ΣΥΡΙΖΑ για κατώτατο μισθό: «Δεν φθάνει ούτε για τους λογαριασμούς ρεύματος» - Τι λένε τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΣΥΡΙΖΑ για κατώτατο μισθό: «Δεν φθάνει ούτε για τους λογαριασμούς ρεύματος» - Τι λένε τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης
Ο πρωθυπουργός είναι τρομοκρατημένος από την οργή του κόσμου για τους λογαριασμούς, υποστηρίζει η αξιωματική αντιπολίτευση

Την άποψη πως η αύξηση του κατώτατου μισθού που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης «δεν φθάνει ούτε για τους λογαριασμούς ρεύματος» τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού.

Σε σχετική ανακοίνωση η αξιωματική αντιπολίτευση σημειώνει πως «η αύξηση αυτή έχει ήδη εξανεμιστεί από τις πρωτοφανείς συνθήκες της ακρίβειας και εν τέλει καλύπτει ελάχιστο μέρος της μείωσης της αγοραστικής δύναμης των εργαζόμενων».

Ακόμα, ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει πως ο πρωθυπουργός «επέσπευσε τις ανακοινώσεις μόνο και μόνο για να έχουν κάτι να πουν οι βουλευτές της ΝΔ που θα βγουν στις περιφέρειές τους για το Πάσχα και θα είναι αντιμέτωποι με την οργή των πολιτών που δεν μπορούν να βγάλουν ούτε μισό μήνα πλέον«.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση της Κουμουνδούρου:

«Ο κ. Μητσοτάκης με καθυστέρηση τριών ετών και τρομοκρατημένος από την οργή του κόσμου για τους λογαριασμούς και την πρωτοφανή ακρίβεια και υπό την πίεση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, ανακοίνωσε σήμερα άρον άρον μια ανεπαρκή σε σχέση με τα δεδομένα αύξηση του κατώτατου μισθού.

Ο ΣΥΡΙΖΑ με αρνητικό πληθωρισμό είχε αυξήσει το μισθό 11% το 2019 και σήμερα ο κ. Μητσοτάκης με πληθωρισμό πάνω από 9% τον αυξάνει κατά 7,7%, ενώ τον έχει κρατήσει καθηλωμένο τρία χρόνια και με αντεργατικές ρυθμίσεις έχει μειώσει δραματικά το εισόδημα των εργαζομένων.

Η αύξηση αυτή έχει ήδη εξανεμιστεί από τις πρωτοφανείς συνθήκες της ακρίβειας και εν τέλει καλύπτει ελάχιστο μέρος της μείωσης της αγοραστικής δύναμης των εργαζόμενων.

Με λίγα λόγια, ο κ. Μητσοτάκης είναι ο Πρωθυπουργός επί των ημερών του οποίου ο μισθός δεν φθάνει ούτε για τους λογαριασμούς του ρεύματος.

Επέσπευσε τις ανακοινώσεις μόνο και μόνο για να έχουν κάτι να πουν οι βουλευτές της ΝΔ που θα βγουν στις περιφέρειές τους για το Πάσχα και θα είναι αντιμέτωποι με την οργή των πολιτών που δεν μπορούν να βγάλουν ούτε μισό μήνα πλέον. Ό,τι και να κάνει, όμως, η κατάρρευσή του είναι πλέον οριστική και ανεπίστρεπτη.

Η νέα προοδευτική κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στις εκλογές της απλής αναλογικής, θα προχωρήσει άμεσα στην αύξηση του βασικού μισθού στα 800 ευρώ, θα ξηλώσει την εργασιακή ζούγκλα των κ. Μητσοτάκη και Χατζηδάκη και θα μειώσει δραστικά τους λογαριασμούς που γονατίζουν τα λαϊκά νοικοκυριά».

ΚΙΝΑΛ

Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, σχολιάζοντας τις εξαγγελίες της κυβέρνησης σημειώνει πως «υπό τον μανδύα του δημοσιονομικά υπεύθυνου ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε νέα αύξηση του κατώτατου μισθού έχοντας στο μεταξύ αφήσει την ακρίβεια να κατατρώει το εισόδημα των πολιτών.

