«Ναι» από Μπάιντεν και Πούτιν για Σύνοδο Κορυφής - Πρόωρα τα σχέδια, λέει το Κρεμλίνο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Ναι» από Μπάιντεν και Πούτιν για Σύνοδο Κορυφής - Πρόωρα τα σχέδια, λέει το Κρεμλίνο
Η σύνοδος Πούτιν- Μπάιντεν δεν μπορεί να λύσει τίποτα χωρίς την Ουκρανία, αναφέρει ο Κίεβο.

Τελευταία ενημέρωση 13:05

Να συναντηθούν προσεχώς για να συζητήσουν σχετικά με την Ουκρανία συμφώνησαν οι πρόεδροι της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, έπειτα από πρόταση του Γάλλου ομολόγου τους Εμανουέλ Μακρόν, με το Κρεμλίνο ωστόσο να χαρακτηρίζει πρόωρα τα σχέδια.

Το Κρεμλίνο διευκρίνισε ότι δεν υπάρχουν συγκεκριμένα σχέδια για μια συνάντηση μεταξύ του Ρώσου και του Αμερικανού προέδρου για την κρίση γύρω από την Ουκρανία, όμως μια τηλεφωνική συνομιλία ή μια συνάντηση μπορούν να οργανωθούν ανά πάσα στιγμή. «Υπάρχει συμφωνία για το γεγονός ότι πρέπει να συνεχιστεί ο διάλογος σε επίπεδο υπουργών (Εξωτερικών). Θα ήταν πρόωρο να μιλήσουμε για συγκεκριμένα σχέδια για την οργάνωση συνόδων κορυφής», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Μια συνάντηση είναι πιθανή αν οι ηγέτες των κρατών (της Ρωσίας και των ΗΠΑ) το κρίνουν χρήσιμο», πρόσθεσε, εξηγώντας ότι έχουν πάντα τη δυνατότητα «όταν είναι απαραίτητο» να συνομιλούν «τηλεφωνικά ή με άλλον τρόπο».

Ο Πούτιν αναμένεται να προεδρεύσει σήμερα το μεσημέρι της συνάντησης του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας.

Εξάλλου, μια συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ και των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν είναι προγραμματισμένη για την Πέμπτη, ενώ ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν- Ιβ Λεντριάν δήλωσε ότι σκοπεύει να συνομιλήσει με τον Λαβρόφ σήμερα.

Σήμερα προβλέπεται επίσης να διεξαχθεί έκτακτη συνεδρίαση του ΟΑΣΕ αφιερωμένη στην Ουκρανία, ενώ και οι ΥΠΕΞ της ΕΕ θα συζητήσουν για τις τελευταίες εξελίξεις στην κρίση.

Νωρίτερα, Παρίσι και Ουάσινγκτον έθεσαν ως όρο ότι δεν θα έχει γίνει ρωσική εισβολή στο ουκρανικό έδαφος ως τη Σύνοδο, με την ανακοίνωση να γίνεται την ώρα που θεωρείτο άμεσα επικείμενο το ξέσπασμα ρωσοουκρανικού πολέμου.

«Οι πρόεδροι Μπάιντεν και Πούτιν αποδέχθηκαν καταρχήν να γίνει μια τέτοια σύνοδος», ανέφερε το Ελιζέ, διευκρινίζοντας πως θα ακολουθήσει διευρυμένη σύνοδος, με τη συμμετοχή «όλων των μερών» που εμπλέκονται στην ουκρανική κρίση, και θα τεθούν επί τάπητος «η ασφάλεια και η στρατηγική σταθερότητα στην Ευρώπη». Την ατζέντα της συνόδου κορυφής θα προετοιμάσουν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, ο Άντονι Μπλίνκεν και ο Σεργκέι Λαβρόφ, στη συνάντησή τους που προβλέπεται να γίνει την Πέμπτη, διευκρίνισε το Ελιζέ.

Η σύνοδος κορυφής «δεν θα μπορέσει να γίνει παρά μόνο αν η Ρωσία δεν έχει εισβάλει στην Ουκρανία» στο μεσοδιάστημα, τόνισε η γαλλική προεδρία. Ο πρόεδρος Μπάιντεν αποδέχθηκε καταρχήν να συναντηθεί με τον πρόεδρο Πούτιν «αν δεν έχει γίνει εισβολή», επιβεβαίωσε ο Λευκός Οίκος.

Οι ΗΠΑ «έχουν δεσμευτεί να συνεχίσουν τη διπλωματία ως τη στιγμή που θα αρχίσει η εισβολή», ανέφερε σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε η εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας, η Τζεν Ψάκι. «Ο πρόεδρος Μπάιντεν αποδέχθηκε καταρχήν να συναντηθεί με τον πρόεδρο Πούτιν (...) εάν δεν γίνει εισβολή». «Είμαστε ωστόσο έτοιμοι να καταφέρουμε ταχύτατα και βαριά κόστη αν η Ρωσία επιλέξει αντ’ αυτού τον πόλεμο», προειδοποίησε ωστόσο η Ψάκι, καθώς «επί του παρόντος, η Ρωσία μοιάζει να συνεχίζει τις προετοιμασίες της για να εξαπολύσει ευρείας κλίμακας επίθεση στην Ουκρανία πολύ σύντομα».

