Νέες προκλήσεις από Ερντογάν: «Καμία σχέση» με την Ελλάδα, μέχρι «να διορθώσει τα λάθη της»

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νέες προκλήσεις από Ερντογάν: «Καμία σχέση» με την Ελλάδα, μέχρι «να διορθώσει τα λάθη της»
Σύμφωνα με τον Ερντογάν, η Άγκυρα ακύρωσε τη συμφωνία για το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας- Τουρκίας.

Τελευταία ενημέρωση: 14:14

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα, απευθυνόμενος στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), ότι η Άγκυρα ακύρωσε τη συμφωνία για το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας- Τουρκίας και πρόσθεσε ότι η Τουρκία δεν θα έχει διμερείς σχέσεις με την Ελλάδα μέχρις ότου η Αθήνα «διορθώσει τα λάθη της», όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Παράλληλα, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο, ο Ερντογάν κάλεσε την κυβέρνηση της Ελλάδας να «είναι ειλικρινής» στις σχέσεις της με την Τουρκία.

«Συνεχίζετε να μας κάνετε επίδειξη με τα αεροπλάνα σας», είπε ο Ερντογάν. «Τι κάνετε; Συνέλθετε. Δεν αντλήσατε τα διδάγματα από την ιστορία;».

«Μην προσπαθείτε να χορέψετε με την Τουρκία. Θα κουραστείτε και θα μείνετε καθ' οδόν. Δεν κάνουμε πλέον διμερείς συνομιλίες μαζί τους. Αυτή η Ελλάδα δεν βλέπει τη λογική», πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Παράλληλα, ο Ερντογάν εξέφρασε και πάλι την αντίθεση του στην ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο NATO, κατηγορώντας για μια ακόμα φορά τις δύο σκανδιναβικές χώρες για ανοχή σε «τρομοκρατικές οργανώσεις», όπως χαρακτηρίζει η Τουρκία το κουρδικό PKK.

«Πρέπει να ανταποκριθούν στα αιτήματα που τους έχουμε θέσει. Το NATO είναι αμυντικός οργανισμός, όχι κάποιο σώμα που στηρίζει την τρομοκρατία» τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος.

Η απάντηση της Αθήνας

Νωρίτερα, από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών υπογραμμίστηκε πως «δεν παρασυρόμαστε από την έξαρση της τουρκικής ρητορικής ούτε από την έξαρση των προκλητικών ενεργειών, αντιδρούμε πάντα με ψυχραιμία, αλλά δεν αφήνουμε τίποτα αναπάντητο και θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα εθνικά μας συμφέροντα».

Όπως είπε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, η Ελλάδα, με την επιστολή την οποία έστειλε πρόσφατα στον γγ του ΟΗΕ, με ξεκάθαρα νομικά επιχειρήματα αποδομεί ένα προς ένα τα επιχειρήματα της τουρκικής πλευράς.

«Βλέπουμε τις τελευταίες ημέρες μία αύξηση της τουρκικής ρητορικής σε αντίδραση των ενεργειών μας αυτών», σημείωσε και πρόσθεσε: «Η εξωτερική μας πολιτική βασίζεται πάνω σε συγκεκριμένες αξίες, αρχές, τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας και πάνω σε αυτές τις αξίες και αυτές τις αρχές θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε».

Ο κ. Παπαϊωάννου τόνισε πως η Ελλάδα δεν απαντά ποτέ σε προσωπικό επίπεδο, μιλά πάντα για τις ενέργειες μίας χώρας και όχι για πρόσωπα, ενώ επεσήμανε ότι η χώρα μας επιθυμεί τον διάλογο με την Τουρκία αλλά στη βάση του Διεθνούς Δικαίου.

«Απαντάμε με σύνεση και ψυχραιμία στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και παράλληλα ενημερώνουμε και τους ομολόγους μας και τους συμμάχους μας για όλα αυτά», υπογράμμισε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΥΠΕΞ προς Τουρκία: Aντιδρούμε με ψυχραιμία, αλλά δεν αφήνουμε τίποτα αναπάντητο

Σολτς σε Τουρκία: Μην προκαλείτε την Ελλάδα - Οι παραβιάσεις εναντιώνονται στο πνεύμα του ΝΑΤΟ

gazzetta
gazzetta reader insider insider