Τρία Data Centers στην Αττική περιλαμβάνει η επένδυση της Google στην Ελλάδα

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τρία Data Centers στην Αττική περιλαμβάνει η επένδυση της Google στην Ελλάδα
Τι περιλαμβάνει το πλάνο της Google για την επένδυση στην Ελλάδα.

Νέα σελίδα στην πολυετή παρουσία της στη Ελλάδα γυρίζει η Google μέσω της πολυδιάστατης επένδυσης που ανακοίνωσε χθες ότι δρομολογεί στην χώρα. Στόχος του τεχνολογικού κολοσσού, ο οποίος προστέθηκε μόλις στον μακρύ κατάλογο των αμερικανικών εταιρειών που δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην αναπτυξιακή προοπτική της Ελλάδας, είναι να συμβάλλει στην βιώσιμη ανάπτυξη των ελληνικών επιχειρήσεων προσφέροντας πρόσβαση σε τεχνολογία, κεφάλαια και ταλέντο.

Σε αυτό το πλαίσιο και σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσαν τα στελέχη της Google, κα Πέγκυ Αντωνάκου και κα Adaire Fox-Martin στην σχετική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού, στο επόμενο διάστημα η Google θα εγκαινιάσει, μεταξύ άλλων, στην χώρα ένα Google Cloud Region ενεργοποιώντας τις υπηρεσίες του Google Cloud για μικρομεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις.

3 Data Center μέχρι το 2024

Παρότι τα στελέχη της εταιρείας δεν έδωσαν περισσότερες λεπτομέρειες, καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι η εταιρεία, η οποία διαθέτει αντίστοιχα cloud regions σε 10 Ευρωπαϊκές πόλεις (Φιλανδία, Ολλανδία, Λονδίνο, Βέλγιο, Παρίσι, Μαδρίτη, Μιλάνο, Ζυρίχη, Φρανκφούρτη, Βαρσοβία), και αναπτύσσει δύο ακόμα σε Βερολίνο και Τορίνο, σχεδιάζει να προχωρήσει την επένδυση με ταχύτατους ρυθμούς, προλαβαίνοντας ενδεχομένως και τους ανταγωνιστές που προχωρούν παρόμοιες επενδύσεις.

Για την ακρίβεια το πλάνο της Google σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες φέρεται να περιλαμβάνει την δημιουργία τριών κέντρων δεδομένων, ευρύτερα γνωστά κι ως Data Center, ενδεχομένως στην περιοχή της Αττικής, τα οποία θα είναι έτοιμα μέσα στην επόμενη διετία. Να θυμίσουμε ότι αντίστοιχο είναι το επενδυτικό πλάνο που υλοποιεί αυτή την περίοδο στη χώρα και η Microsoft, η οποία κατασκευάζει τρία κέντρα δεδομένων στην Ανατολική Αττική με στόχο να είναι έτοιμα να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους το 2025.

Αυτό που δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα είναι αν η εταιρεία θα κινήσει τις διαδικασίες για να ενταχθεί κι αυτή στις στρατηγικές επενδύσεις, ενέργεια που στην περίπτωση της Microsoft έφερε καθυστερήσεις, καθώς και το μέγεθος των κέντρων δεδομένων που θα κατασκευάσει.

Σε κάθε περίπτωση βέβαια η Google θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει στο ενδιάμεσο διάστημα υφιστάμενες υποδομές data center στην Αττική, όπως για παράδειγμα αυτές της Sparkle, προκειμένου να εξυπηρετήσει τους πελάτες της. Αξίζει να υπενθυμίσουμε άλλωστε ότι Google και Sparkle διατηρούν ήδη στενή συνεργασία αφού υλοποιούν μαζί την πόντιση των υποβρύχιων καλωδιακών διαδρομών, Blue και Raman. Το σύστημα Blue μάλιστα το οποίο θα συνδέει την Ιταλία, τη Γαλλία, την Ελλάδα και το Ισραήλ, περνά κι από την Ελλάδα και συγκεκριμένα από τα Χανιά.

Οικονομικό αποτύπωμα

Άγνωστο παραμένει και το ύψος της επένδυσης. Σύμφωνα όμως με την Google και βάσει έρευνας της AlphaBeta Economics, η εν λόγω επένδυση αναμένεται να έχει συνεισφέρει συνολικά στο εγχώριο ΑΕΠ περί τα 2,2 δισ. από το 2024 όπου και θα είναι έτοιμα τα νέα κέντρα δεδομένων έως το 2030, ενώ παράλληλα θα υποστηρίξει και την δημιουργία 19.400 θέσεων εργασίας.

Κι αυτό γιατί η πρώτη «Google cloud περιοχή» που θα αναπτυχθεί στη χώρα μας και συνολικά τη ΝΑ Ευρώπη και τη Μικρά Ασία, (σ.σ. σήμερα το Google Cloud εκτείνεται σε 35 περιοχές και 106 ζώνες σε ολόκληρο τον κόσμο) θα βοηθήσει στην κάλυψη της αυξανόμενης ζήτησης για υπηρεσίες cloud στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο, προκειμένου οι οργανισμοί να εξασφαλίζουν ψηφιακά προϊόντα και υπηρεσίες πιο αξιόπιστα και σε υψηλότερες ταχύτητες.

Σημειώνεται πως πλέον το cloud προσφέρει σε επιχειρήσεις όλων των μεγεθών, συμπεριλαμβανομένων οργανισμών του δημοσίου τομέα, πρόσβαση σε κρίσιμες τεχνολογίες, όπως τεχνητή νοημοσύνη, κβαντικούς υπολογισμούς, υπολογιστικά εργαλεία big data και δίκτυα 5G, σε μια εποχή που όλα αυτά είναι πιο σημαντικά από κάθε άλλη φορά.

Με τη βοήθεια τόσο των τεχνολογιών αυτών, όσο και των εκπαιδευτικών πόρων του Google Cloud, εκτιμάται ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να δημιουργήσει ένα ισχυρό οικοσύστημα καταρτισμένων ανθρώπων, οι οποίοι θα είναι σε θέση να καλύψουν τις αυξανόμενες τεχνικές ανάγκες της χώρας.

Δύο Κέντρα Αριστείας

Πέρα από το Cloud Region βέβαια, αξιοσημείωτη θέση στο πολυεπίπεδο επενδυτικό πρόγραμμα που παρουσίασαν χθες η κα Fox Martin και η επικεφαλής της Google ΝΑ Ευρώπης, κυρία Πέγκυ Αντωνάκου, έχει και η λειτουργία δύο Κέντρων Αριστείας σε συνεργασία με την Deloitte σε Θεσσαλονίη και Πάτρα. Τα κέντρα Αριστείας αυτά θα είναι αφιερωμένα στη Βιωσιμότητα και την Τεχνητή Νοημοσύνη. Εκεί θα αναπτύσσονται λύσεις που βασίζονται στο cloud και τη μηχανική εκμάθηση για την επίτευξη στόχων βιωσιμότητας και ανθεκτικότητας στην κλιματική αλλαγή.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Google Stadia: «Τίτλοι τέλους» στην υπηρεσία cloud gaming - Θα αποζημιωθούν οι χρήστες

H Google ανοίγει το πρώτο cloud region στην Ελλάδα -«Θα δημιουργήσει 20.000 καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας»

gazzetta
gazzetta reader insider insider