Βουλή: Στην Ολομέλεια η ψήφιση του ν/σ του υπ. Υγείας για την πανδημία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βουλή: Στην Ολομέλεια η ψήφιση του ν/σ του υπ. Υγείας για την πανδημία
Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκαν οι βουλευτές της ΝΔ. Από την πλευρά της αντιπολίτευσης, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 το καταψήφισαν, ενώ ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση, επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν στην αυριανή συζήτηση και ψήφιση του από την Ολομέλεια.

Με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να υπεραμύνεται της νομοθετικής πρωτοβουλίας της, κάνοντας λόγο για προώθηση μέτρων ενίσχυσης τόσο του δημόσιου συστήματος υγείας όσο και του υγειονομικού προσωπικού και την αντιπολίτευση να τα χαρακτηρίζει αποσπασματικά και πρόχειρα, ολοκληρώθηκε στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, η επεξεργασία του νομοσχεδίου με τίτλο «Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού COVID-19 και την προστασία της δημόσιας υγείας και άλλες επείγουσες διατάξεις».

Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκαν οι βουλευτές της ΝΔ. Από την πλευρά της αντιπολίτευσης, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 το καταψήφισαν, ενώ ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση, επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν στην αυριανή συζήτηση και ψήφιση του από την Ολομέλεια

Η υφυπουργός Υγείας, αρμόδια για θέματα ψυχικής υγείας Ζωή Ράπτη, απαντώντας στη κριτική του ΣΥΡΙΖΑ που αμφισβήτησε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ ενίσχυσε τις κλίνες ΜΕΘ, και ζήτησε την κατάθεση αναλυτικών στοιχείων, αντέτεινε ότι από τις 557 που τις παρέλαβε, σήμερα έχουν υπερδιπλασιαστεί φθάνοντας στις 1.328.

«Αποσιωπάτε για αντιπολιτευτικούς λόγους την μεγάλη προσπάθεια επί δύο χρόνια που καταβάλει η κυβέρνηση για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας με συγκεκριμένα μέτρα για ενίσχυση του ΕΣΥ και με πρόσθετα κίνητρα για τους ανθρώπους της πρώτης γραμμής», επεσήμανε η κ. Ράπτη.

Από την πλευρά του, ο πρώην υπουργός Υγείας και αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός, υποστήριξε ότι «με τα πρόχειρα και αποσπασματικά μέτρα της κυβέρνησης δεν δίνεται η εικόνα μιας σοβαρής και αξιόπιστης διαχείρισης της πανδημίας, αντίθετα ενισχύουν την ανασφάλεια των πολιτών».

Παράλληλα, ο κ. Ξανθός πρότεινε, ενόψει των γιορτών των Χριστουγέννων, την αυστηροποίηση των μέτρων σε κλειστούς χώρους συναθροίσεων και διασκέδασης.

Ο εισηγητής του ΚΙΝΑΛ Ανδρέας Πουλάς, υποστήριξε ότι «η κυβέρνηση, με επικοινωνιακά τεχνάσματα και εργαλειοποίηση της επιστήμης δεν μπορεί να καλύψει την επιχειρησιακή της γύμνια».

«Για ένα ακόμα σχέδιο της κυβέρνησης που οδηγεί στην εμπορευματοποίηση της δημόσιας υγείας υπέρ του ιδιωτικού τομέα», μίλησε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης.

«Είναι ένα νομοσχέδιο με παρατάσεις επί παρατάσεων που αποδεικνύει την ανεπάρκεια της κυβέρνησης και την αποτυχημένη πολιτική της», υποστήριξε η ειδική αγορήτρια της Ελληνικής Λύσης, Μαρία Αθανασίου.

Η ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ25, Μαρία Αμπατζίδου, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «επαίσχυντο, τερατώδες και εντελώς προσχηματικό».

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο

Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται φορολογικές διατάξεις, ρυθμίσεις για την αγορά ενέργειας, τη λειτουργία των μεταφορών, για τις εργασιακές σχέσεις, ρυθμίσεις για τους ΟΤΑ, της εκπαίδευσης την αντιμετώπιση της μετανάστευσης και της ασφάλειας του πολίτη.

Παράλληλα, παρατείνονται σειρά προθεσμιών που λήγουν με στόχο την συνέχιση της ομαλής λειτουργίας του ΕΣΥ και των εργαζομένων και την αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας.

Ειδικότερα, παρατείνεται μέχρι 31/03/2022:

-Η υποχρέωση επίδειξης πιστοποιητικού ή βεβαίωσης εμβολιασμού ή νόσησης από τους εργαζόμενους στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

- Η ισχύς της διαδικασίας ως προς τη διενέργεια εμβολιασμών κατά του κορονοϊού COVID-19 από τον ΕΟΔΥ.

-Η διάρκεια λειτουργίας εμβολιαστικών κέντρων.

-Η Εθνική Εκστρατεία Εμβολιασμού κατά του κορονοϊού.

-Η διάρκεια των συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου των επικουρικών γιατρών.

- Η δυνατότητα άμεσης πρόσληψης των ιατρών όλων των ειδικοτήτων, οι οποίοι βρίσκονται υπό διορισμό, αλλά δεν έχει εκδοθεί ακόμη η απόφαση τοποθέτησής τους από το υπουργείο Υγείας.

-Η δυνατότητα πρόσληψης επικουρικού ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού βοηθητικού προσωπικού και μετακίνησης προσωπικού των Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ) για την αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών από την εμφάνιση και διασπορά του κορονοϊού.

- Η ισχύς της διαδικασίας ως προς τις μετακινήσεις του πάσης φύσεως προσωπικού των Φορέων Παροχής Υπηρεσιών Υγείας.

-Η υγειονομική κάλυψη ανασφάλιστων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων που χρήζουν νοσηλείας ανεξαρτήτως της φύσης ασθένειας τους.

-Η σύναψη συμβάσεων για την κάλυψη έκτακτων αναγκών σε εξοπλισμό νοσηλείας.

-Η μετακίνηση ιατρικού νοσηλευτικού και λοιπού βοηθητικού προσωπικού.

Επίσης παρατείνεται μέχρι 31/03/2022:

-Η απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ των κτισμάτων που έχουν πληγεί από τους σεισμούς της 24ης και 27ης Σεπτεμβρίου 2021 στη Κρήτη.

Ακόμα:

-Επαναξιολογείται ως την 31/3/2022 η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού σε υγειονομικούς και λοιπές συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων και επαγγελματιών υγείας.

-Προβλέπεται αποζημίωση ιδιωτών ιατρών για διενέργεια εμβολιασμών αναμνηστικής δόσης και συγκεκριμένα εάν ο εμβολιασμός γίνεται στο ιατρείο τους ποσό 10,00 ευρώ και εάν ο εμβολιασμός γίνεται κατ' οίκον ποσό 50,00 ευρώ, εάν ο εμβολιασμός έχει γίνει με εμβόλιο 1 δόσης και ποσό 30,00 ευρώ εάν ο εμβολιασμός έχει γίνει με εμβόλιο 2 δόσεων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider