Αμυράς: Δεν πρόκειται να αφήσουμε κανένα παραθυράκι για τις καμένες εκτάσεις

Newsroom
Μοιράσου το
Αμυράς: Δεν πρόκειται να αφήσουμε κανένα παραθυράκι για τις καμένες εκτάσεις
Ο υφυπουργός, αρμόδιος για τα θέματα προστασίας του Περιβάλλοντος, ανέφερε ότι οι φετινές «μέγα-πυρκαγιές» οφείλονται στην παρατεταμένη ξηρασία και τις ακραία υψηλές θερμοκρασίες.

«Η ελληνική Πολιτεία δεν έχει άλλον δρόμο από το να προσαρμοστεί στις νέες και ιδιαίτερα απαιτητικές συνθήκες της κλιματικής κρίσης. Το οφείλουμε στους συμπολίτες μας που δοκιμάστηκαν σε αυτές τις πυρκαγιές, που έχασαν τις περιουσίες τους, το οφείλουμε και σε όλους τους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους στις πυρκαγιές, τα τελευταία χρόνια. Το οφείλουμε στις επόμενες γενιές, το οφείλουμε στο μέλλον», ανέφερε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς, μιλώντας νωρίτερα, σήμερα, στην ολομέλεια.

Ο υφυπουργός, αρμόδιος για τα θέματα προστασίας του Περιβάλλοντος, ανέφερε ότι οι φετινές «μέγα-πυρκαγιές» οφείλονται στην παρατεταμένη ξηρασία και τις ακραία υψηλές θερμοκρασίες. «Η κλιματική αλλαγή είναι παρούσα πολύ νωρίτερα από ό,τι την περιμέναμε, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε ολόκληρο τον πλανήτη», είπε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που παρουσίασε τα μέτρα για την ταχεία αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος που περιελήφθησαν στις ΠΝΠ, αλλά και στον προγραμματισμό του υπουργείου για την αντιμετώπιση της «κλιματικής κρίσης».

Σε σχέση με τα μέτρα των ΠΝΠ, είπε ότι βάζουν τα πρώτα θεμέλια για μια διεισδυτική και σε βάθος προστασία της βιοποικιλότητας, των φυσικών τοπίων.

Στο κλίμα αυτό, ο Γιώργος Αμυράς επισήμανε ότι κάθε δασική έκταση που καταστρέφεται από πυρκαγιά ή άλλη φυσική αιτία θα κηρύσσεται αναδασωτέα, μέσα σε 30 ημέρες, και όχι μέσα σε 90 ημέρες, όπως ίσχυε ως τώρα. «Δεν πρόκειται να αφήσουμε κανένα παραθυράκι σε κανένα επιτήδειο να κάνει παιχνίδι πάνω στις καμένες εκτάσεις», είπε ο υφυπουργός και εξέφρασε τη λύπη του για θεωρίες που συνδέουν τις πυρκαγιές με τις ανεμογεννήτριες. «Δεν γνωρίζει κανείς από εσάς από τον ΣΥΡΙΖΑ, ότι εδώ και χρόνια με το Ν. 998/79 ισχύει η δυνατότητα εγκατάστασης ανεμογεννητριών και σε δάση και σε δασικές εκτάσεις, και σε χορτολιβαδικές εκτάσεις, και σε βραχώδεις εκτάσεις; Δεν χρειάζεται να γίνει αναδάσωση για να μπει ανεμογεννήτρια. Το αντίθετο. Όταν καίγεται μια έκταση, λόγω της υποχρέωσης να κηρύσσεται αναδασωτέα και λόγω της επιβάρυνσης της περιβαλλοντικής, είναι πολύ πιο δύσκολο να εγκριθεί μια μελέτη περιβαλλοντικών όρων για εγκατάσταση ανεμογεννητριών», είπε ο Γ. Αμυράς και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση επισπεύδει τον χρόνο θεώρησης και έγκρισης μελετών για ειδικά δασοτεχνικά έργα, όπως τα αντιδιαβρωτικά, τα αντιπλημμυρικά έργα και οι αναδασώσεις.

