advertorial

Οικονόμου: Ομιλία Κυρ. Μητσοτάκη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 5 Ιουλίου

Newsroom
Μοιράσου το
Οικονόμου: Ομιλία Κυρ. Μητσοτάκη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 5 Ιουλίου
Αύριο Παρασκευή ανοίγει η πλατφόρμα για τις επιστροφές του 60% των αυξήσεων στο ρεύμα.

Αύριο Παρασκευή ανοίγει η πλατφόρμα για τις επιστροφές του 60% των αυξήσεων στο ρεύμα, ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ανακοινώνοντας επίσης πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θα μιλήσει στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την Τρίτη 5 Ιουλίου.

Ο πρωθυπουργός, κατόπιν πρόσκλησης της προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κυρίας Ρομπέρτα Μετσόλα στο πλαίσιο των συζητήσεων που πραγματοποιούνται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με ηγέτες της ευρωπαϊκής ηπείρου θα απευθυνθεί ομιλία στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, την Τρίτη 5 Ιουλίου, στις 10:30 τοπική ώρα, είπε ο κ. Οικονόμου.

Όσον αφορά το Power Pass, είπε πως η πλατφόρμα «θα παραμείνει ανοιχτή έως τις 30 Ιουνίου και θα δέχεται την υποβολή των αιτήσεων από τους δικαιούχους για την επιστροφή μέρους των αυξήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα. Διευκρίνισε ότι οι επιστροφές αφορούν λογαριασμούς που έχουν εκδοθεί μεταξύ 1-12-2021 και 31-5-2022 και θα είναι ίσες με το 60% του υπολοίπου που προκύπτει μετά την αφαίρεση του ποσού από τη ρήτρα αναπροσαρμογής των ποσών έκπτωσης οι οποίες έχουν χορηγηθεί από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης και φυσικά από τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας». Πρόσθεσε επίσης πως «η κάθε επιστροφή δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 600 ευρώ ανά δικαιούχο».

Στη συνέχεια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στο Πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού επισημαίνοντας ότι «άνοιξε χθες Τετάρτη και θα παραμείνει ανοιχτή έως τις 23 Ιουνίου η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων για το Πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης, πρώην ΟΑΕΔ. Το πρόγραμμα έχει προϋπολογισμό 35 εκατ. ευρώ, ποσό αυξημένο κατά 5 εκατ. ευρώ σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο. Αφορά 300.000 δικαιούχους και θα τρέξει για το διάστημα από 1-8-2022 έως 31-7-2023».

Ακολούθως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στο ολοκληρωμένο πλαίσιο για την εκ νέου λειτουργία των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά. Τόνισε ότι «Η αξιοποίηση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά υπηρετεί σκοπούς μείζονος δημοσίου συμφέροντος και αποτελεί βασικό στόχο για την τόνωση της ελληνικής οικονομίας και βιομηχανίας. Αποβλέπει στην ανάδειξη της ελληνικής ναυπηγικής σε κυρίαρχη δύναμη στο παγκόσμιο ναυτιλιακό στερέωμα. Εξυπηρετεί, παράλληλα, σκοπούς που αφορούν την εθνική άμυνα και την ασφάλεια της χώρας λόγω του κεντρικού ρόλου που επιτελούν στη ναυπήγηση πολεμικού υλικού».

Ερωτήσεις

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου απαντώντας σε σχετική ερώτηση δήλωσε πως η μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης σέβεται τους διεθνείς κανόνες και αναδεικνύει ότι η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου. «Φυλάμε σωστά τα σύνορά μας. Η Ελλάδα διασώζει ανθρώπινες ζωές. Συμπεριφέρεται με αξιοπρέπεια και με συνθήκες ασφάλειας και ποιοτικής διαβίωσης στους μετανάστες και τους πρόσφυγες που είναι στη χώρα μας. Εφαρμόζει όλους του κανόνες δικαίου. Εξετάζει στα αρμόδια όργανα της Πολιτείας οποιαδήποτε καταγγελία ή επισήμανση. Αυτό που δεν κάνει είναι να επιτρέψει να ξαναγυρίσει η Ελλάδα στις συνθήκες χάους στο προσφυγικό και το μεταναστευτικό που ζήσαμε τα προηγούμενα χρόνια. Συνθήκες χαοτικές και ακραία προσβλητικές για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες που ήταν εδώ», πρόσθεσε ο κ. Οικονόμου.

Απαντώντας επίσης για το θέμα των αγροτικών επιδοτήσεων και τη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη, είπε ότι «όλοι έχουν αντιληφθεί τη σκοπιμότητα συντήρησης του θέματος» και πως «ο πρωθυπουργός δεν έκανε τίποτα περισσότερο από ό,τι κάνουν όλοι Έλληνες που υποβάλλουν τέτοια δήλωση».

Αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε πως η Ελλάδα εκπέμπει καθαρά και σαφή μηνύματα. «Η Ελλάδα δεν έχει πρόθεση να εμπλακεί ή να ενισχύσει την ένταση στην περιοχή. Οι θέσεις μας εδράζονται στο διεθνές δίκαιο. Τις επικοινωνούμε στη διεθνή κοινότητα και βλέπουμε με ικανοποίηση την απήχηση να διευρύνεται. Η χώρα είναι ανυποχώρητη στα ζητήματα εθνικής κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων. Έχουμε το δίκιο με το μέρος μας, τους συμμάχους στο πλευρό μας, έχουμε τη δυνατότητα και την αποτρεπτική ικανότητα να αντιμετωπίσουμε κάθε πρόκληση», τόνισε.

Ερωτηθείς για τη μυστική συνάντηση στο Βερολίνο για την Τουρκία και για το ενδεχόμενο οι σύμμαχοι μας ζητήσουν να τα βρούμε, ο κ. Οικονόμου ανέφερε ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί με μεγάλη ικανοποίηση την πλήρη κατανόηση από την πλευρά των συμμάχων και των εταίρων μας όσων συνιστούν το αυτονόητο. «Το διεθνές δίκαιο και οι διεθνείς συνθήκες υπερτερούν κάθε προσπάθειας κατασκευής μιας πραγματικότητας της Τουρκίας στα δικά της μέτρα. Οι ανιστόρητοι ισχυρισμοί και τα έωλα επιχειρήματα της άλλης πλευράς δεν μπορούν να σταθούν στο διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συνθήκες», υπογράμμισε.

Για τη δήλωση του συμβούλου εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ ότι Ελλάδα και Τουρκία πρέπει να λύσουν τις διαφορές τους δια της διπλωματικής οδού, ο κ. Οικονόμου απάντησε πως πάντοτε είμαστε ανοικτοί στη διαδικασία διαλόγου. «Έχουμε ξεκαθαρίσει ποια είναι τα ζητήματα που αποτελούν αντικείμενο διαλόγου, πάντα στο πνεύμα του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συνθηκών», πρόσθεσε.

Ο κ. Οικονόμου ρωτήθηκε επίσης για τη συμφωνία των Πρεσπών και αν η κυβέρνηση έχει μετανιώσει για την κριτική της το 2018. «Ό,τι είχαμε πει, ισχύει και σήμερα. Είχαμε εκφράσει σοβαρές αντιρρήσεις για μια συνθήκη επιζήμια για τα εθνικά συμφέροντα. Είχαμε πει επίσης ότι άπαξ και ψηφιστεί δημιουργεί τετελεσμένο το οποίο δεν μπορεί να ανατραπεί», υπογράμμισε.

Για την τοποθέτηση της κας Νικολοπούλου στη θέση της αντιπροέδρου στην Επιτροπή Ανταγωνισμού και τις ενστάσεις του Προέδρου κ. Λιανού, ο κ. Οικονόμου απάντησε πως «ο πρόεδρος της επιτροπής εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ξεκαθαρίζει ότι είναι σεβαστή η επιλογή η οποία έγινε μέσα από διαδικασίες που ορίζει το Σύνταγμα και πως θα συνεργαστεί πλήρως με την καινούργια αντιπρόεδρο».

Για την πανδημία με αφορμή δηλώσεις του κ. Τζανάκη για 6ο κύμα, ο κ. Οικονόμου δήλωσε πως «παρακολουθούμε την εξέλιξη». Είπε επίσης ότι ο κορονοϊός δεν έχει εξαφανιστεί και πως δεν υπάρχει κάτι που να διαφοροποιεί τη στρατηγική που έχει εισηγηθεί η επιτροπή των επιστημόνων.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Στη Ρώμη την Τετάρτη ο Κυρ. Μητσοτάκης - Συνάντηση με Μάριο Ντράγκι

Γεωργιάδης: Θα είμαστε η μόνη χώρα της ΕΕ που θα έχουμε εκταμίευση πόρων του νέου ΕΣΠΑ μέσα στο 2022

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα η πρώτη χώρα της ΕΕ με πλήρως εγκεκριμένο ΕΣΠΑ – Μεγάλη ευθύνη τα κονδύλια των 80 δισ.

