είμαι αισιόδοξος ότι το δηλητήριο δεν φθάνει στους λαούς μας γιατί ξέρουν πως η γεωγραφία δεν αλλάζει όταν κάποιος επιχειρεί να παραχαράξει τους χάρτες και ότι η ιστορία δεν ξαναγράφεται με πυροτεχνήματα. Περιμένουμε την άλλη όχθη του Αιγαίου να επανέλθει στον δρόμο της λογικής και της ειρήνης».

Εγκαίνια σε μετρό και επενδύσεις

Για τις θετικές εξελίξεις στο μέτωπο της οικονομίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ανέφερε πως τη «Δευτέρα εγκαινιάζουμε τους τρεις τελευταίους σταθμούς στη «Γραμμή 3» του Μετρό στον Πειραιά, δύο όψεις της ίδιας εικόνας. Ανάλογη εικόνα είμαι σίγουρος ότι έχετε και εσείς από τα μικρά και τα μεγάλα έργα που γίνονται στις Περιφέρειές σας». Πρόσθεσε δε «πως τα έσοδα από τον τουρισμό φέτος θα ξεπεράσουν και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις μας. Και οι επενδύσεις εξακολουθούν να φέρνουν νέες δουλειές και δημόσια έσοδα. Το 2022 θα είναι ακόμα μία χρονιά ρεκόρ στην προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων. Μόλις πριν από λίγες μέρες, ένας αμερικανικός τεχνολογικός κολοσσός, η Google, ανακοίνωσε ένα μεγάλο επενδυτικό σχέδιο που αθροιστικά θα φέρει παραπάνω από 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ και 20.000 θέσεις εργασίας μέσα σε μία 8ετία».

Δείτε το βίντεο με την ομιλία του:

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μητσοτάκης στο Bloomberg: Ήρθε η ώρα η Ευρώπη να επιβάλει πλαφόν στο ρωσικό φυσικό αέριο

Μητσοτάκης: Εκτάκτως ταξιδεύει στο Λονδίνο - Επιδεινώθηκε η υγεία του πατέρα της συζύγου του

Μητσοτάκης: Θα θέσω το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα στην πρωθυπουργό Λιζ Τρας

gazzetta
gazzetta reader insider insider