Παλαιστίνη: Δημοτικές εκλογές πραγματοποιούνται στα χωριά της Δυτικής Όχθης

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Παλαιστίνη: Δημοτικές εκλογές πραγματοποιούνται στα χωριά της Δυτικής Όχθης
Στα Παλαιστινιακά Εδάφη δεν έχουν πραγματοποιηθεί βουλευτικές ή προεδρικές εκλογές εδώ και 15 χρόνια, όμως δημοτικές εκλογές είχαν γίνει το 2017, αν και τις είχε μποϊκοτάρει και τότε η Χαμάς.

Δημοτικές εκλογές διεξάγονται σήμερα στα χωριά της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, μια σπάνια δημοκρατική άσκηση την ώρα που αυξάνεται η οργή απέναντι στον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς, ο οποίος ακύρωσε τις βουλευτικές και προεδρικές εκλογές νωρίτερα φέτος.

Ωστόσο δεν πραγματοποιούνται δημοτικές εκλογές στη Λωρίδα της Γάζας, που ελέγχεται από το ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς, το οποίο μποϊκοτάρει την εκλογικη διαδικασία εν μέσω σύγκρουσης με το κόμμα Φάταχ του Αμπάς. Εξάλλου ο 86χρονος Παλαιστίνιος πρόεδρος ανέβαλε τις εκλογές στις μεγάλες πόλεις της Δυτικής Όχθης, όπως τη Ραμάλα, καθώς το αποτέλεσμά τους αναμενόταν να θεωρηθεί δημοψήφισμα για την διακυβέρνησή του.

Στα Παλαιστινιακά Εδάφη δεν έχουν πραγματοποιηθεί βουλευτικές ή προεδρικές εκλογές εδώ και 15 χρόνια, όμως δημοτικές εκλογές είχαν γίνει το 2017, αν και τις είχε μποϊκοτάρει και τότε η Χαμάς.

Οι σημερινή εκλογική αναμέτρηση αφορά 376 χωριά της Δυτικής Όχθης, όμως στην πραγματικότητα εκλογές θα πραγματοποιηθούν μόνο σε 154, καθώς δεν υπήρχε κανένας υποψήφιος σε 60 χωριά και μόνο ένας σε άλλα 162.

Τα εκλογικά κέντρα άνοιξαν στις 07:00 το πρωί (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) και θα κλείσουν στις 19:00. Περίπου 405.000 Παλαιστίνιοι καλούνται στις κάλπες.

Οι εκλογές αυτές, η δεύτερη φάση των οποίων που θα αφορά τις μεγάλες πόλεις θα πραγματοποιηθεί τον Μάρτιο, θεωρούνται χωρίς πολιτικό διακύβευμα καθώς οι περισσότεροι υποψήφιοι δηλώνουν ανεξάρτητοι.

Δεν είναι «πολιτικά σημαντικές διότι οργανώνονται σε χωριά και όχι ακόμη στις μεγάλες πόλεις», ενώ είναι «ανώφελες» απουσία της Χαμάς, εκτίμησε ο πολιτικός αναλυτής Τζιχάντ Χαρμπ.

«Αυτές οι εκλογές δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τις βουλευτικές», σχολίασε ο 23χρονος Άχμαντ Ίσα έξω από ένα εκλογικό κέντρο στο χωριό Μπιρ Ναμπάλα. «Χρειαζόμαστε βουλευτικές εκλογές προκειμένου οι νέοι να αποκτήσουν ένα μέλλον και για να γίνουν μεταρρυθμίσεις, να υιοθετηθούν νόμοι και αλλαγές», πρόσθεσε.

Το παλαιστινιακό, ισλαμιστικό κίνημα που κυβερνά τη Γάζα από το 2007 δηλώνει έτοιμο να συμμετάσχει στις δημοτικές εκλογές εφόσον η Παλαιστινιακή Αρχή οργανώσει προεδρικές και βουλευτικές εκλογές.

Τον Απρίλιο η Χαμάς είχε επικρίνει έντονα την απόφαση του Αμπάς να αναβάλει επ’ αόριστον τις βουλευτικές και προεδρικές εκλογές, που ήταν προγραμματισμένες για το καλοκαίρι.

Για να δικαιολογήσει την απόφασή του ο Παλαιστίνιος πρόεδρος, η θητεία του οποίου έληξε το 2009, ισχυίστηκε ότι δεν υπήρχαν εγγυήσεις για τη διεξαγωγή των εκλογών στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, το παλαιστινιακό κομμάτι της πόλης που έχει προσαρτήσει το Ισραήλ.

Οι επικριτές του Αμπάς τον κατηγόρησαν ότι ανέβαλε τις εκλογές διότι, σύμφωνα με τις δημοσκοήσεις, αυτό και το κόμμα του θα έχαναν από τη Χαμάς. Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος το διαψεύδει.

Χαμάς και Φάταχ βρίσκονται σε αντιπαράθεση από το 2007 όταν το ισλαμιστικό κίνημα ανέλαβε τον έλεγχο της Γάζας.

Εκπρόσωπος της Χαμάς δήλωσε ότι η οργάνωση «αρνείται να συμμετάσχει στις μερικές δημοτικές εκλογές που είναι προσαρμοσμένες στα μέτρα της Φάταχ και διεξάγονται από την Παλαιστινιακή Αρχή», ενώ ζήτησε από τον Αμπάς να επαναπρογραμματίσει τις προεδρικές και τις βουλευτικές εκλογές.

Η δημοτικότητα της Χαμάς έχει αυξηθεί τον τελευταίο καιρό στη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ, κυρίως μετά τις συγκρούσεις με το Ισραήλ τον Μάιο που διήρκησαν 11 ημέρες. Εξάλλου οι υποψήφιοι της οργάνωσης κέρδισαν στις φοιτητικες εκλογές που πραγματοποιήθηκαν φέτος σε πολλά πανεπιστήμια της Δυτικής Όχθης, ένα σημαντικό βαρόμετρο για τη δημοτικότητά της.

Πηγή: ΑΠΕ -ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider