Τσαβούσογλου: Θα θέσουμε θέμα κυριαρχίας των ελληνικών νησιών, αν δεν αποστρατιωτικοποιηθούν

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τσαβούσογλου: Θα θέσουμε θέμα κυριαρχίας των ελληνικών νησιών, αν δεν αποστρατιωτικοποιηθούν
Ο Τσαβούσογλου δήλωσε: «Τερματίζουμε επίσημα τη διαδικασία του Ανωτατου Συμβουλίου Συνεργασίας. Στέλνουμε επιστολή».

Eπίσημο τέλος στη διαδικασία του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας, βάζει η Άγκυρα σύμφωνα με δηλώσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε συνέντευξη που παραχώρησε σε τουρκικό κανάλι.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του skai.gr στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης, ο Τσαβούσογλου δήλωσε: «Τερματίζουμε επίσημα τη διαδικασία του Ανωτατου Συμβουλίου Συνεργασίας. Στέλνουμε επιστολή».

Παράλληλα, επαναλαμβάνει τους τουρκικούς ισχυρισμούς περί αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών σημειώνοντας: «Υπάρχει ένας όρος και στις δυο συνθήκες για αποστρατιωτικοποίηση. Η Ελλάδα από το 1960 τα στρατιωτικοποιεί με απειλή από την Τουρκία ως δικαιολογία. Τα νησιά πρέπει να αποστρατιωτικοποιηθούν. Αν δεν υποχωρήσει η Ελλάδα θα ανοίξουμε προς συζήτηση το θεμα κυριαρχίας τους».

Μάλιστα στη διάρκεια της συζήτησης έδεξε και χάρτες «γκριζάροντας» ελληνικά νησιά.

Πρόσθεσε ότι η Τουρκία έστειλε δύο επιστολές στον ΟΗΕ, καταγγέλλοντας την Ελλάδα ότι παραβιάζει τις συνθήκες. «Και η Ελλάδα άλλαξε το καθεστώς των νησιών και πρέπει να τα αποστρατιωτικοποίησει. Αλλιώς μπορεί να ξεκινήσει η συζήτηση για την κυριαρχία τους», είπε.

Ο Τσαβούσογλου επιμένει στα περί επεκτατικής πολιτικής από την πλευρά της Ελλάδας, λέγοντας ότι με αυτό το κίνητρο παραβιάζει το καθεστώς.

Στο ίδιο μήκος κύματος προκαλεί και ο κυβερνητικός εταίρος του Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, λέγοντας: «Τα Δωδεκάνησα είναι μια ανοιχτή πληγή για εμάς. Τα Δωδεκανήσα έχουν καταληφθεί άδικα».

Ενώ και ο εκπρόσωπος του κόμματος του Ταγίπ Ερντογάν, Ομέρ Τσελίκ, ισχυρίστηκε πως τα νησιά πρέπει να είναι αποστρατιωτικοποιημενα και κατηγόρησε τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη πως «λέει ανοησίες» σχετικά με το ζήτημα αυτό

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Γερμανικός Τύπος: Ο Ερντογάν κλιμακώνει την ένταση στο Αιγαίο

Επιμένει στην εμπρηστική ρητορική η Άγκυρα - Η Ελλάδα είναι κακομαθημένο παιδί της ΕΕ

Ερντογάν: Ο Μητσοτάκης δεν είναι πλέον συνομιλητής μου- Θα κάνουμε ό,τι πρέπει με όσους μας βλέπουν ως εχθρούς

gazzetta
gazzetta reader insider insider