Μπαχτσελί: Η Ελλάδα «παραβιάζει επανειλημμένα το αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς των νησιών»

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μπαχτσελί: Η Ελλάδα «παραβιάζει επανειλημμένα το αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς των νησιών»
Ο Μπαχτσελί είπε ότι η Ελλάδα «παραβιάζει επανειλημμένα το αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς των νησιών».

Την προκλητική ρητορική συνεχίζει η Τουρκία, σχετικά με το θέμα της κυριαρχίας των ελληνικών νησιών, αυτή τη φορά με τον Τούρκο πολιτικό Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευμα του ΣΚΑΙ, ο Μπαχτσελί είπε ότι η Ελλάδα «παραβιάζει επανειλημμένα το αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς των νησιών».

Στο επίκεντρο τα ελληνοτουρκικά

Αντίστοιχη δήλωση για τα ελληνοτουρκικά αναμένεται να κάνει σήμερα και ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ως απάντηση στις δηλώσεις Δένδια.

Να θυμίσουμε πως ο Έλληνας ΥΠΕΞ χαρακτήρισε απαράδεχτες τις δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων, κατά την κοινή συνέντευξή του με τον Φινλανδό ομόλογό του στο Ελσίνκι Πέκα Χαβίστο, ενώ είχε δηλώσει ότι με τις Belharra η Ελλάδα καθίσταται πανίσχυρη στις θάλασσες.

Υπό το πρίσμα των προκλήσεων για το Διεθνές Δίκαιο και τη διεθνή τάξη βασισμένη σε κανόνες, ο Νίκος Δένδιας ενημέρωσε τον υπουργό Εξωτερικών της Φινλανδίας για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, για την κλιμάκωση της τουρκικής ρητορικής.

«Πρέπει να πω ότι αυτή τη στιγμή, σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή για την αλληλεγγύη και τη συνοχή της Δυτικής Συμμαχίας, σε μια περίοδο που αυτή η αλληλεγγύη πρέπει να καταδειχθεί με κάθε μορφή, είναι πολύ περίεργο ότι η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ και σύμμαχος, αποφάσισε να ξεκινήσει μια σειρά από προκλητικές και παράνομες ενέργειες εναντίον ενός άλλου κράτους-μέλους, της Ελλάδας» υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών. Πιο συγκεκριμένα, χαρακτήρισε εντελώς απαράδεκτες τις πρόσφατες δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων που θέτουν υπό αμφισβήτηση την ελληνική κυριαρχία στα νησιά του Αιγαίου. «Δεν είναι απλώς απαράδεκτες για εμάς. Έχουν απορριφθεί από την ΕΕ, από το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, από το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών, μεταξύ άλλων» τόνισε ο Νίκος Δένδιας και χαιρέτισε τις σταθερές τις δηλώσεις των εταίρων και των συμμάχων της Ελλάδας.

Επανέλαβε επίσης πως η Ελλάδα επιδιώκει πάντα έναν εποικοδομητικό διάλογο με την Τουρκία, αλλά έναν διάλογο βασισμένο στο Διεθνές Δίκαιο και στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Δένδιας: Απαράδεχτες οι δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων για την κυριαρχία των ελληνικών νησιών

gazzetta
gazzetta reader insider insider