Ουκρανία: Ο Ερντογάν θα θέσει το θέμα του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια στον Πούτιν

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ουκρανία: Ο Ερντογάν θα θέσει το θέμα του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια στον Πούτιν
Όπως είπε ο Τούρκος πρόεδρος, «η Ρωσία πρέπει να κάνει ένα σημαντικό βήμα για την παγκόσμια ειρήνη».

Συνέχεια στις προσπαθείς της Τουρκίας για να αναδειχθεί ως βασικός «παίχτης» των κινήσεων για εξομάλυνση της έντασης στον πόλεμο μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας δίνει ο Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος, μετά από τη συνάντηση που είχε με τον Ουκρανό ομόλογο του, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στην πόλη Λβιβ, δήλωσε σε δημοσιογράφους πως έχει επαφή με τον Ρώσο ηγέτη, Βλαντίμιρ Πούτιν, για το ζήτημα του πυρηνικού σταθμού στη Ζαπορίζια, που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των δυνάμενων της Μόσχας.

«Θα συζητήσω το θέμα με τον Πούτιν και θα του πω ότι η Ρωσία πρέπει να κάνει ένα σημαντικό βήμα για την παγκόσμια ειρήνη» ανέφερε ο Ερντογάν σε δηλώσεις τους προς Τούρκους δημοσιογράφους στην πτήση επιστροφής στην Άγκυρα, σύμφωνα με το Reuters.

Αλληλοκατηγορίες για προβοκάτσια στη Ζαπορίζια

Σημειώνεται πως η Energoatom, η κρατική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας της Ουκρανίας, ανακοίνωσε σήμερα ότι οι ρωσικές δυνάμεις προγραμματίζουν να σταματήσουν τη λειτουργία των ενεργών μονάδων παραγωγής ενέργειας στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια και να τις αποσυνδέσουν από το ουκρανικό δίκτυο ηλεκτροδότησης.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, η Energoatom σημειώνει ότι πιστεύει πως η Ρωσία, η οποία έχει θέσει υπό τον έλεγχό της τον πυρηνικό αυτό σταθμό που βρίσκεται στη νότια Ουκρανία, προετοιμάζεται να διεξαγάγει μια «μεγάλης κλίμακας προβοκάτσια» εκεί.

Η Μόσχα είχε επίσης κατηγορήσει χθες, Πέμπτη, το Κίεβο ότι προετοιμάζει «προβοκάτσια» στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια.

«Υπάρχουν πληροφορίες ότι οι ρωσικές δυνάμεις κατοχής προγραμματίζουν να διακόψουν τη λειτουργία των μονάδων παραγωγής ενέργειας και να τις αποσυνδέσουν από τις γραμμές τροφοδοσίας του ουκρανικού συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας στο εγγύς μέλλον», αναφέρει η Energoatom στην ανακοίνωσή της.

«Ο ρωσικός στρατός αναζητεί τώρα προμηθευτές καυσίμων για τις ντιζελοκίνητες γεννήτριες, οι οποίες αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία αφού σταματήσει η λειτουργία των μονάδων παραγωγής ενέργειας επειδή δεν θα τροφοδοτούνται εξωτερικά με ενέργεια τα συστήματα ψύξης του πυρηνικου καυσίμου», προσθέτει.

Ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια, ο μεγαλύτερος στην Ευρώπη, κατελήφθη από τις ρωσικές δυνάμεις τον Μάρτιο, αλλά εξακολουθεί να στελεχώνεται από Ουκρανούς τεχνικούς, αν και μόνον δύο από τους έξι αντιδραστήρες του λειτουργούν σε πλήρη ισχύ.

Η διακοπή της λειτουργίας του σταθμού θα ασκήσει νέες πιέσεις στην τροφοδοσία με ενέργεια της Ουκρανίας, ιδιαίτερα στο νότιο τμήμα της. Η Ουκρανία ετοιμάζεται ήδη για έναν από τους πιο δύσκολες χειμώνες της μετά την ανεξαρτησία της και για πιθανή έλλειψη ενέργειας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ουκρανία: Νέα στρατιωτική βοήθεια 800 εκατ. δολαρίων ετοιμάζονται να ανακοινώσουν οι ΗΠΑ

gazzetta
gazzetta reader insider insider