Βουλγαρία: Ο πρόεδρος Ράντεφ ανέθεσε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στο Σοσιαλιστικό Κόμμα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βουλγαρία: Ο πρόεδρος Ράντεφ ανέθεσε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στο Σοσιαλιστικό Κόμμα
Οι Σοσιαλιστές, το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα στο κατακερματισμένο Κοινοβούλιο που προέκυψε από τις εκλογές της 11ης Ιουλίου.

Ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντοφ ανέθεσε σήμερα την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στο Σοσιαλιστικό Κόμμα παρά τις ισχνές πιθανότητες επιτυχίας, στην προσπάθεια να αποφευχθεί μια τρίτη εκλογική αναμέτρηση στην πιο φτωχή χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης φέτος.

Οι Σοσιαλιστές, το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα στο κατακερματισμένο Κοινοβούλιο που προέκυψε από τις εκλογές της 11ης Ιουλίου, θα προσπαθήσει να συγκεντρώσει πλειοψηφία και να ηγηθεί της βαλκανικής χώρας μετά τις ανεπιτυχείς προσπάθειες του νικητή των εκλογών, του αντισυστημικού ITN (Υπάρχει τέτοιος λαός) και του κεντροδεξιού κόμματος GERB (Πολίτες για την Ευρωπαϊκή Ανάπτυξη της Βουλγαρίας), να σχηματίσουν κυβέρνηση.

Η επικεφαλής των Σοσιαλιστών Κορνέλια Νίνοβα είπε ότι θα επιδιώξει συνομιλίες με το ITN και δύο μικρά κόμματα κατά της διαφθοράς που θέλουν να παραμείνει το GERB, το οποίο κυριαρχεί στη βουλγαρική πολιτική σκηνή την τελευταία δεκαετία, εκτός εξουσίας.

«Είμαστε απέναντι σε δύο επιλογές: είτε να οικοδομήσουμε μια κυβέρνηση που θα ηγηθεί του λαού μέσα από κρίσεις, ή να πάμε σε νέες εκλογές», είπε η Νίνοβα αφού πήρε την εντολή.

Αναλυτές αμφιβάλλουν, ωστόσο, αν οι Σοσιαλιστές θα επιτύχουν, καθώς το ITN έχει πει ότι δεν θα υποστηρίξει μια κυβέρνηση σε αυτό το Κοινοβούλιο.

Η ισχυρή λαϊκή δυσαρέσκεια για την εκτεταμένη διαφθορά αύξησε την υποστήριξη στο ITN καθώς και σε δύο μικρότερα κόμματα κατά της διαφθοράς. Όμως η αποτυχία να συμφωνήσουν για το υπουργικό συμβούλιο εκτροχίασε την προσπάθεια του ITN να σχηματίσει μια λειτουργική κυβέρνηση.

Η Νίνοβα κάλεσε τα κόμματα διαμαρτυρίας να συμφωνήσουν σε μία κυβέρνηση η οποία θα μπορούσε να ξεκινήσει αλλαγές στην καταπολέμηση της διαφθοράς υψηλού επιπέδου και να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά μια απότομη άνοδο των μολύνσεων από κορονοϊό και μια ενδεχόμενη εισροή προσφύγων από το Αφγανιστάν.

Οι Σοσιαλιστές έχουν τώρα επτά ημέρες στη διάθεσή τους για να ορίσουν έναν πρωθυπουργό. Η Νίνοβα είπε πως το κόμμα της θα αποφασίσει πώς θα προχωρήσει μόνο έπειτα από συνομιλίες με τους δυνητικούς συμμάχους της.

Μια αποτυχία να εξασφαλιστεί πλειοψηφία για τον σχηματισμό κυβέρνησης θα αναγκάσει τον πρόεδρο Ρούμεν Ράντεφ να διαλύσει το Κοινοβούλιο, να διορίσει νέα προσωρινή κυβέρνηση και να προκηρύξει βουλευτικές εκλογές σε διάστημα δύο μηνών.

Στη χώρα θα διεξαχθούν τον Νοέμβριο προεδρικές εκλογές.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider