Ζελένσκι σε Κομισιόν: Η Ουκρανία μπορεί να λάβει υποψηφιότητα ένταξης στην ΕΕ εντός εβδομάδων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ζελένσκι σε Κομισιόν: Η Ουκρανία μπορεί να λάβει υποψηφιότητα ένταξης στην ΕΕ εντός εβδομάδων
«Θα ήταν θετικό για την ιστορία του λάου, δεδομένων των όσων έχει πληρώσει στο δρόμο για την ανεξαρτησία και τη δημοκρατία» ανέφερε ο πρόεδρος της Ουκρανίας.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, απέστειλε συμπληρωμένο ερωτηματολόγιο για την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, επαναλαμβάνοντας την άποψη πως η χώρα του θα μπορούσε να λάβει το status κράτους προς ένταξη στην ΕΕ εντός εβδομάδων.

Σύμφωνα με το Reuters, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κατά την συνάντηση που είχε με τον Ζελένσκι στο Κίεβο στις 8 Απριλίου, του είχε παραδώσει το εν λόγω ερωτηματολόγιο, υποσχόμενη επιτάχυνση της διαδικασίας ώστε η Ουκρανία να εκκινήσεις τις ενταξιακές συζητήσεις με την ΕΕ, εν μέσω του πολέμου που δέχεται η χώρα από τη Ρωσία.

Κατά την παράδοση του ερωτηματολογίου στον επικεφαλής της ΕΕ στο Κιέβο, ο Ζελένσκι δήλωσε ότι πως η διαδικασία απόδοσης κράτους προς ένταξη στην ΕΕ στην Ουκρανία «θα μπορούσε να γίνει εντός εβδομάδων, γεγονός που θα ήταν θετικό για την ιστορία του λάου, δεδομένων των όσων έχει πληρώσει στο δρόμο για την ανεξαρτησία και τη δημοκρατία».

Νωρίτερα, ο υποδιευθυντής του γραφείου της ουκρανικής προεδρίας είχε εκτιμήσει ότι στην Ουκρανία θα μπορούσε να αποδοθεί καθεστώς υποψήφιας χώρας προς ένταξη στην ΕΕ κατά την προγραμματισμένη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Ιούνιο.

Η Κομισιόν θα πρέπει πρώτα να γνωμοδοτήσει σχετικά με το εάν η Ουκρανία πληροί τα κριτήρια για να ενταχθεί στην ΕΕ.

Ως υποψήφια χώρα, η Ουκρανία θα αρχίσει στη συνέχεια διαπραγματεύσεις για την ευθυγράμμιση της νομοθεσίας της με το νομικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Στη στήριξη του ΔΝΤ «ποντάρει» ο Ζελένσκι για την επόμενη ημέρα

ΕΕ: Η Ουκρανία συμπλήρωσε το ερωτηματολόγιο για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων

gazzetta
gazzetta reader insider insider