Ο εισαγωγικός μισθός πρέπει να επανέλθει στα 751 ευρώ και μετά να ισχύσουν οι ελεύθερες συλλογικές συμβάσεις όπως προτείνει το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής. Ποιος φοβάται άραγε να αποφασίζουν τα συλλογικά όργανα των εργαζομένων και εργοδοτών;

Μόνο έτσι θα μείνει όρθια η κοινωνία, θα στηριχθεί το διαθέσιμο εισόδημα και θα αυξηθεί με υγιή και βιώσιμο τρόπο το εθνικό προϊόν με τη δημιουργία νέων και καλύτερα αμειβόμενων θέσεων εργασίας.

Σημειωτέον ότι 700.000 εργαζόμενοι με μερική απασχόληση ή διαλείπουσα εργασία θα λάβουν (μέση) μεικτή αύξηση 25 ευρώ! Ενώ το επίδομα ανεργίας των 438 ευρώ και μόλις για το 15% των εγγεγραμμένων ανέργων αποτελεί εμπαιγμό».

ΚΚΕ

Από την πλευρά του, το ΚΚΕ υπογραμμίζει «τελικά η πολυδιαφημιζόμενη - από την κυβέρνηση - αύξηση του κατώτατου μισθού έχει εξανεμιστεί πριν καν δοθεί, εξαιτίας της εκτίναξης της ακρίβειας διαμορφώνοντας τον ονομαστικό κατώτατο μισθό σε επίπεδο πιο χαμηλό από αυτό που ήταν 13 χρόνια πριν! Κι όλα αυτά τη στιγμή που έχει μεσολαβήσει ένας “οδοστρωτήρας” αντιλαϊκών μέτρων που τσάκισαν μισθούς και εισόδημα.

Μάλιστα αυτή η εργασιακή ζούγκλα έχει οδηγήσει χιλιάδες εργαζόμενους, με ελαστική και μερική απασχόληση, να μην παίρνουν ούτε καν τον κατώτατο μισθό. Είναι χαρακτηριστικό επίσης ότι η αύξηση είναι περίπου στο 7%, όταν την ίδια ώρα ο επίσημος πληθωρισμός «τρέχει» με ποσοστό πάνω από 8%.

Στα παραπάνω προστίθεται και το γεγονός ότι για μια ακόμη φορά εφαρμόζεται αυτός ο άθλιος μηχανισμός, που συνδιαμόρφωσαν οι κυβερνήσεις ΝΔ- ΣΥΡΙΖΑ- ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με τον οποίο ο κατώτατος μισθός καθορίζεται με απόφαση της κυβέρνησης και καθ’ υπόδειξιν των επιχειρηματικών ομίλων.

Ο καθορισμός του κατώτατου μισθού ως βάση για ουσιαστικές αυξήσεις, πρέπει να είναι υπόθεση των ίδιων των εργαζομένων κι όχι της εκάστοτε κυβέρνησης με βάση τις λεγόμενες «αντοχές της οικονομίας», που είναι τελικά οι ανάγκες και τα κέρδη του κεφαλαίου. Τώρα είναι όντως «η ώρα των εργαζομένων», όχι όμως για να συμβιβαστούν με την φτώχεια και την εκμετάλλευση, αλλά για να δυναμώσουν τον αγώνα τους για την υπογραφή Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης:

· Με κατώτερο μισθό τα 825€, την υπογραφή κλαδικών και επιχειρησιακών συμβάσεων με αυξήσεις μεγαλύτερες του πληθωρισμού.

· Για την κατάργηση των αντεργατικών νόμων, την κατάργηση των απλήρωτων υπερωριών.

· Την επαναφορά της αρχής της ευνοϊκότερης σύμβασης, των τριετιών, της υποχρεωτικής κυριακάτικης αργίας».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΣΥΡΙΖΑ: Ο κ. Μητσοτάκης πουλάει φούμαρα ενώ οι νέοι λογαριασμοί της ΔΕΗ ξεπερνούν τους μισθούς

gazzetta
gazzetta reader insider insider