Μπορέλ: Επιπτώσεις στην περιφερειακή και διεθνή ασφάλεια από τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μπορέλ: Επιπτώσεις στην περιφερειακή και διεθνή ασφάλεια από τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν
Σχετικά με το έκτακτη τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Εξωτερικών που πραγματοποιήθηκε, ο Ύπατος Εκπρόσωπος σημείωσε ότι «συζητήθηκε το ενδεχόμενο αύξησης των μεταναστευτικών ροών».

Για μια «νέα επώδυνη πραγματικότητα στο Αφγανιστάν» και μια «καταστροφή» έκανε λόγο ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ μιλώντας στις επιτροπές Εξωτερικών Υποθέσεων και Ανάπτυξης του Ευρωκοινοβουλίου. Ο Ζοζέπ Μπορέλ ανέφερε ότι 106 μέλη του προσωπικού της ΕΕ με τις οικογένειές τους προσγειώθηκαν απόψε στη Μαδρίτη, ωστόσο όπως σημείωσε υπάρχουν ακόμη 300 που προσπαθούν να φτάσουν στο αεροδρόμιο τονίζοντας ότι πρόκειται για ανθρώπους που «υπερασπίστηκαν τα συμφέροντα της ΕΕ». Επίσης, επισήμανε ότι χρειάζεται στήριξη όχι μόνο για εκείνους που επιθυμούν να εγκαταλείψουν το Αφγανιστάν, αλλά και για εκείνους που θέλουν να μείνουν. O Zoζέπ Μπορέλ ξεκαθάρισε ότι επαφή με τους Ταλιμπάν «δεν συνεπάγεται αναγνώρισή τους».

Σχετικά με το έκτακτη τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Εξωτερικών που πραγματοποιήθηκε, ο Ύπατος Εκπρόσωπος σημείωσε ότι «συζητήθηκε το ενδεχόμενο αύξησης των μεταναστευτικών ροών και οι υπουργοί υπογράμμισαν την ανάγκη για κοινή προσέγγιση της ΕΕ και αλληλεγγύη με τα κράτη μέλη στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ».

Τέλος, υπογράμμισε ότι « οι πρόσφατες εξελίξεις θα έχουν ευρύ φάσμα επιπτώσεων στην περιφερειακή και διεθνή ασφάλεια, επειδή αυτό που συνέβη είναι το πιο σημαντικό γεωπολιτικό γεγονός μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία».

Η κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν αποτελεί «το σημαντικότερο γεωπολιτικό γεγονός» από την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014 και προσφέρει «νέα ευκαιρία» στην Κίνα, την Ρωσία και την Τουρκία «να επεκτείνουν την επιρροή τους» στην κεντρική Ασία, δήλωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.

Απευθυνόμενος στους ευρωβουλευτές, ο Ζοζέπ Μπορέλ επανέλαβε ότι είναι αναγκαίο για την Ευρώπη «να συνομιλήσει με τους Ταλιμπάν» για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, αλλά χωρίς αυτό να σημαίνει επίσημη διπλωματική αναγνώριση του καθεστώτος τους.

Στην συγκυρία αυτή, «οφείλουμε να δραστηριοποιηθούμε μαζί με τους περιφερειακούς και τους διεθνείς μας εταίρους (...) Η κεντρική Ασία θα γίνει περιοχή μεγαλύτερης στρατηγικής σημασίας για εμάς», προειδοποίησε ο Ζοζέπ Μπορέλ.

«Γνωρίζουμε καλά ότι η Τουρκία, η Κίνα, η Ρωσία θα έχουν μία νέα ευκαιρία να επεκτείνουν την επιρροή τους» εις βάρος των Δυτικών στην κεντρική Ασία, προειδοποίησε καλώντας για την ενίσχυση των σχέσεων της ευρωπαϊκής διπλωματίας με το Ιράν, το Πακιστάν και την Ινδία.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση «θα πρέπει να συνεργασθεί στενά με τις Ηνωμένες Πολιτείες και να ενισχύσει τις διπλωματικές προσπάθειες για να διαμορφώσει με τους συμμάχους της μία συναινετική αντίληψη ώστε να αναπτυχθεί μία αποτελεσματική κοινή προσέγγιση» απέναντι στο νέο καθεστώς των ταλιμπάν, σύμφωνα με τον Ζοζέπ Μπορέλ.

Την ώρα που οι Δυτικοί συνεχίζουν στην Καμπούλ τις επιχειρήσεις απομάκρυνσης των ξένων υπηκόων, των Αφγανών μελών του προσωπικού και των οικογενειών τους, «έχουμε ανάγκη από διαύλους επικοινωνίας με εκείνους που έχουν την εξουσία», επέμεινε, αναγνωρίζοντας ότι η προοπτική που παρουσίασε χθες και θέλει τις Βρυξέλλες να συνομιλούν με τους ταλιμπάν προκάλεσε αρνητικά αισθήματα.

Αλλά, «οφείλουμε να είμαστε ξεκάθαροι ως προς το γεγονός ότι το άνοιγμα διαύλων επικοινωνίας δεν σημαίνει κατά κανέναν τρόπο διεθνή πολιτική αναγνώριση των ταλιμπάν», είπε.

«Αυτό δεν αποτελεί κατά κανέναν τρόπο αναγνώριση, είναι ένα μέσον για την στήριξη της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στο Αφγανιστάν ταυτόχρονα με την ενίσχυση της βοήθειας προς τις γειτονικές χώρες, ώστε να μπορέσουν να διαχειρισθούν τις αρνητικές επιπτώσεις, την εσωτερική μετανάστευση, τον αυξημένο κίνδυνο τρομοκρατίας ή διακίνησης ναρκωτικών», εξήγησε.

Η παρέμβαση του Ζοζέπ Μπορέλ γίνεται μία ημέρα πριν από την τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών των χωρών μελών του ΝΑΤΟ με θέμα τις συνέπειες των εξελίξεων στο Αφγανιστάν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Αφγανιστάν: Συνολικά 12 νεκροί από πυρά και ποδοπατήματα στο αεροδρόμιο της Καμπούλ

Αφγανιστάν: Ήταν αναπόφευκτη η αποχώρηση του στρατού των ΗΠΑ - Επιχείρηση εκκένωσης αν δώσει έγκριση το Πεντάγωνο

gazzetta
gazzetta reader insider insider