Πολιτική | Ελλάδα
26-08-2021 | 15:16

Βορίδης: Εξετάζεται και για το Δημόσιο ο υποχρεωτικός εμβολιασμός

Newsroom
Μοιράσου το
Βορίδης: Εξετάζεται και για το Δημόσιο ο υποχρεωτικός εμβολιασμός
live updates: Ανανεώθηκε πριν

«Παράθυρο» να επεκταθεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός και στο Δημόσιο μετά τον Σεπτέμβριο στους υπαλλήλους υπηρεσιών «πρώτης γραμμής» που έρχονται σε καθημερινή επαφή με τους πολίτες, άφησε ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης.

«Το κριτήριο που θα κρίνουν οι ειδικοί μετά τον Σεπτέμβριο σε υπηρεσίες του Δημοσίου, το κριτήριο για εμβολιασμό, είναι το θέμα της επαφής και της διακινδύνευσης από την επαφή αυτή. Δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει την επέκταση ενός τέτοιου μέτρου, όπως για παράδειγμα σε συγκεκριμένα σημεία, όπου υπάρχει επαφή με παρά πολλούς ανθρώπους και υπάρχει καθημερινή συνεχής και τακτική επικοινωνία, ευρύτερα αυτό που θα λέγαμε front desk», ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών, μιλώντας το μεσημέρι της Πέμπτης στον ΣΚΑΪ.

«Και στο Δημόσιο πρέπει και θέλουμε να γυρίσουμε σε κανονικότητα λειτουργίας, αξιοποιώντας την τηλεργασία όπου χρειάζεται, αλλά έχει πολύ μεγάλη σημασία η παροχή υπηρεσίας να επανέλθει σε επίπεδα κανονικής λειτουργίας. Είναι κάτι που προφανώς θα αξιολογηθεί», συνέχισε ο κ. Βορίδης. Πάντως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, μίλησε για το ενδεχόμενο της επέκτασης της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων - εκτός από τους υγειονομικούς - λέγοντας ότι είναι πάντα μια επιλογή.

Ο υπουργός Εσωτερικών έβαλλε και κατά της ΠΟΕΔΗΝ που αντιδρά στον υποχρεωτικό εμβολιασμό στους υγειονομικούς, σχολιάζοντας ότι οι υγειονομικοί χειρίζονται και παρέχονται υπηρεσίες υγείας σε πάσχοντες με βεβαρημένη υγεία πρέπει να είναι διασφαλισμένο με κάθε τρόπο ότι δεν μπορούν να μεταδώσουν τον ιό.

«Παροτρύνουμε να γίνεται το εμβόλιο στο σύνολο του πληθυσμού, εδώ έχουμε ανθρώπους που χειρίζονται ασθενείς ή στην άλλη κατηγορία, παρέχουν υπηρεσίες σε υπερήλικες».

Ο Μάκης Βορίδης διευκρίνισε ότι «δεν τίθεται ζήτημα τιμωρίας πρέπει να βγει από το ΕΣΥ αυτός ο (μη εμβολιασμένος) άνθρωπος να μην διακινδυνεύουμε ότι θα παρέχει υπηρεσίες σε ΜΑΦ ή ΜΕΘ ή σε οποιαδήποτε μονάδα νοσηλείας με κίνδυνο να τους κολλήσει».

Κατηγόρησε την ΠΟΕΔΗΝ για μέγιστη ανευθυνότητα, καθώς παρακινεί το σύνολο των υγειονομικών να μην επιδεικνύουν τα πιστοποιητικά εμβολιασμού για να μην μπορέσει να υπάρξει αποτελεσματικός έλεγχος του μέτρου.

«Να μην αγχώνεται ο (πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ) κ. Γιαννάκος, η πρωτότυπη μορφή λευκής απεργίας δε θα έχει αποτέλεσμα θα διαλειτουργήσουν τα πληροφορικά συστήματα και θα έχει ο κάθε φορέας αυτομάτως πρόσβαση στο ποιος είναι εμβολιασμένος, ποιος έχει νοσήσει, ποιος έχει πάρει εξαίρεση, αυτό θα γίνεται γνωστό λίγο πολύ αυτοματοποιημένα» ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.