Μητσοτάκης: Νέα μέτρα ελάφρυνσης των λογαριασμών του ρεύματος -Εξαγγελίες για αγρότες το Σάββατο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μητσοτάκης: Νέα μέτρα ελάφρυνσης των λογαριασμών του ρεύματος -Εξαγγελίες για αγρότες το Σάββατο
PCR για επισκέπτες από το εξωτερικό στις γιορτές και γ' δόση ανάχωμα στην Ομικρον.

Τελευταία ενημέρωση 18:17

Nέα μέτρα ελάφρυνσης των νοικοκυριών για τον περιορισμό των αυξήσεων στις τιμές του φυσικού αερίου, αλλά και ειδικά μέτρα για τους αγρότες προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε δηλώσεις που έκανε προσερχόμενος στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, αλλά και κατά την διάρκεια της παρέμβασης του στην συνεδρίαση του οργάνου.

«Υπάρχει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες μία έντονη ανησυχία για τις αυξήσεις των τιμών του φυσικού αερίου. Είναι κάτι το οποίο είχαμε συζητήσει και σε προηγούμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Θα ζητήσουμε και πάλι από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάσει όλες τις επιλογές έτσι ώστε να μπορούν να γίνουν, ενδεχομένως, παρεμβάσεις σε Ευρωπαϊκό επίπεδο προκειμένου να συγκρατηθούν οι αυξήσεις των τιμών του φυσικού αερίου. Σε κάθε περίπτωση η ελληνική κυβέρνηση -όπως το έχει ήδη κάνει- θα εξακολουθεί να προνοεί έτσι ώστε να περιορίζει, στο μέτρο του εφικτού, τις αυξήσεις των τιμών και στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος αλλά και του φυσικού αερίου. Θα λάβει, επίσης, ειδική πρόνοια για τους αγρότες μας και περισσότερες ανακοινώσεις θα έχω την ευκαιρία να κάνω στη συζήτηση του Προϋπολογισμού το Σάββατο το οποίο μας έρχεται», είπε.

Αυξημένο τέστινγκ τα Χριστούγεννα για την Όμικρον

Ξεχωριστά ο πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη για επιτάχυνση των εμβολιασμών με την τρίτη δόση για την αντιμετώπιση της μετάλλαξης Όμικρον.

«Θα έχουμε την ευκαιρία σήμερα να κάνουμε μια αναλυτική συζήτηση για τα ζητήματα που απασχολούν την ευρωπαϊκή επικαιρότητα ξεκινώντας από την πανδημία. Προφανώς υπάρχει έντονη ανησυχία για την έπελαση της μετάλλαξης Όμικρον, η οποία αργά ή γρήγορα θα κάνει την εμφάνισή της σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και γι’ αυτό είναι επιβεβλημένο να εντείνουμε την επιτάχυνση του εμβολιασμού δίνοντας ακόμα μεγαλύτερη έμφαση στην τρίτη δόση, η οποία είναι η καλύτερη γραμμή άμυνας την οποία διαθέτουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων λόγω της μετάλλαξης Όμικρον, μίλησε για αυξημένο τέστινγκ την περίοδο των Χριστουγέννων προκειμένου να κερδηθεί χρόνος και να έχουν εμβολιαστεί περισσότεροι πολίτες μέχρι να «χτυπήσει» η νέα παραλλαγή τη χώρα μας.

«Τα όσα γνωρίζουμε για την μετάλλαξη Όμικρον είναι ασφαλώς ιδιαίτερα ανησυχητικά. Η απάντηση στη μετάλλαξη αυτή τη στιγμή είναι η επιτάχυνση των εμβολιαστικών προγραμμάτων μας, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις ενισχυτικές δόσεις. Η Ελλάδα ήταν μια από τις πρώτες ευρωπαϊκές χώρες που άνοιξε την ενισχυτική δόση για όλες τις πληθυσμιακές ομάδες και είμαστε πολύ ευχαριστημένοι με το πώς εξελίσσεται το πρόγραμμα. Αν χρειαστεί να λάβουμε επιπρόσθετα μέτρα, σε ό,τι αφορά τα επιπρόσθετα τεστ, πιστεύω ότι αυτά θα χρειαστεί να εφαρμοστούν μόνο για την περίοδο των Χριστουγέννων, ώστε να μπορέσουμε να κερδίσουμε επιπλέον χρόνο για να αυξήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τον αριθμό των ανθρώπων που θα κάνουν την ενισχυτική δόση. Είναι μια μάχη με τον χρόνο. Αλλά κάθε εβδομάδα που κερδίζουμε πριν μας χτυπήσει η Όμικρον είναι κέρδος, γιατί θα μπορέσουμε να έχουμε μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού που θα έχει εμβολιαστεί με την ενισχυτική δόση».

