Το NATO έτοιμο για «επέμβαση» στην ένταση μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το NATO έτοιμο για «επέμβαση» στην ένταση μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου
Όπως υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπερκ.

Την ετοιμότητα του NATO για παρέμβαση εάν οι σχέσεις της Σερβίας με το Κόσοβο τεθούν σε κίνδυνο υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπερκ.

Σε δηλώσεις που έκανε μετά από συνάντηση που είχε με τον Σέρβο πρόεδρο, Αλεκσάνταρ Βούτσιτς, ο Νορβηγός αξιωματούχος ανέφερε πως «παρά το ότι η κατάσταση στο πεδίο έχει βελτιωθεί, είναι καθήκον όλων των πλευρών -ιδιαίτερα των επίσημων αξιωματούχων στο Βελιγράδι και την Πρίστινα- να αποτρέψουν νέα κλιμάκωση της έντασης».

Ο επικεφαλής του NATO πρόσθεσε πως «καλώ όλες τις πλευρές σε αυτοσυγκράτηση και σε αποχή από τη βία. Οι ειρηνευτικές δυνάμεις του NATO (KFOR) είναι έτοιμες να επέμβουν εάν απειληθεί η σταθερότητα στην περιοχή».

Το μήνυμα της Σερβίας

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Σερβίας εκτίμησε πως θα είναι δύσκολες οι αυριανές συνομιλίες με τον πρωθυπουργό του Κοσόβου, καθώς οι δύο πλευρές διαφωνούν σχεδόν σε όλα. Ωστόσο, τόνισε πως η ειρήνη και η σταθερότητα είναι ζωτικής σημασίας.

«Θα έχουμε δύσκολες συνομιλίες αύριο (Πέμπτη). Δεν συμφωνούμε σχεδόν σε τίποτα», είπε ο Βούτσιτς ενόψει της συνάντησης με τον πρωθυπουργό του Κοσόβου Άλμπιν Κούρτι. «Έχουμε την ιστορία μας… Δεν είναι κάτι εύκολο, ούτε απλό. Αλλά θέλουμε να ενισχύσουμε περαιτέρω τη συνεργασία μας… και θέλουμε να αποφύγουμε οποιαδήποτε πιθανότητα κλιμάκωσης ή σύγκρουσης», τόνισε ο πρόεδρος της Σερβίας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κρίση στο Κόσοβο: Η Πρίστινα ξεκίνησε την έκδοση εγγράφων στους Σέρβους - Απομακρύνονται τα οδικά μπλόκα στα σύνορα

gazzetta
gazzetta reader insider insider