Όλες οι ειδήσεις

23:54

Bain & Company: Δημιουργεί στην Ελλάδα «Κέντρο ταλέντου» για την ΝΑ Ευρώπη

23:43

ΗΠΑ: Οι pro-life ακτιβιστές θέλουν «να αναγνωριστούν στο έμβρυο ίσα δικαιώματα»

23:35

ΔΝΤ: Πτωτική αναθεώρηση για την ανάπτυξη στις ΗΠΑ - Θα αποφύγει την ύφεση

23:29

ΗΠΑ: Απέρριψαν τουρκικό αίτημα για εμπορική κατοχύρωση του όρου «Turkaegean»

23:19

Αίγυπτος: Πρώτη επίσκεψη του εμίρη του Κατάρ στο Κάιρο, έπειτα από χρόνια διπλωματικής ρήξης

23:09

Εκτοξεύτηκε πάνω από τις 820 μονάδες ο Dow Jones - Πάνω από 3% τα κέρδη για S&P 500 και Nasdaq 

22:52

Τουρκικό ΥΠΕΞ κατά ΕΕ: Σιωπηλή στις μαξιμαλιστικές και παράνομες θέσεις της Ελλάδας στο Αιγαίο

22:28

Δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα απωλειών στο πετρέλαιο παρά την ημερήσια άνοδο 3,2%

22:10

Ρωσικό ΥΠΕΞ: «Προσπάθεια περιορισμού» της Ρωσίας οι υποψηφιότητες ένταξης σε Ουκρανία και Μολδαβία

21:45

ΗΠΑ: Πέρασε το πιο σημαντικό νομοσχέδιο των τελευταίων δεκαετιών για τον περιορισμό της οπλοκατοχής

21:33

Ρεύμα: Καταργείται η ρήτρα αναπροσαρμογής έως την 1η Ιουλίου 2023 - Ελεύθερη η αλλαγή προμηθευτή

21:17

Χρυσός: Κέρδη για την συνεδρίαση, απώλειες για την εβδομάδα - Χειρότερη εβδομάδα 12μήνου ο χαλκός

21:07

Disney και Alaska Airlines θα πληρώνουν τα ταξιδιωτικά έξοδα των υπαλλήλων τους που αναζητούν πρόσβαση σε άμβλωση

21:05

Μόσιαλος: Το νέο εμβόλιο Covid έχει νόημα μόνο αν αντιμετωπίζει την υπο-παραλλαγή Β5

21:00

Δένδιας: Η εμβάθυνση των στρατηγικών σχέσεων Ελλάδας - ΗΑΕ στη συνάντηση με τον Εμιρατινό ΥΠΕΞ

20:53

Μακρόν: Η άμβλωση είναι ένα θεμελιώδες δικαίωμα για τις γυναίκες

20:50

Revoil: Δεν θα διανείμει μέρισμα για τη χρήση 2021 λόγω σωρευμένων ζημιών

20:30

Μπάιντεν: Οργή για την απαγόρευση των αμβλώσεων - H υγεία των γυναικών βρίσκεται σε κίνδυνο

20:21

ΟΗΕ: Τρομερό πλήγμα για τα δικαιώματα των γυναικών η απαγόρευση της άμβλωσης στις ΗΠΑ

20:11

JPMorgan Chase: Η τράπεζα θα καλύπτει τα ταξιδιωτικά έξοδα των εργαζομένων της για άμβλωση

20:02

«Αλήθειες και ψέματα» από την Λαγκάρντ, στο κρίσιμο ραντεβού της Σίντρα

19:50

ΤΑΙΠΕΔ: Τέσσερις υποψήφιοι επενδυτές για τον τουριστικό λιμένα Κέρκυρας

19:44

Μπέρμποκ: Η Ρωσία χρησιμοποιεί την πείνα ως όπλο στοχεύοντας τα σιλό της Ουκρανίας

19:44

Τζανάκης: Η 4η δόση ωφελεί τους άνω των 60 ετών

19:26

Μπ. Τζόνσον: «Μεγάλη οπισθοδρόμηση» η απόφαση των ΗΠΑ για την άμβλωση - Tριντό: «Φρικιαστική» απόφαση

19:12

Δένδιας: Τον ΥΠΕΞ των ΗΑΕ θα ενημερώσει για την τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο

19:06

ΗΠΑ: Αντιδράσεις στην απόφαση του που ανατρέπει τον νόμο για το δικαίωμα στην άμβλωση

18:52

Ο Βασίλειος Γούναρης αναλαμβάνει νέος Πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου

18:48

Ευρωαγορές: Αποχαιρέτησαν την εβδομάδα με ισχυρό ράλι - Κέρδη 2,6% ο Stoxx 600

18:38

Καραμανλής: Τρία μεγάλα έργα γίνονται πραγματικότητα στη Λέσβο