Το Κίεβο χαιρετίζει τη σύνοδο Μπάιντεν- Πούτιν

Η Ουκρανία τόνισε ότι τίποτε δεν θα μπορέσει να λυθεί χωρίς τη συμμετοχή του Κιέβου, δήλωσε ο Ουκρανός, ανώτατος αξιωματούχος ασφαλείας. «Κανείς δεν μπορεί να λύσει το ζήτημα χωρίς εμάς», δήλωσε ο Ολέξιι Ντανίλοφ. «Όλα θα πρέπει να γίνουν με τη συμμετοχή μας», πρόσθεσε.

Νωρίτερα, ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα χαιρέτισε την πρόταση για τη διοργάνωση συνάντησης κορυφής μεταξύ των προέδρων των ΗΠΑ και της Ρωσίας για την ουκρανική κρίση, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι σε αυτή θα συμφωνηθεί η απομάκρυνση των ρωσικών στρατευμάτων από τα σύνορα της χώρας του.

«Πιστεύουμε ότι κάθε προσπάθεια που έχει στόχο μια διπλωματική λύση αξίζει τον κόπο (…) Ελπίζουμε ότι οι δύο πρόεδροι θα εξέλθουν από την αίθουσα με μια συμφωνία για την απομάκρυνση των ρωσικών δυνάμεων από την Ουκρανία», επισήμανε ο Κουλέμπα πριν από την άφιξή του στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες.

Από την πλευρά του ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Ολέξιι Ρέζνικοφ δήλωσε πως το Κίεβο ελπίζει ότι θα μπορέσει να πραγματοποιηθεί μια σύνοδος μεταξύ των ηγετών της Ρωσίας και των ΗΠΑ και ότι σε αυτή θα μπορέσει να συμμετάσχει και η Ουκρανία.

«Ελπίζω ότι αυτή η πρωτοβουλία, χάρη στον (Γάλλο) πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και με τη στήριξη του (Αμερικανού) προέδρου Τζο Μπάιντεν (…) θα εφαρμοστεί», επισήμανε ο Ρεζνίκοφ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Συνεχίζονται οι εχθροπραξίες στη Λουγκάνσκ

Δύο άμαχοι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας πυρών του πυροβολικού του στρατού του Κιέβου στην αυτοανακηρυγμένη Λαϊκή Δημοκρατία του Λουγκάνσκ, στο νοτιοανατολικό τμήμα της Ουκρανίας, ανακοίνωσαν οι φιλορώσοι αυτονομιστές.

Ο ουκρανικός στρατός σφυροκόπησε κατοικημένες περιοχές τη νύχτα χρησιμοποιώντας πυροβόλα 120 χιλιοστών, κάτι θεωρητικά απαγορευμένο δυνάμει της συμφωνίας ειρήνης του Μινσκ. «Ως αποτέλεσμα, δύο άμαχοι (...) σκοτώθηκαν και πολυκατοικία (...) καταστράφηκε ολοσχερώς», ανέφεραν.

Σήμερα, ισχυρή έκρηξη ακούστηκε νωρίς στο κέντρο της πόλης Ντανιέτσκ, στην ανατολική Ουκρανία, που ελέγχουν οι φιλορώσοι αυτονομιστές, διαπίστωσε ανταποκριτής του διεθνούς πρακτορείου ειδήσεων Reuters, που προσθέτει ότι δεν είναι σαφής η αιτία της.

Νωρίτερα, οι αυτονομιστές κατήγγειλαν 66 παραβιάσεις της εκεχειρίας από τα κυβερνητικά στρατεύματα στην αυτοανακηρυγμένη Λαϊκή Δημοκρατία του Λουγκάνσκ, κάνοντας λόγο για τρεις τραυματίες σε δύο χωριά εξαιτίας πυρών πυροβολικού.

Παράλληλα, η αμερικανική εταιρεία Maxar, η οποία ειδικεύεται στη συγκέντρωση οπτικού υλικού από δορυφόρους, έκανε λόγο περί ανάπτυξης αρκετών μονάδων τεθωρακισμένων και πεζικού στη Ρωσία κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, εν μέσω ανησυχιών περί εισβολής.

Μπαράζ διπλωματικών επαφών Μακρόν

Μετά την επίσκεψή του στη Μόσχα στις αρχές Φεβρουαρίου, ο Εμανουέλ Μακρόν είχε δύο συνδιαλέξεις την Κυριακή με τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Η δεύτερη έγινε το βράδυ, αφού ο αρχηγός του γαλλικού κράτους είχε μιλήσει στο μεταξύ με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν, αναλαμβάνοντας ρόλο μεσολαβητή ανάμεσα στους δυο εχθρούς του ψυχρού πολέμου.

