Δημοσκόπηση: Νικητής με 55% ο Μακρόν στον δεύτερο γύρο των γαλλικών εκλογών

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Δημοσκόπηση: Νικητής με 55% ο Μακρόν στον δεύτερο γύρο των γαλλικών εκλογών
Μακρόν
Η συμμετοχή στην ψηφοφορία αναμένεται να φθάσει το 71%.

Ο Εμανουέλ Μακρόν θα είναι ο νικητής του δεύτερου γύρου των γαλλικών προεδρικών εκλογών εξασφαλίζοντας το 55% των ψήφων απέναντι στην Μαρίν Λεπέν, σύμφωνα με δημοσκόπηση των Opinioway-Kéa Partners για την Les Echos και το Radio Classique.

Η συμμετοχή στην ψηφοφορία αναμένεται να φθάσει το 71%.

Επικράτηση Μακρόν

Ο απερχόμενος αρχηγός του κράτους Εμανουέλ Μακρόν όπως αναμενόταν επικράτησε στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία που διεξήχθη χθες Κυριακή, ακολουθούμενος από την επικεφαλής της γαλλικής άκρας δεξιάς Μαρίν Λεπέν, με την οποία θα αναμετρηθεί στον δεύτερο και καθοριστικό γύρο της 24ης Απριλίου, μάχη ωστόσο που αναγγέλλεται πολύ πιο αμφίρροπη απ’ ό,τι το 2017.

Ο κ. Μακρόν εξασφάλισε ποσοστό 27,6% των ψήφων, ενώ η κυρία Λεπέν 23,4%, με βάση τα αποτελέσματα των εκλογικών τμημάτων που ολοκλήρωσαν την καταμέτρηση των ψήφων και τα οποία αντιπροσωπεύουν το 97% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων.

Όπως συνάγεται από τα στοιχεία του γαλλικού υπουργείου Εσωτερικών, ο Ζαν-Λικ Μελανσόν βρίσκεται στο 21,9% και ο Ερίκ Ζεμούρ στο 7%. Κάτω από 5%, που είναι μεταξύ άλλων και το όριο για την οικονομική αποζημίωση νέος σημαντικού τμήματος των προεκλογικών δαπανών κάθε υποψηφίου, βρίσκονται η κεντροδεξιά Βαλερί Πεκρές με 4,79 % και ο Γιαννίκ Ζαντό (Οικολόγοι) με 4,58 %. Ακολουθούν με μικρότερα ποσοστά οι άλλοι πέντε υποψήφιοι, μεταξύ των οποίων και οι υποψήφιοι του Σοσιαλιστικού και του Κομμουνιστικού Κομματος Αν Ινταλγκό και Φαμπιέν Ρουσέλ.

Όλα τα μάτια της Ευρώπης στραμμένα στις γαλλικές κάλπες

Οι δύο πρώτοι εκ των 13 υποψηφίων θα περάσουν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών που θα πραγματοποιηθεί στις 24 Απριλίου. Ουσιαστικό ρόλο αναμένεται να διαδραματίσει πάντως το ποσοστό της αποχής, ενδεχόμενη αύξηση της οποίας μπορεί να αποβεί εις βάρος τόσο της Λεπέν όσο και του Μελανσόν. Της Λεπέν διότι την ψηφίζουν σε μεγάλο βαθμό εργάτες και υπάλληλοι, κοινωνικές κατηγορίες με αυξημένες ροπές προς την αποχή. Του Μελανσόν διότι τον ψηφίζουν σε μεγάλο βαθμό οι κάτω των 30 ετών που εμφανίζουν τις ίδιες ροπές.

Πολιτικοί αναλυτές καταλογίζουν στον Εμανουέλ Μακρόν «νωθρότητα» ως προς τον τρόπο με τον οποίο πραγματοποιεί την προεκλογική του εκστρατεία, ενώ η Μαρίν Λεπέν έχει οργώσει τη Γαλλία. Ο Γάλλος πρόεδρος έχει παραδεχτεί ότι λόγω της Ουκρανίας δεν ενεπλάκη πολύ ενεργά στην προεκλογική περίοδο. Ωστόσο τις τελευταίες ημέρες ανέβασε τους τόνους έναντι της Λεπέν κατηγορώντας την ότι προβάλλει ακροδεξιές και ξενοφοβικές θέσεις καθώς και για τις σχέσεις της με την Ρωσία του Πούτιν. Από την άλλη, η Μαρίν Λεπέν εμφανώς καλλιεργεί μία πιο συναινετική εικόνα, αποφεύγοντας τις ακροδεξιές κορώνες του παρελθόντος και κατηγορώντας τον Εμανουέλ Μακρόν για αποτυχία στα εσωτερικά ζητήματα.

Τι δείχνουν τα άτυπα exit poll

Tρία νέα exit poll επιβεβαιώνουν τη μονομαχία Μακρόν - Λεπέν στον δεύτερο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών.

Σύμφωνα με ένα νέο exit poll που επικαλείται η βελγική εφημερίδα "La Libre", ο απερχόμενος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν συγκεντρώνει το 24,7% των ψήφων, ενώ η υποψήφια του Εθνικού Μετώπου, Μαρίν Λεπέν φαίνεται να συγκεντρώνει το 23,5% των ψήφων. Ο υποψήφιος της ριζοσπαστικής αριστεράς, Ζαν Λυκ Μελανσόν εμφανίζεται να συγκεντρώνει το 19% των ψήφων.

Σύμφωνα με άλλο exit poll, η σειρά των υποψηφίων είναι παρόμοια. Ο Μακρόν και η Λεπέν διαδέχονται ο ένας τον άλλο στενά: 25,2% για τον πρώτο και 24% για τη δεύτερη. Ο Μελανσόν συγκεντρώνει το 20%.

Τέλος, σύμφωνα με ένα τρίτο exit poll, ο Γάλλος πρόεδρος θα μπορούσε να συγκεντρώσει μεταξύ του 24 και 25% των ψήφων και η υποψήφια του Εθνικού Μετώπου το 23-24%. Τέλος, ο Μελανσόν θα μπορούσε να λάβει το 19% των ψήφων.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία @AP

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Γαλλία - Εκλογές: Μπροστά ο Μακρόν - Θα αναμετρηθεί με τη Λεπέν στον καθοριστικό β' γύρο

Γαλλικές εκλογές: Πώς η αναμέτρηση Μακρόν - Λεπέν για την προεδρία διαφέρει από το 2017

Για «Ματς ρεβάνς - Αβαντάζ Μακρόν» μιλούν οι τίτλοι στον γαλλικό Τύπο σήμερα

gazzetta
gazzetta reader insider insider