Ευρωκοινοβούλιο: Πράσινο φως για την έναρξη της ενταξιακής διαδικασίας της Ουκρανίας στην ΕΕ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευρωκοινοβούλιο: Πράσινο φως για την έναρξη της ενταξιακής διαδικασίας της Ουκρανίας στην ΕΕ
Η σχετική ψηφοφορία ολοκληρώθηκε με 529 ψήφους υπέρ, 45 κατά και 14 αποχές.

Με συντριπτική πλειοψηφία το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε την Πέμπτη το ψήφισμα που ζητά από τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να να χορηγήσουν χωρίς καθυστέρηση στην Ουκρανία και τη Δημοκρατία της Μολδαβίας το καθεστώς χώρας υποψήφιας για ένταξη στην ΕΕ.

Η σχετική ψηφοφορία ολοκληρώθηκε με 529 ψήφους υπέρ, 45 κατά και 14 αποχές, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Υπερήφανα και αφοσιωμένα μέλη της ευρωπαϊκής οικογένειας

Το Κοινοβούλιο καλεί τις αρχές της Ουκρανίας, της Δημοκρατίας της Μολδαβίας και της Γεωργίας να «επιδείξουν με τρόπο αδιαμφισβήτητο την πολιτική τους βούληση όσον αφορά την υλοποίηση των ευρωπαϊκών φιλοδοξιών των λαών τους, ενισχύοντας σημαντικά την πρόοδο με ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις προκειμένου να εκπληρώσουν αποτελεσματικά τα κριτήρια προσχώρησης στην ΕΕ το συντομότερο δυνατόν».

Οι Ουκρανοί, οι Μολδαβοί και οι Γεωργιανοί αξίζουν να ζουν σε ελεύθερες, δημοκρατικές και ευημερούσες χώρες που είναι υπερήφανα και προσηλωμένα μέλη της ευρωπαϊκής οικογένειας, σύμφωνα με το Κοινοβούλιο, καλώντας το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να κάνει ένα σημαντικό πρώτο βήμα προς την εκπλήρωση των θεμιτών προσδοκιών των πολιτών των τριών αυτών χωρών.

Καμία άλλη λύση από τη διεύρυνση, για τη διαφύλαξη της ίδιας της ΕΕ

Το ψήφισμα τονίζει ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση στη διεύρυνση, η οποία είναι «περισσότερο από ποτέ μια γεωστρατηγική επένδυση» για μια σταθερή, ισχυρή και ενωμένη ΕΕ. Η προοπτική πλήρους προσχώρησης στην ΕΕ για τις χώρες που προσπαθούν να γίνουν κράτη μέλη είναι προς το συμφέρον της ίδιας της Ένωσης σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο, αλλά και σε επίπεδο ασφάλειας. Οι ευρωβουλευτές ζητούν την «επανενεργοποίηση» της διαδικασίας διεύρυνσης και την απεμπλοκή της όσον αφορά τα Δυτικά Βαλκάνια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Λιζ Τρας: Η ουκρανική κρίση σιτηρών πρέπει να επιλυθεί τον επόμενο μήνα

Μισέλ: Αισιοδοξία για χορήγηση «υποψηφιότητας ένταξης στην ΕΕ» σε Ουκρανία και Μολδαβία

gazzetta
gazzetta reader insider insider