Διεθνή
10-08-2021 | 18:57

Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν ενισχύουν τις θέσεις τους στη χώρα - Ανησυχεί ο ΟΗΕ

Newsroom
Μοιράσου το
Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν ενισχύουν τις θέσεις τους στη χώρα - Ανησυχεί ο ΟΗΕ
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Οι Ταλιμπάν ενισχύουν τις θέσεις τους στο Αφγανιστάν καταλαμβάνοντας σήμερα μια έβδομη πρωτεύουσα επαρχίας σε διάστημα πέντε ημερών, ενώ ο Αφγανός πρόεδρος Άσραφ Γάνι προσπαθεί να συσπειρώσει διάφορες πολιτοφυλακές για να συνδράμουν στον πόλεμο εναντίον των ανταρτών.

Στην πρωτεύουσα Καμπούλ σύμβουλοι του Γάνι επεσήμαναν ότι ζήτησε τη συνδρομή περιφερειακών πολιτοφυλακών, με τις οποίες έχει έρθει στο παρελθόν σε αντιπαράθεση, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την αιφνιδιαστική προέλαση των Ταλιμπάν. Ο Αφγανός πρόεδρος κάλεσε επίσης τους πολίτες να υπερασπιστούν «τον δημοκρατικό ιστό» της χώρας.

Από την Παρασκευή και μέχρι στιγμής οι Ταλιμπάν έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους τη Ζαράνζ, πρωτεύουσα της επαρχίας Νιμρόζ, την Σεμπεργάν, πρωτεύουσα της επαρχίας Τζαουζάν, τη Σαρ-ε- Πουλ, πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας, την Κουντούζ της ομώνυμης επαρχίας, την Αϊμπάκ, πρωτεύουσα της επαρχίας Σαμανγκάν, την Ταλοκάν, πρωτεύουσα της επαρχίας Ταχάρ και τη Φάρα, πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας.

Επί χρόνια το βόρειο Αφγανιστάν θεωρούνταν το πιο ειρηνικό μέρος της χώρας, με τους Ταλιμπάν να έχουν πολύ μικρή παρουσία εκεί.

Οι αντάρτες τώρα φαίνεται να έχουν ως στόχο να καταλάβουν αρχικά το βόρειο Αφγανιστάν, καθώς και τα βασικά μεθοριακά περάσματα στον βορρά, τα δυτικά και τον νότο και στη συνέχεια να πλησιάσουν στην Καμπούλ.

Η κυβέρνηση του Αφγανιστάν από την πλευρά της έχει αποσύρει τις δυνάμεις της από τις επαρχιακές περιοχές που είναι δύσκολο να υπερασπιστεί σε μια προσπάθεια να επικεντρωθεί στα μεγάλα αστικά κέντρα, ενώ αξιωματούχοι έχουν ζητήσει από το γειτονικό Πακιστάν να αυξήσει την πίεση ώστε να ανασχεθεί η στρατολόγηση νέων ανδρών από τους Ταλιμπάν και να σταματήσουν να περνούν εφόδια προς τους αντάρτες.

Οι ΗΠΑ έχουν εξαπολύσει αεροπορικές επιδρομές στηρίζοντας τον αφγανικό στρατό, όμως έχουν τονίσει ότι οι αφγανικές δυνάμεις είναι αυτές που θα υπερασπιστούν τη χώρα τους.

«Είναι δική τους μάχη», τόνισε ο Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος του Πενταγώνου, χθες Δευτέρα.

«Βαθιά ανησυχητικές αναφορές»

Στο μεταξύ οι δυνάμεις ασφαλείας στην Πουλ- ε- Χούμρι, πρωτεύουσα της επαρχίας Μπαγλάν νοτιοανατολικά της Αϊμπάκ, είναι περικυκλωμένες, με τους Ταλιμπάν να πλησιάζουν στην πόλη η οποία βρίσκεται σε κεντρική αρτηρία που οδηγεί στην Καμπούλ.

Ο Γκούλαμ Μπαχαουντίν Τζαϊλάνι, επικεφαλής της αφγανικής υπηρεσίας εθνικών καταστροφών, δήλωσε ότι συγκρούσεις μαίνονται σε 25 από τις 34 επαρχίες του Αφγανιστάν και ότι 60.000 οικογένειες έχουν εκτοπιστεί τους τελευταίους δύο μήνες, οι περισσότερες από τις οποίες αναζήτησαν καταφύγιο στην Καμπούλ.

Περίπου 400.000 Αφγανοί έχουν εκτοπιστεί τους τελευταίους μήνες, ενώ τις τελευταίες 10 ημέρες αυξάνεται και ο αριθμός των Αφγανών που καταφεύγουν στο Ιράν, επεσήμανε Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Οι Ταλιμπάν ελέγχουν το 65% των εδαφών του Αφγανιστάν και απειλούν να καταλάβουν 11 πρωτεύουσες επαρχιών, ενώ προσπαθούν να στερήσουν από την Καμπούλ τη στήριξη από τον βορρά, στην οποία βασιζόταν παραδοσιακά, πρόσθεσε ο ίδιος.

Από την πλευρά της η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Μισέλ Μπατσελέτ δήλωσε ότι στο φως της δημοσιότητας έρχονται καταγγελίες για παραβιάσεις που ενδέχεται να αποτελούν εγκλήματα πολέμου ή εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, περιλαμβανομένων «βαθιά ανησυχητικών αναφορών» για την εκτέλεση με συνοπτικές διαδικασίες των Αφγανών στρατιωτών που παραδίδονται.

«Οι άνθρωποι δικαιολογημένα φοβούνται ότι, αν καταλάβουν την εξουσία οι Ταλιμπάν, θα εξαλειφθούν όλες οι πρόοδοι στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που έχουν καταγραφεί τις τελευταίες δύο δεκαετίες», τόνισε η Μπατσελέτ.

Κλινικές στην πρώτη γραμμή

Στο μεταξύ οι κλινικές στο Αφγανιστάν που στηρίζονται από τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ICRC) έχουν δεχθεί από τις αρχές Αυγούστου περισσότερους από 4.000 ανθρώπους τραυματισμένους από όπλα, όπως ανακοίνωσε η οργάνωση σήμερα.

Ο αριθμός των ασθενών που αναζήτησαν βοήθεια στις κλινικές αυτές υποδεικνύει ότι οι συγκρούσεις στο Αφγανιστάν έχουν ενταθεί, πρόσθεσε.

«Βλέπουμε κατεστραμμένα σπίτια, ιατρικό προσωπικό και ασθενείς να αντιμετωπίζουν φοβερούς κινδύνους και νοσοκομεία και υποδομές ηλεκτροδότησης και υδροδότησης να καταστρέφονται», κατήγγειλε ο Ελόι Φιγιόν, επικεφαλής της αποστολής της ICRC στο Αφγανιστάν.

Και οι Γιατροί χωρίς Σύνορα (MSF) επεσήμαναν ότι υπάρχει αυξημένη ζήτηση για ιατρικές υπηρεσίες, κυρίως από τις αρχές Μαΐου.

«Η κατάσταση στη χώρα έχει επιδεινωθεί σε τέτοιο βαθμό που σε κάποιες πόλεις, όπως η Λάσκαρ Γκα και η Κουντούζ, οι κλινικές βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του πυρός», επεσήμανε η Λόρα Μπουρζολί, αρμόδια για τις ανθρωπιστικές επιχειρήσεις των MSF στο Αφγανιστάν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΟΗΕ και ΝΑΤΟ ζητούν τερματισμό των εχθροπραξιών στο Αφγανιστάν