ΕΕ: Η Ρωσία φέρει την πλήρη ευθύνη - Έρχονται νέες κυρώσεις

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΕ: Η Ρωσία φέρει την πλήρη ευθύνη - Έρχονται νέες κυρώσεις
Οι ηγέτες της ΕΕ θα πραγματοποιήσουν σήμερα έκτακτη Σύνοδο Κορυφής.

Η Ρωσία φέρει την πλήρη ευθύνη για αυτήν την επιθετική πράξη και όλες τις καταστροφές και απώλειες ζωών που θα προκαλέσει. Θα λογοδοτήσει για τις πράξεις της», τονίζει ο Ζοζέπ Μπορέλ σε ανακοίνωση που εξέδωσε εκ μέρους της ΕΕ. Υπογραμμίζει ότι «η απάντηση της ΕΕ θα περιλαμβάνει τόσο τομεακά όσο και μεμονωμένα περιοριστικά μέτρα συντονισμένα πλήρως με τους διατλαντικούς και ομοϊδεάτες εταίρους μας».

Ειδικότερα, η ανακοίνωση του Ύπατου Εκπροσώπου σημειώνει ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο την απρόκλητη εισβολή στην Ουκρανία από τις ένοπλες δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Καταδικάζουμε επίσης τη συμμετοχή της Λευκορωσίας σε αυτή την επίθεση κατά της Ουκρανίας και την καλούμε να τηρήσει τις διεθνείς της υποχρεώσεις».

«Απαιτούμε από τον Πρόεδρο Πούτιν να σταματήσει αμέσως τις ρωσικές στρατιωτικές επιχειρήσεις και να αποσύρει άνευ όρων όλες τις δυνάμεις και τον στρατιωτικό εξοπλισμό από ολόκληρη την επικράτεια της Ουκρανίας. Η Ρωσία φέρει την πλήρη ευθύνη για αυτήν την επιθετική ενέργεια και όλες τις καταστροφές και απώλειες ζωών που θα προκαλέσει. Θα λογοδοτήσει για τις πράξεις της» προσθέτει.

Παράλληλα, ο κ. Μπορέλ επισημαίνει ότι «η στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας - ενός ανεξάρτητου και κυρίαρχου κράτους - αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των βασικών αρχών πάνω στις οποίες οικοδομείται η τάξη που βασίζεται σε διεθνείς κανόνες».

«Η ΕΕ μαζί με τους διατλαντικούς και ομοϊδεάτες εταίρους είναι ενωμένη καταβάλλοντας άνευ προηγουμένου προσπάθειες για την επίτευξη διπλωματικής λύσης στην κρίση ασφαλείας που προκάλεσε η Ρωσία. Η Ρωσία δεν ανταπέδωσε αυτές τις προσπάθειες και αντίθετα επέλεξε μονομερώς μια σοβαρή και προμελετημένη κλιμάκωση. Η ΕΕ έχει καταστήσει σαφές από την αρχή και στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο ότι οποιαδήποτε περαιτέρω στρατιωτική επίθεση κατά της Ουκρανίας θα έχει τεράστιες συνέπειες και σοβαρό κόστος» τονίζει.

Συμπληρώνει ότι «η απάντηση της ΕΕ θα περιλαμβάνει τόσο τομεακά όσο και μεμονωμένα περιοριστικά μέτρα συντονισμένα πλήρως με τους διατλαντικούς και ομοϊδεάτες εταίρους μας. Η Ρωσία δεν πρέπει να έχει καμία αμφιβολία ότι η ΕΕ θα παραμείνει αποφασιστικά ενωμένη καθώς κάνει τα επόμενα βήματα σε στενό συντονισμό με τους εταίρους».

«Η ΕΕ καλεί τη διεθνή κοινότητα να απαιτήσει από τη Ρωσία τον άμεσο τερματισμό αυτής της επιθετικότητας, η οποία θέτει σε κίνδυνο τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια σε παγκόσμια κλίμακα. Καλούμε τη Ρωσία να σεβαστεί πλήρως το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και να επιτρέψει την ασφαλή και απρόσκοπτη ανθρωπιστική πρόσβαση και βοήθεια σε όλα τα άτομα που έχουν ανάγκη. Καλούμε επίσης τη Ρωσία να διασφαλίσει την ασφάλεια της Ειδικής Αποστολής Παρακολούθησης του ΟΑΣΕ», αναφέρεται επίσης.

«Η ΕΕ επαναλαμβάνει την ακλόνητη υποστήριξή της και τη δέσμευσή της για την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της. Η ΕΕ επιβεβαιώνει τη δέσμευσή της για την ενίσχυση της πολιτικής σύνδεσης και της οικονομικής ολοκλήρωσης της Ουκρανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είμαστε στο πλευρό του λαού της Ουκρανίας και των δημοκρατικά εκλεγμένων θεσμών και εκπροσώπων της. Η ΕΕ επαναλαμβάνει επίσης την ακλόνητη υποστήριξή της και τη δέσμευσή της για την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Γεωργίας και της Δημοκρατίας της Μολδαβίας», καταλήγει.

Σημειώνεται πως οι ηγέτες της ΕΕ θα πραγματοποιήσουν σήμερα έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, όπου θα συζητήσουν ένα δεύτερο πακέτο κυρώσεων στη Ρωσία.

«Ο Πρόεδρος Πούτιν ξαναφέρνει τον πόλεμο στην Ευρώπη. Αυτές τις σκοτεινές ώρες η ΕΕ και ο λαός της στέκονται αλληλέγγυοι με την Ουκρανία και το λαό της. Αντιμετωπίζουμε μια άνευ προηγουμένου επίθεση από τη ρωσική ηγεσία, κατά μιας κυρίαρχης και ανεξάρτητης χώρας», δήλωσε νωρίτερα η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Διανύουμε τις πλέον σκοτεινές ώρες από το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο», υπογράμμισε από την πλευρά του ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ.

«Μια μεγάλη πυρηνική δύναμη επιτέθηκε σε γειτονική χώρα και απειλεί με αντίποινα οποιοδήποτε άλλο κράτος σπεύσει να τη βοηθήσει», δήλωσε ο Μπορέλ. «Αυτό δεν αποτελεί μόνο τη σοβαρότερη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, αλλά και παραβίαση των βασικών αρχών της ανθρώπινης συνύπαρξης. Κοστίζει πολλές ζωές με άγνωστες συνέπειες μπροστά μας», πρόσθεσε. Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ τόνισε ότι στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής που συγκάλεσε ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ, ο Σαρλ Μισέλ, οι ευρωπαίοι ηγέτες θα κληθούν να υιοθετήσουν «το πιο ισχυρό και σκληρό πακέτο κυρώσεων που εφαρμόσαμε ποτέ».

Εχθές, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενέκρινε το πρώτο πακέτο μέτρων κατά της απόφασης της Ρωσίας να προχωρήσει στην αναγνώριση των μη κυβερνητικά ελεγχόμενων περιοχών των περιφερειών Ντόνετσκ και Λουγκάνσκ της Ουκρανίας ως ανεξάρτητες οντότητες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Παγκόσμια καταδίκη για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

gazzetta
gazzetta reader insider insider