Τα αντιδιαβρωτικά έργα και οι πρώτες αναγκαίες εργασίες για τη συγκράτηση των εδαφών, προβλέπεται να γίνονται με απευθείας αναθέσεις, όχι σε πολυεθνικές, αλλά σε δασικούς συνεταιρισμούς, όπως είπε ο κ. Αμυράς και επισήμανε ότι έχει ήδη υπογραφεί η υπουργική απόφαση για την ενίσχυση των δασικών συνεταιρισμών στη Βόρεια Εύβοια προκειμένου να καλύψουν τα πρώτα έξοδά τους.

Σε συνεργασία με τους δήμους και τις περιφέρειες εκκινούν τα έργα απόληψης ιστάμενων καμένων δένδρων, σε πολλά σημεία. Η σχετική διαδικασία για τα καμένα δένδρα μέσα σε ιδιωτικές εκτάσεις γίνονται απλούστερες και αν μέσα σε 20 ημέρες η δασική υπηρεσία δεν ανταποκριθεί στο αίτημα του ιδιώτη να απομακρυνθούν τα καμένα δένδρα από τον χώρο του, τότε θεωρείται ότι έχει δώσει τη συγκατάθεσή της και ο ιδιώτης μπορεί να προχωρήσει. Όπως δε είπε ο κ. Αμυράς, άμεσα θα εκδοθεί και εγκύκλιος προκειμένου να διευκολύνονται οι ιδιώτες που θέλουν να κλαδέψουν τα δένδρα τους.

Σε σχέση με τον ανάδοχο αναδάσωσης, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος υπογράμμισε ότι η δασική υπηρεσία θα είναι «πανταχού παρούσα» σε κάθε βήμα του αναδόχου που θα πληρώνει τις μελέτες, θα πληρώνει τα αντιδιαβρωτικά έργα, μετά από άδεια του δασαρχείου. Στο σημείο αυτό, κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να σταματήσουν να υποτιμούν τους ειδικούς επιστήμονες των δασαρχείων, διότι είναι εκείνοι που θα υποδείξουν που είναι δυνατή η φυσική αναγέννηση και που απαιτείται τεχνητή αναδάσωση. Στο κλίμα αυτό, ο κ. Αμυράς επισήμανε ότι ο θεσμός της χορηγίας έχει βαθιές ρίζες στην Ελλάδα.

Αναφορικά με το εθνικό σχέδιο αναδασώσεων που χρηματοδοτείται με 200 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος επισήμανε ότι υπάρχει σχεδιασμός φύτευσης 20 εκατ. δένδρων.

Πολύτιμο εργαλείο, τόνισε, αποτελούν οι δασικοί χάρτες που σήμερα είναι αναρτημένοι για το 95% της ελληνικής επικράτειας. «Χάρις σε αυτούς τους δασικούς χάρτες μπορούμε να οριοθετήσουμε σωστά τις καμένες εκτάσεις και τον χαρακτήρα αυτών», είπε ο κ. Αμυράς και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση έχει δώσει λύση για το ιδιοκτησιακό και για τις Κυκλάδες και για το Ιόνιο, και για τα Δωδεκάνησα, και για τη δυτική και ανατολική Μάνη και για Σάμο, Χίο Λέσβο.

Ξεχωριστή αναφορά επεφύλασσε ο υφυπουργός στη στάση των κομμάτων απέναντι στην «επιτροπή Μπένου». «Βλέπω τεράστια διάσταση απόψεων μεταξύ των βουλευτών Ευβοίας του ΣΥΡΙΖΑ», σχολίασε ο Γιώργος Αμυράς και παρατήρησε ότι ο κ. Χατζηγιαννάκης δήλωσε πως είναι αποδεκτή η επιτροπή και ο ΣΥΡΙΖΑ θα συμβάλλει με προτάσεις, αλλά ο κ. Αποστόλου «απαξίωσε την προοπτική του έργου της επιτροπής του Σταύρου Μπένου» και αναρωτήθηκε: «Σας φαίνεται ο Σταύρος Μπένος ακροδεξιός; Που βγάζετε κορώνες για ακροδεξιές ούγιες της κυβέρνησης; Εσείς όμως ξέρετε καλά από ακροδεξιά. Επί 4,5 χρόνια συγκυβερνούσατε με τους ΑΝΕΛ. Τους ακροδεξιούς των ακροδεξιών. Χεράκι-χεράκι πηγαίνατε. Μαζί ψηφίζατε, μαζί γιουχάρατε και φτάσατε εκεί που φτάσατε», είπε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σταϊκούρας: Από την πρώτη στιγμή θέσαμε προτεραιότητα την άμεση και γενναία στήριξη των πληττόμενων από τις πυρκαγιές

