Σύνοδος Ευρωπαίων ΥΠΕΞ: Οι Βρυξέλλες στηρίζουν τις περαιτέρω συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σύνοδος Ευρωπαίων ΥΠΕΞ: Οι Βρυξέλλες στηρίζουν τις περαιτέρω συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας
Το ρωσοουκρανικό ζήτημα και αυτό της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης είναι τα βασικά θέματα που θα απασχολήσουν τους υπουργούς Εξωτερικών.

Το ρωσοουκρανικό ζήτημα και αυτό της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης είναι τα βασικά θέματα που θα απασχολήσουν τους υπουργούς Εξωτερικών στο σημερινό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες, όπως ανέφερε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ προσερχόμενος στη συνάντηση.

Όσον αφορά στο θέμα Ρωσίας-Ουκρανίας, ο κ. Μπορέλ αναφέρθηκε στη συζήτηση που θα έχουν οι υπουργοί με τον Ουκρανό ομόλογό τους Ντμίτρο Κουλέμπα.

Σχετικά με την επιβολή κυρώσεων στη Μόσχα, ο Ύπατος Εκπρόσωπος επισήμανε ότι «η δουλειά έχει γίνει». «Είμαστε έτοιμοι όταν έρθει η ώρα», ανέφερε, εκφράζοντας την ελπίδα ωστόσο ότι δε θα φτάσει η στιγμή των κυρώσεων.

Για τις διπλωματικές προσπάθειες, ο Μπορέλ τόνισε πως η ΕΕ στηρίζει τις πιο πρόσφατες προσπάθειες να διεξαχθούν περαιτέρω συνομιλίες μεταξύ της Ουάσινγκτον και της Μόσχας προκειμένου να βρεθεί διπλωματική λύση στην κρίση.

«Υπάρχει μεγάλη ανάγκη για συνόδους κορυφής, σε επίπεδο ηγετών, σε επίπεδο υπουργών, με οποιαδήποτε σχήμα, οποιαδήποτε μορφή συνομιλιών και διαπραγματεύσεων με στόχο να αποφύγουμε τον πόλεμο», τόνισε ο Μπορέλ στους δημοσιογράφους ενόψει της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

«Θα στηρίξουμε οτιδήποτε μπορεί να καταστήσει τις διπλωματικές συζητήσεις τον καλύτερο τρόπο, τον μοναδικό τρόπο να βρούμε μια λύση στην κρίση», πρόσθεσε, αφού η Γαλλία ανακοίνωσε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντίμιρ Πούτιν συμφώνησαν επί της αρχής σε μια σύνοδο κορυφής για την Ουκρανία.

Γερμανίδα ΥΠΕΞ: Σταματήστε να παίζετε με ανθρώπινες ζωές

Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ κατηγόρησε τη Μόσχα ότι παίζει ένα «ανεύθυνο» παιχνίδι με τις ζωές των αμάχων στην ανατολική Ουκρανία, θέτοντάς τους σε κίνδυνο. «Ζητάμε μετ' επιτάσεως από τη ρωσική κυβέρνηση, τον Ρώσο πρόεδρο: μην παίζετε με τις ανθρώπινες ζωές», δήλωσε κατά την άφιξή της για τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Η Γερμανίδα υπουργός πρόσθεσε ότι η Ρωσία είναι αυτή που έχει δημιουργήσει την κρίση και πλέον εναπόκειται σε αυτή να βοηθήσει στην επίλυσή της, υπογραμμίζοντας ότι η Μόσχα θα πρέπει να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Μάλιστα, προέβλεψε ότι τα ρωσικά στρατεύματα δεν θα αποχωρήσουν από τη Λευκορωσία, όπου βρίσκονται για στρατιωτικά γυμνάσια.

ΥΠΕΞ Φινλανδίας: Ελπίζουμε ότι θα λειτουργήσει η διπλωματία

Την ελπίδα ότι θα λειτουργήσει η διπλωματία όσον αφορά στο ζήτημα Ρωσίας - Ουκρανίας εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών της Φινλανδίας Πέκκα Χααβίστο προσερχόμενος στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων. Τόνισε ωστόσο ότι σε αντίθετη περίπτωση «η ΕΕ είναι έτοιμη για σκληρά περιοριστικά μέτρα εναντίον της Ρωσίας, εάν γίνει επίθεση εναντίον της Ουκρανίας», ενώ έκανε λόγο για «σημαντικές τηλεφωνικές επικοινωνίες» του Γάλλου Προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν.

Τέλος, ο Φινλανδός υπουργός σημείωσε ότι «είναι σημαντική η αλληλεγγύη της ΕΕ στην Ουκρανία σε αυτή την κρίσιμη στιγμή».

Δένδιας: Θα επιστήσω την προσοχή στα ζητήματα ασφάλειας της ελληνικής μειονότητας

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα συζητήσουν την ασφάλεια στην Ευρώπη, ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας προσερχόμενος στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες, σημειώνοντας ότι είναι «κάτι πολύ ενδιαφέρον και για εμάς, την Ελλάδα μετά την επίσκεψή μου στην Μαριούπολη, αλλά και στη Μόσχα».

«Θα έχω επίσης την ευκαιρία να επιστήσω την προσοχή και του παριστάμενου Ουκρανού υπουργού Εξωτερικών, του κ. Κουλέμπα, στα ζητήματα ασφάλειας της ελληνικής μειονότητας στην γραμμή επαφής γύρω από τη Μαριούπολη», επισήμανε ο κ. Δένδιας.

Ειδικότερα, ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε: «Θα συζητήσουμε σήμερα για την ασφάλεια στην Ευρώπη, κάτι πολύ ενδιαφέρον, και για εμάς στην Ελλάδα, μετά την επίσκεψή μου στη Μαριούπολη, αλλά και στη Μόσχα. Θα έχω επίσης την ευκαιρία να επιστήσω την προσοχή και του παριστάμενου Ουκρανού υπουργού Εξωτερικών, του κ. Κουλέμπα, στα ζητήματα ασφάλειας της ελληνικής μειονότητας στην γραμμή επαφής γύρω από τη Μαριούπολη.

Και από εκεί και πέρα, το δεύτερο πολύ ενδιαφέρον θέμα είναι η Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Νομίζω ότι θα πρέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση με πολλή μεγάλη προσοχή να εγκύψει στα ζητήματα των Δυτικών Βαλκανίων. Η κατάσταση στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη δεν είναι καλή. Απαιτείται να γίνουν εκλογές υπό εκλογικό νόμο ο οποίος να διασφαλίζει την ενότητα της χώρας. Σε αυτό νομίζω θα έχουμε μια πολύ ενδιαφέρουσα ανταλλαγή απόψεων και περιμένω να ακούσω με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις απόψεις και του Κροάτη συναδέλφου μου».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Φον ντερ Λάιεν: Η Ρωσία θα αποκοπεί από τις διεθνείς χρηματαγορές αν εισβάλει στην Ουκρανία

Ουκρανία: Οι ΥΠΕΞ της ΕΕ θα συζητήσουν για τις τελευταίες εξελίξεις στην κρίση

gazzetta
gazzetta reader insider insider