Επίσκεψη του προέδρου της Ινδονησίας σε Ουκρανία και Ρωσία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επίσκεψη του προέδρου της Ινδονησίας σε Ουκρανία και Ρωσία
Ο Ινδονήσιος πρόεδρος σημείωσε επίσης ότι θα ενθαρρύνει τις χώρες της G7 να επιδιώξουν την ειρήνευση στην Ουκρανία.

Ο πρόεδρος της Ινδονησίας Τζόκο Ουιντόντο δήλωσε σήμερα ότι θα παροτρύνει τον Ρώσο και τον Ουκρανό ομόλογό του να ανοίξουν μια πόρτα στον διάλογο στη διάρκεια αποστολής του για την επίτευξη ειρήνης στις δύο χώρες και ότι θα ζητήσει από τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν να δώσει εντολή για άμεση εκεχειρία.

"Ο πόλεμος πρέπει να σταματήσει και χρειάζεται να επανενεργοποιηθούν οι παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού τροφίμων", δήλωσε ο Ουιντόντο προτού αναχωρήσει για τη Γερμανία, όπου τη Δευτέρα θα παραστεί στην σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Επτά (G7) ανεπτυγμένων κρατών που αρχίζει σήμερα.

Ο Ινδονήσιος πρόεδρος σημείωσε επίσης ότι θα ενθαρρύνει τις χώρες της G7 να επιδιώξουν την ειρήνευση στην Ουκρανία, μετά την εισβολή της Ρωσίας στη χώρα αυτή τον Φεβρουάριο, και να βρουν άμεσα λύση στις παγκόσμιες κρίσεις τροφίμων και ενέργειας. Η Ρωσία χαρακτηρίζει τις ενέργειές της στην Ουκρανία "ειδική επιχείρηση".

Ξεχωριστά, ο υπουργός Εξωτερικών της Ινδονησίας Ρέτνο Μαρσούντι δήλωσε ότι τα προϊόντα διατροφής και τα λιπάσματα από τη Ρωσία και την Ουκρανία θα πρέπει να "επανενταχθούν στην παγκόσμια αγορά, παρά τον πόλεμο".

"Είναι απαραίτητο να εξασφαλίσουμε έναν διάδρομο σιτηρών από την Ουκρανία και να ανοίξουμε τις εξαγωγές τροφίμων και λιπασμάτων από τη Ρωσία. Όλες οι χώρες θα πρέπει να απέχουν από ενέργειες που θα επιδεινώσουν περαιτέρω αυτήν την επισιτιστική κρίση", σημειώνει σε σημερινή του ανακοίνωση ο Μαρσούντι.

Η Ινδονησία έχει καταδικάσει τον πόλεμο και εκφράσει την αλληλεγγύη της στην Ουκρανία. Ωστόσο ο Ινδονήσιος πρόεδρος δήλωσε τον Απρίλιο ότι αρνήθηκε αίτημα του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι για την παροχή όπλων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider