Πέτσας: Βελτιώσεις στο νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πέτσας: Βελτιώσεις στο νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς
Σύμφωνα με τον κ. Πέτσα, στο νέο μητρώο παραβατών θα καταγράφονται όλοι όσοι κακοποιούν ζώα, ακόμα και εάν αυτά δεν είναι ζώα συντροφιάς και είναι ζώα εργασίας.

Σε σειρά νομοτεχνικών βελτιώσεων που ενσωματώνουν προτάσεις, οι οποίες προέκυψαν από την προηγηθείσα συζήτηση στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, προχώρησε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου για τα «ζώα συντροφιάς», στην ολομέλεια της Βουλής.

Σύμφωνα με τον κ. Πέτσα, στο νέο μητρώο παραβατών θα καταγράφονται όλοι όσοι κακοποιούν ζώα, ακόμα και εάν αυτά δεν είναι ζώα συντροφιάς και είναι ζώα εργασίας.

Επίσης, απαλλάσσονται οι κτηνοτρόφοι από την καταβολή παραβόλου για την καταχώριση του DNA των ποιμενικών σκύλων τους, καθώς και από τα έξοδα για τη σήμανση και τη στείρωση αυτών.

Σε ανταπόκριση, δε, σχετικής παρατήρησης της ΚΕΔΕ, ο κ. Πέτσας ανακοίνωσε μεταβατική περίοδο έξι μηνών για την προσαρμογή των δήμων στις νέες αρμοδιότητες που αναλαμβάνουν με το νομοσχέδιο (καταφύγια κ.λπ.).

Ταυτόχρονα, ο κ. Πέτσας δεσμεύτηκε ότι για την ενίσχυση των πόρων των δήμων, δηλαδή για τα 15 εκατ. ευρώ, επαναλαμβανόμενα έσοδα από τους ΚΑΠ, για την αντιμετώπιση των λειτουργικών δαπανών των δήμων, η σχετική υπουργική απόφαση θα βγει εντός του επόμενου τριμήνου, στο πλαίσιο της κατάρτισης του προϋπολογισμού του επόμενου έτους.

Λιβάνιος: Τα κόμματα της αντιπολίτευσης να συνταχθούν για το καλό των ζώων

Να συνταχθούν, όχι με την κυβέρνηση, αλλά με τα αδέσποτα που έχουν ανάγκη, κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Θεόδωρος Λιβάνιος, μιλώντας στην ολομέλεια της Βουλής επί του νομοσχεδίου για τα ζώα συντροφιάς. Όπως είπε ο κ. Λιβάνιος, το νομοσχέδιο αφορά πρωτίστως τα ζώα συντροφιάς και ιδίως τα αδέσποτα. Αφορά τον ευσυνείδητο κηδεμόνα ζώου ο οποίος τα έχει ως μέλος της οικογένειάς του. Αφορά τον κτηνοτρόφο ο οποίος βλέπει τα αγαπημένα του ζώα ως πολύτιμους συμπαραστάτες στη φύλαξη των ζώων του. Αφορά τον σοβαρό κυνηγό, ο οποίος βλέπει τα σκυλιά του ως φίλους και συνεργάτες. Αφορά τους χιλιάδες εθελοντές οι οποίοι από το υστέρημά τους σιτίζουν αδέσποτα ζώα και αισθάνονται μόνοι. Αφορά όσους και υπό οποιασδήποτε καιρικές ή άλλες συνθήκες προσφέρουν εθελοντικά το χρόνο τους σε καταφύγια ώστε αυτά να είναι χώρος για την ευζωία των ζώων αντί να είναι αποθήκες ψυχών. Αφορά όλους όσοι μέσα σε περιττώματα ενός άθλιου καταφυγίου προσπαθούν να επαναφέρουν στη ζωή ένα σκελετωμένο σκύλο. Αφορά τους κηδεμόνες που μεσάνυχτα καλούσαν απεγνωσμένα σε πανσιόν σκύλων, σε μια φλεγόμενη περιοχή, μη γνωρίζοντας τι έχουν απογίνει τα ζώα τους και αν είναι ζωντανά. Αφορά τους δήμους, οι οποίοι, από το υστέρημά τους, δίνουν σημαντικούς πόρους για να αναπτύξουν ένα σύγχρονο πρόγραμμα προστασίας αδέσποτων ζώων. Αφορά και αυτούς οι οποίοι μέσα στον Αύγουστο έστησαν το θαύμα του Γαλατσίου και βρέθηκαν να κατηγορούνται ως κυβερνητικές οργανώσεις από κάποιους. Αυτούς το νομοσχέδιο τους βοηθάει.

Αφορά όμως, συνέχισε ο κ. Λιβάνιος, και τον ασυνείδητο ο οποίος πετάει νεογέννητο κουτάβι στον κάδο απορριμμάτων γιατί το σκυλί του γέννησε περισσότερα ζώα από όσα θα ήθελε και δεν μπόρεσε να τα δώσει σε φίλους. Αφορά αυτούς που έχουν δεμένα τα ζώα τους, εκτεθειμένα στις καιρικές συνθήκες, δίχως πρόσβαση σε φαγητό και νερό. Αφορά τους δήμους, οι οποίοι έχουν αφήσει τα ζώα στο έλεος του θεού και σε εγκαταστάσεις οι οποίες είναι χωματερές. Αφορά όσους εγκατέλειψαν αναίτια τα ζώα τους μέσα στις πυρκαγιές του Αυγούστου και βρήκαν φρικτό θάνατο. Αφορά κάποιους ασυνείδητους κυνηγούς οι οποίοι όταν διαπιστώνουν ότι ο σκύλος τους δεν είναι αποδοτικός στο κυνήγι τον πυροβολούν ώστε να μην είναι βάρος. Αφορά όσους προωθούν την παράνομη εκτροφή και το παράνομο εμπόριο δίχως κανόνες και ελέγχους. «Σε αυτούς είμαστε απέναντι», είπε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Βουλή: Ψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς

Πέτσας: Ο τρόπος που συμπεριφερόμαστε στα ζώα αποτελεί δείκτη προόδου και πολιτισμού

gazzetta
gazzetta reader insider insider