Σταϊκούρας: Όσοι επλήγησαν από πυρκαγιές, από 1η Μαΐου, θα αποζημιωθούν από το κράτος

Όλες οι ειδήσεις

19:40

Wall Street: Άλλαξε πρόσημο και δίνει συνέχεια στα κέρδη της προηγούμενης εβδομάδας

19:26

Οριοθετημένη η φωτιά στα Πυργιώτικα της Αργολίδας

19:14

Η Μόσχα θα διευκολύνει μια επίσκεψη της IAEA στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

18:59

Apple: Θέλει να προσθέσει διαφημίσεις σε περισσότερα apps στο iPhone σας

18:29

Μελέτη: Ένας πυρηνικός πόλεμος, ακόμη και μικρός, θα απειλήσει δισεκατομμύρια ανθρώπους με πείνα και θάνατο

18:04

Ο hedge fund manager Daniel Loeb αποκτά νέο μερίδιο στην Disney και πιέζει για απόσχιση του ESPN

17:38

Αίθριος ο καιρός αύριο με λίγες νεφώσεις στα ηπειρωτικά

17:28

Με... «φρένο» στη νέα εβδομάδα η Wall Street

17:15

Ο πρόεδρος Πούτιν καυχάται για την υπεροχή των ρωσικών όπλων

16:57

Σκηνές πανικού σε ΙΚΕΑ της Σαγκάης - Τους κλείδωσαν στο κατάστημα εξαιτίας ύποπτου κρούσματος

16:42

Κομισιόν: Δημοσιονομικό «βαρίδι» από τις φυσικές καταστροφές – Στα 10 δισ. ο απολογισμός για την Ελλάδα

16:38

Υποκύπτουν οι ευρωαγορές στα αδύναμα στοιχεία από Κίνα και Ιαπωνία

16:20

Θετικός στον κορονοϊό ο Άλμπερτ Μπουρλά

16:12

Ολλανδία: Στις 17/11 η ετυμηγορία για τη συντριβή του αεροσκάφους της Malaysia Airlines στην Ουκρανία το 2014

16:06

Φωτιά στα Πυργιώτικα της Αργολίδας

16:01

Κάτω από τα 1.800 δολάρια ο χρυσός -Η πτώση αποδίδεται σε δολάριο, Κίνα

15:31

Βρετανία: Εγκρίθηκε προσαρμοσμένο στις παραλλαγές του κορονοϊού εμβόλιο

15:12

Τεχνολογικοί κολοσσοί της Κίνας μοιράζονται με το κράτος μυστικά για τους αλγόριθμούς τους

14:50

Οι νέοι επιλέγουν... πράσινα ταξίδια

14:17

Γερμανία: Οι λογαριασμοί ρεύματος θα αυξηθούν κατά επιπλέον 480 ευρώ ετησίως

13:59

Ιράν: Θα απαντήσει στο κείμενο της ΕΕ για το πυρηνικό πρόγραμμα μέχρι απόψε τα μεσάνυχτα

13:34

Αυστραλία: Η χώρα συγκλονίζεται από το σκάνδαλο μιας «κυβέρνησης φάντασμα»

13:16

Δισεκατομμυριούχος του νικελίου ετοιμάζεται να πουλήσει μονάδες χάλυβα

13:10

Το Πεκίνο προχωρεί σε νέα στρατιωτικά γυμνάσια κοντά στην Ταϊβάν

12:41

Σακελλαροπούλου: Έχουμε συνδέσει την Παναγία με τη φροντίδα για τον αδύναμο - Μήνυμα ενότητας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη

12:27

Καύσιμα: Χαμηλότερο το κόστος μετακίνησης – Σαρωτικοί οι έλεγχοι στην αγορά

12:17

Προκαλεί η Τουρκία με υπερπτήσεις ανήμερα της Παναγίας

12:13

Συνολικά 23.055 τροχονομικές παραβάσεις από 7 έως 13 Αυγούστου

12:09

Πόσο κοστίζει ένα ταξίδι με το σύγχρονο Orient Express

11:42

Πετρέλαιο: Πτώση 4% καθώς τα στοιχεία από την Κίνα απογοητεύουν