Αυστηρό μήνυμα Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε Τουρκία: Η κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά του Αιγαίου δεν αμφισβητείται

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αυστηρό μήνυμα Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε Τουρκία: Η κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά του Αιγαίου δεν αμφισβητείται
Φρένο στην τουρκική προσπάθεια αμφισβήτησης της κυριαρχίας των ελληνικών νησιών βάζει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, καλώντας για αποφυγή προκλητικής ρητορικής.

Φρένο στην τουρκική προσπάθεια για την αμφισβήτηση της κυριαρχίας των ελληνικών νησιών βάζει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, εν μέσω της όξυνσης των εντάσεων των τελευταίων ημερών.

Απαντώντας σε ερώτηση της ιστοσελίδας Hellas Journal σχετικά με τις δηλώσεις που έκανε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, για τα ελληνικά νησιά, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ξεκαθάρισε ότι η κυριαρχία της Ελλάδας σε αυτά τα νησιά δεν αμφισβητείται.

«Η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνονται σεβαστές και να προστατεύονται. Η κυριαρχία της Ελλάδας σε αυτά τα νησιά δεν αμφισβητείται», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Συνεχίζοντας, ο εκπρόσωπος επανέλαβε την πάγια θέση των ΗΠΑ, η οποία ενθαρρύνει τους νατοϊκούς συμμάχους Ελλάδα και Τουρκία να συνεργαστούν για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή και για την επίλυση των διαφορών με διπλωματικό τρόπο. Ωστόσο, απηύθυνε έκκληση για την αποφυγή προκλητικής ρητορικής που θα μπορούσε να οδηγήσει στην αύξηση των εντάσεων.

Τέλος, η δήλωση του εκπροσώπου του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών καταλήγει με την επισήμανση ότι «η Ελλάδα και η Τουρκία είναι και οι δύο ισχυροί εταίροι και σύμμαχοι κλειδί των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ».

Είχε προηγηθεί το μήνυμα της Γερμανίας, με εκπρόσωπο του Γερμανού καγκελάριου, Όλαφ Σολτς, να επισημαίνει ότι «η παραβίαση του εναερίου χώρου της Ελλάδας και οι πτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά δεν είναι σωστές, είναι αντιπαραγωγικές και είναι ενάντια στο πνεύμα της συμμαχίας του NATO».

Μάλιστα, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε έντονα, καταδικάζοντας «έντονα» και απορρίπτοντας «τις αβάσιμες δηλώσεις εναντίον της χώρας μας από το γραφείο του Γερμανού καγκελάριου».

Εξάλλου, ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, διατηρώντας υψηλούς τους τόνους, δήλωσε εχθές ότι η Άγκυρα ακύρωσε τη συμφωνία για το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας- Τουρκίας και πρόσθεσε ότι η Τουρκία δεν θα έχει διμερείς σχέσεις με την Ελλάδα μέχρις ότου η Αθήνα «διορθώσει τα λάθη της».

Φωτογραφία: Getty Images/Ideal Image

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

DW: Στροφή της Γερμανίας στα περί «ίσων αποστάσεων» μεταξύ Αθήνας - Άγκυρας

ΥΠΕΞ προς Τουρκία: Aντιδρούμε με ψυχραιμία, αλλά δεν αφήνουμε τίποτα αναπάντητο

Μακρόν σε Τουρκία: Κανείς δεν μπορεί να διακυβεύει την κυριαρχία ενός κράτους-μέλους της ΕΕ

gazzetta
gazzetta reader insider insider