ΗΠΑ και ΝΑΤΟ σε ετοιμότητα για ρωσικό πυρηνικό χτύπημα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΗΠΑ και ΝΑΤΟ σε ετοιμότητα για ρωσικό πυρηνικό χτύπημα
Οι κορυφαίες χώρες του κόσμου σχεδιάζουν να προειδοποιήσουν τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να μην προβεί σε καμία τέτοια ενέργεια, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.

ΗΠΑ και ΝΑΤΟ προετοιμάζονται για πιθανές επιθέσεις με βιολογικά ή πυρηνικά όπλα από τη Ρωσία, την ίδια στιγμή που οι κορυφαίες χώρες του κόσμου σχεδιάζουν να προειδοποιήσουν τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να μην προβεί σε καμία τέτοια ενέργεια, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.

Καθώς η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία παραμένει σε αδιέξοδο εδώ κι ένα μήνα, ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε την Πέμπτη ότι η Ουάσιγκτον συνεργάζεται με τους συμμάχους της για να αποτρέψει μια επίθεση με ρωσικά όπλα μαζικής καταστροφής, καθώς και πάνω σε άλλα αντίμετρα. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν συναντιέται με τους ηγέτες του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, μία ημέρα αφότου ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν υποβάθμισε τους κινδύνους μιας πυρηνικής επίθεσης.

Οι ηγέτες των G7 αναμένεται να συνεχίσουν να προειδοποιούν για «σοβαρές συνέπειες» την Ρωσία εφαρμόζοντας πλήρως τις κυρώσεις που έχουν ήδη επιβάλει, ενώ είναι έτοιμοι να εφαρμόσουν πρόσθετα μέτρα.

«Δεσμεύουμε τους αρμόδιους υπουργούς σε μια εστιασμένη πρωτοβουλία για να παρακολουθούν την πλήρη εφαρμογή των κυρώσεων και να συντονίζουν τις απαντήσεις που σχετίζονται με αποτρεπτικά μέτρα, συμπεριλαμβανομένων των συναλλαγών χρυσού από την Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας», σύμφωνα με προσχέδιο κοινής δήλωσης που αναφέρει το Bloomberg πως οι ηγέτες σχεδιάζουν να δημοσιοποιήσουν την Πέμπτη.

Ο Μπάιντεν βρίσκεται στις Βρυξέλλες για μια τριάδα συνόδων κορυφής με το ΝΑΤΟ, τους G7 και την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς οι διεθνείς ηγέτες επιδεικνύουν την ενότητά τους στην αντιμετώπιση της εισβολής της Ρωσίας και προσπαθούν να βρουν μέτρα για να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές επιπτώσεις.

Η Ρωσία υπέστη σοβαρές απώλειες τις πρώτες εβδομάδες της σύγκρουσης, με τις εκτιμήσεις του ΝΑΤΟ να υποδηλώνουν ότι τουλάχιστον 7.000 στρατιώτες έχουν σκοτωθεί και να σημειώνεται ότι ο πραγματικός αριθμός των νεκρών μπορεί να φτάσει τους 15.000. Το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι η Ρωσία είναι πιθανό να επιδιώξει να κινητοποιήσει το έμψυχο δυναμικό της, έφεδρους και κληρωτούς, καθώς και ιδιωτικές στρατιωτικές εταιρείες και ξένους μισθοφόρους.

Παρά τις βαριές απώλειες, ο Πούτιν δεν έδειξε σημάδια αλλαγής πορείας, έστω και αν η αναταραχή των οικονομικών κυρώσεων που επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ, την ΕΕ και την Βρετανία έχει κλιμακούμενο τίμημα. Υπάρχουν αυξανόμενα στοιχεία για ελλείψεις αγαθών στη Ρωσία, καθώς οι καταναλωτές αρχίζουν να αισθάνονται τον αντίκτυπο των σαρωτικών κυρώσεων.

Οι προειδοποιήσεις των ΗΠΑ για χημικές και πυρηνικές επιθέσεις υποδηλώνουν αυξανόμενη ανησυχία ότι ο Πούτιν θα «εκτροχιαστεί», με τον στρατό του να έχει μεγάλες απώλειες. Ο Μπάιντεν, μιλώντας στον Λευκό Οίκο την Τετάρτη, είπε ότι υπάρχει «πραγματική απειλή» η Ρωσία θα χρησιμοποιήσει χημικά όπλα.

Όμως ο Σάλιβαν δήλωσε την Τετάρτη ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν λεπτομέρειες σχετικά με το εάν ο σχεδιασμός του Πούτιν έχει αλλάξει.

«Δεν έχουμε δει τίποτα που να μας έκανε να προσαρμόσουμε τη στάση μας, την πυρηνική μας στάση, αλλά είναι, φυσικά, κάτι για το οποίο θα πρέπει να συνεχίσουμε να παραμένουμε σε στενή διαβούλευση με τους συμμάχους και τους εταίρους, καθώς και να επικοινωνούμε απευθείας με τους Ρώσους», προσέθεσε ο Σάλιβαν.

Επιμέλεια: Κώστας Αποστολόπουλος

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Εγκλωβισμένοι άμαχοι στο Τσερνίχιβ - Οι Ρώσοι κατέστρεψαν γέφυρα - Στο «τραπέζι» τα πυρηνικά όπλα

ΗΠΑ: «Η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο του Ιράν» για να ολοκληρώσει μια συμφωνία στα πυρηνικά

Το Ιράν ελπίζει η Μόσχα να στηρίξει μια «καλή και σταθερή» συμφωνία για τα πυρηνικά

gazzetta
gazzetta reader insider insider