Εξάλλου, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν συνομίλησε και με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον. Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ελπίζει ότι οι υποσχέσεις που έδωσε ο Πούτιν στο Μακρόν, είναι μια καλοδεχούμενη ένδειξη ότι το Κρεμλίνο ίσως είναι ακόμη πρόθυμο να δεσμευτεί σε μια διπλωματική λύση για την κρίση της Ουκρανίας.

«Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι οι υποσχέσεις του προέδρου Πούτιν στον πρόεδρο Μακρόν είναι μια καλοδεχούμενη ένδειξη ότι ίσως είναι ακόμη πρόθυμος να δεσμευτεί στην εξεύρεση μιας διπλωματικής λύσης», ανέφερε εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ. «Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η φωνή της Ουκρανίας πρέπει να παίξει κεντρικό ρόλο σε οποιεσδήποτε συζητήσεις», πρόσθεσε.

Επιμένουν οι ΗΠΑ για εισβολή

Την ίδια ώρα, η Ουάσινγκτον προειδοποιεί σε ολοένα υψηλότερο τόνο πως η ρωσική εισβολή είναι άμεσα επικείμενη, με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν να λέει χθες ότι η Μόσχα είναι ένα βήμα πριν από την εισβολή. Ωστόσο, από την πλευρά του ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην Ουάσινγκτον, ο Ανατόλι Αντόνοφ, υποβάθμισε τις ανησυχίες, δηλώνοντας στην εκπομπή Face the Nation του τηλεοπτικού δικτύου CBS ότι «δεν υπάρχει καμία εισβολή» και «δεν καταρτίζονται τέτοια σχέδια».

Αρκετά αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα πηγές προσκείμενες στις υπηρεσίες κατασκοπείας, που δεν κατονόμασαν, μετέδωσαν χθες ότι οι ΗΠΑ έχουν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες στάλθηκε διαταγή στις στρατιωτικές διοικήσεις της Ρωσίας να προχωρήσουν σε εισβολή στην Ουκρανία.

Όταν επικοινώνησε μαζί τους το Γαλλικό Πρακτορείο, ο Λευκός Οίκος, το Πεντάγωνο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ούτε επιβεβαίωσαν ούτε διέψευσαν τις πληροφορίες αυτές, στις οποίες αναφέρθηκαν και άλλα αμερικανικά ΜΜΕ.

Η Ρωσία έχει καταρτίσει κατάλογο με τους Ουκρανούς που θα εξοντώσει

Οι ΗΠΑ προειδοποίησαν τον ΟΗΕ για την ύπαρξη ενός μαύρου καταλόγου που έχει καταρτίσει η Μόσχα στον οποίο περιλαμβάνονται τα ονόματα Ουκρανών που θα εξοντώσουν οι Ρώσοι σε περίπτωση εισβολής στη χώρα, όπως αναφέρεται σε επίσημη επιστολή η οποία περιήλθε στην κατοχή του AFP χθες Κυριακή.

Η Ουάσινγκτον διαθέτει «αξιόπιστες πληροφορίες ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν καταρτίσει κατάλογο με τους Ουκρανούς που θα σκοτώσουν ή θα στείλουν σε στρατόπεδα στην περίπτωση στρατιωτικής κατοχής» της Ουκρανίας, αναφέρει η επιστολή αυτή που απευθύνεται στην Ύπατη Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Μισέλ Μπατσελέτ.

Η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Μόσχα προειδοποιεί τους Αμερικανούς πολίτες για πιθανές «τρομοκρατικές επιθέσεις»

Η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Μόσχα εξέδωσε καταπείγουσα προειδοποίηση προς τους Αμερικανούς πολίτες που ζουν στη Ρωσία για πιθανές «τρομοκρατικές επιθέσεις» στη χώρα αυτή, συμβουλεύοντάς τους να σκεφτούν ένα σχέδιο για το πώς θα φύγουν από εκεί.

«Υπήρξαν απειλές για επιθέσεις εναντίον εμπορικών κέντρων, σιδηροδρομικών σταθμών και στάσεων του μετρό και άλλων χώρων συγκέντρωσης πολιτών σε μεγάλα αστικά κέντρα, συμπεριλαμβανομένης της Μόσχας και της Αγίας Πετρούπολης, καθώς και σε περιοχές υψηλών εντάσεων κατά μήκος των συνόρων με την Ουκρανία», ανέφερε η πρεσβεία. «Αναθεωρήστε τα σχέδια ατομικής ασφάλειάς σας. Να έχετε σχέδια εκκένωσης τα οποία δεν θα βασίζονται στη βοήθεια της κυβέρνησης των ΗΠΑ», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Επιβολή ορισμένων εκ των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας ζητά από την ΕΕ ο Ουκρανός ΥΠΕΞ

Φον ντερ Λάιεν: Η Ρωσία θα αποκοπεί από τις διεθνείς χρηματαγορές αν εισβάλει στην Ουκρανία

gazzetta
gazzetta reader insider insider