Πιστοποιητικό εμβολιασμού στους 6+1 μήνες

Την πρόταση του για διενέργεια τεστ κατά την διάρκεια της εορταστικής περιόδου για τις μετακινήσεις μεταξύ κρατών, επανέλαβε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και κατά την παρέμβαση του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ενώ κατέθεσε και άλλη πρόταση σχετικά με την χρονική ισχύ του πιστοποιητικού εμβολιασμού. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι στην παρέμβαση του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η Ευρώπη δεν πρέπει να εφησυχάζει με τη μετάλλαξη «Όμικρον» και ζήτησε πιο αυστηρές αναφορές για την μετάλλαξη στα Συμπεράσματα. Τόνισε επίσης ότι τα στοιχεία που έρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ανησυχητικά και υπογράμμισε την ανάγκη, εκτός από τους εμβολιασμούς με την ενισχυτική δόση, κατά τη διάρκεια των γιορτών να διενεργούνται τεστ, όπως αποφάσισε η Ελλάδα, αλλά και η Ιταλία που στήριξε την ίδια γραμμή, προκειμένου να καθυστερήσει την έλευση της «Όμικρον». Επισήμανε ακόμη τη σημασία του εμβολιασμού των παιδιών. Σχετικά με την ισχύ του ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρότεινε 6+1 μήνες (αντί του 6+3 που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Να αντιμετωπιστεί οριζόντια η εργαλειοποίηση του προσφυγικού

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη στην ατζέντα της Συνόδου θα βρεθούν και ζητήματα, τα οποία αφορούν στην εξωτερική πτυχή της μετανάστευσης υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα θα επιμείνει στην ανάγκη να υπάρχει μια οριζόντια αντιμετώπιση φαινομένων εργαλειοποίησης του προσφυγικού. «Εξάλλου, η πατρίδα μας βρέθηκε στο επίκεντρο μιας τέτοιας κρίσης τον Μάρτιο του 2020 γι’ αυτό και παρέχει απόλυτη στήριξη στις βαλτικές χωρες, αλλά και στην Πολωνία που βρίσκονται αντιμέτωπες με ένα παρεμφερές φαινόμενο», διευκρίνισε.

Τέλος, ο πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη αυτονομίας της Ευρώπης στη λήψη αποφάσεων «ώστε να μπορέσει μόνη της να μπορεί να υπερασπίζεται τα δικά της συμφέροντα και να ευθυγραμμίσει την οικονομική της ισχύ με τις γεωπολιτικές της δυνατότητες».

Η ενέργεια στο τραπέζι της Συνόδου Κορυφής

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν στο ΑΠΕ ότι στη συζήτηση για την ενέργεια που έγινε στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά στη χρησιμότητα της εργαλειοθήκης της Κομισιόν και στα μέτρα που εφαρμόζονται σε εθνικό επίπεδο. Τόνισε, ωστόσο, ότι απαιτείται πιο μακροπρόθεσμος σχεδιασμός κι ότι έχει μεγάλη σημασία η ασφάλεια εφοδιασμού. Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι επανέλαβε την πρόταση για κοινή προμήθεια και αποθήκευση φυσικού αερίου.

Ενόψει, δε, του αποψινού δείπνου των ηγετών της Eυρωζώνης, όπου θα παρίσταται και η Κριστίν Λαγκάρντ, υπογράμμισε ότι η συζήτηση για την ενέργεια συνδέεται με τη συζήτηση για τον πληθωρισμό και πρέπει να γίνει.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ρεύμα: Σχέδιο για αύξηση της επιδότησης στα 45-48 ευρώ τον Δεκέμβριο 

Μητσοτάκης σε ΕΕ: Πρόταση για ισχύ του πιστοποιητικού εμβολιασμού στους 6+1 μήνες

gazzetta
gazzetta reader insider insider