Προεδρικές εκλογές στη Βραζιλία: Για τον Λούλα, ο Ζαΐχ Μπολσονάρου είναι «χειρότερος από τον Τραμπ»

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Προεδρικές εκλογές στη Βραζιλία: Για τον Λούλα, ο Ζαΐχ Μπολσονάρου είναι «χειρότερος από τον Τραμπ»
Ο κ. Μπολσονάρου, νοσταλγός της περιόδου της στρατιωτικής δικτατορίας, είναι εδώ και χρόνια δηλωμένος θαυμαστής του 45ου προέδρου των ΗΠΑ και ορισμένοι τον έχουν βαφτίσει «Τραμπ των τροπικών».

Ο ακροδεξιός πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου είναι «κατά τι χειρότερος από τον (Ρεπουμπλικάνο πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ) Τραμπ», δήλωσε χθες ο Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα, το φαβορί των προεδρικών εκλογών του Οκτωβρίου στη μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής κατά τις δημοσκοπήσεις, χαρακτηρίζοντας τον αντίπαλό του «πιο αγενή», «λιγότερο πολιτισμένο» και «κακέκτυπο» του αμερικανού μεγιστάνα των ακινήτων.

Ο κ. Μπολσονάρου, νοσταλγός της περιόδου της στρατιωτικής δικτατορίας, είναι εδώ και χρόνια δηλωμένος θαυμαστής του 45ου προέδρου των ΗΠΑ και ορισμένοι τον έχουν βαφτίσει «Τραμπ των τροπικών». Οι δυο τους ήταν ιδεολογικοί σύμμαχοι και, την εποχή που συνέπεσαν στην εξουσία, η σχέση των δύο κρατών έγινε θεαματικά πιο στενή.

Απεναντίας, ο αρχηγός του κράτους της Βραζιλίας συγκαταλεγόταν στους τελευταίους ηγέτες του κόσμου που συνεχάρησαν τον Τζο Μπάιντεν για την εκλογική του νίκη το 2020. Οι σχέσεις ανάμεσα στην Μπραζίλια και την Ουάσινγκτον έχουν γίνει πολύ πιο ψυχρές αφότου εγκατέλειψε τον Λευκό Οίκο το 2021.

Αρκετοί φοβούνται πως ο κ. Μπολσονάρου θα αντιγράψει τον Ντόναλντ Τραμπ αν χάσει στις εκλογές, ο πρώτος γύρος των οποίων διεξάγεται τη 2η Οκτωβρίου, αρνούμενος να αποδεχτεί την ήττα του από τον Λούλα. Εδώ και καιρό, ο αρχηγός του κράτους κάνει αθεμελίωτους ισχυρούς περί νοθείας και υποστηρίζει πως το ηλεκτρονικό σύστημα ψηφοφορίας δεν είναι αξιόπιστο, εγείροντας ανησυχίες για το ξέσπασμα θεσμικής κρίσης.

Προ ημερών, ο κ. Τραμπ εξέφρασε την «πλήρη υποστήριξή του» στον κ. Μπολσονάρου, που κατ’ αυτόν έχει κάνει «καταπληκτική δουλειά».

Ο Λούλα έκρινε απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους πως ο κόσμος είναι καλύτερος όταν δεν βρίσκονται στην εξουσία άνθρωποι όπως οι κ.κ. Μπολσονάρου και Τραμπ. «Ο κόσμος ήδη υποφέρει πολύ», σημείωσε, προσθέτοντας πως θα προτιμούσε ο αντίπαλός του να είχε προτιμήσει να αντιγράψει άλλους αμερικανούς προέδρους, όπως δύο προκάτοχους του Ντόναλντ Τραμπ, τον Μπαράκ Ομπάμα και τον Μπιλ Κλίντον.

Το γραφείο του κ. Μπολσονάρου δεν απάντησε αμέσως όταν του ζητήθηκε σχόλιο.

Καθώς η πολιτική ένταση συνεχίζει να ανεβαίνει στη Βραζιλία, χθες η αστυνομία ανακοίνωσε πως 24χρονος οπαδός του 67χρονου αρχηγού του κράτους μαχαίρωσε και σκότωσε 42χρονο υποστηρικτή του 76χρονου Λούλα. Τον Ιούλιο, καταγράφτηκε παρόμοιο επεισόδιο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider