Ελλάδα
26-07-2021 | 22:16

Ν. Ταγαράς: 100 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για το πρόγραμμα που θα συμψηφίζει ηλεκτρική ενέργεια με ευάλωτα νοικοκυριά

Newsroom
Μοιράσου το
tagaras
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Οι τιμές στη χονδρική αγορά ηλεκτρισμού σε όλη την Ευρώπη, και όχι μόνο της χώρας, διαμορφώνονται σε υψηλά επίπεδα, σύμφωνα με τα δεδομένα του προηγούμενου μήνα, ανέφερε ο υφυπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Νίκος Ταγαράς. Υπογράμμισε πως η προστασία και η στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών είναι στο επίκεντρο των πολιτικών που αναπτύσσει η κυβέρνηση μέσω των πόρων που παρέχει το Ταμείο Ανάκαμψης.

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτη Κουρουμπλή, ο υφυπουργός ανέφερε πως κυβέρνηση και ΡΑΕ παρακολουθούν τις αυξήσεις στις τιμές χονδρικής αγορά ηλεκτρισμού που καταγράφονται σε όλη την Ευρώπη. Ειδικότερα, ανέφερε πως «σε πολλά κράτη η τιμή διαμορφώνεται σε αντίστοιχα επίπεδα με την Ελλάδα» και χαρακτηριστικά ανέφερε πως «στην Ιταλία είναι στα 98,16 ευρώ η μεγαβατώρα, στη Σλοβακία στα 97,2 ευρώ και στην Τσεχία 97,07 ευρώ». Οι υψηλές τιμές στη χονδρική αγορά, είπε, «σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στην έντονη ζέστη που οδηγεί σε σημαντική αύξηση ζήτησης».

Ο υφυπουργός ανέφερε πως το υπουργείο έχει ήδη προβεί στα δέοντα μέτρα ως προς τη συγκράτηση και μείωση των τιμών των τιμολογίων, ενώ παράλληλα η ΡΑΕ έχει ήδη ξεκινήσει διαδικασία διερεύνησης στους πέντε παρόχους ενέργειας για πιθανά φαινόμενα παραβίασης των κανόνων ανταγωνισμού ή χειραγώγηση τιμών ή για εφαρμογή εναρμονισμένων πρακτικών.

Σχετικά με τη στήριξη των οικονομικά ευάλωτων συμπολιτών ή νοικοκυριών που δυσκολεύονται αποδεδειγμένα να έχουν πρόσβαση σε βασικές ενεργειακές υπηρεσίες, είπε πως αυτό αποτελεί μια από τις κεντρικές προτεραιότητες της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού. Στο πλαίσιο αυτό, «έχουμε ήδη προαναγγείλει ότι πρόκειται να διαθέσουμε 100 εκατομμύρια από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης για την επιδότηση 100% της κατασκευής φωτοβολταϊκών τα οποία θα μπορούν να συμψηφίζουν ηλεκτρική ενέργεια αποκλειστικά με ευάλωτα νοικοκυριά». Εκτίμησε πως με το προγράμματα αυτό «θα ωφεληθούν 30.000 νοικοκυριά και χωρίς επιβάρυνση των υπόλοιπων πολιτών. Η σχετική πρόσκληση για τους δήμους θα γίνει εντός του έτους και με στόχο μέχρι το 2022 να έχουν κατασκευαστεί τα φωτοβολταϊκά αυτά».

Παράλληλα ο υφυπουργός αναφέρθηκε και στα μέτρα που ελήφθησαν για την πανδημία, όπως σύμφωνα νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση ΥΠΕΝ/ΔΗΕ/53061/728/2021, δικαιούχοι του εφάπαξ ειδικού βοηθήματος επανασύνδεσης είναι τα νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος που είχαν αποσυνδεθεί από το δίκτυο έως και την 31η Δεκεμβρίου 2020 αντί της 30ής Απριλίου 2020 που προέβλεπε η προηγούμενη ΚΥΑ του Ιουλίου. Μια επέκταση της ρύθμισης όπου εκτιμάται ότι θα επωφεληθούν περισσότερα από 1.500 ευάλωτα νοικοκυριά.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Κουρουμπλής επισήμανε πρόσφατη έρευνας της Ένωσης Καταναλωτών Ποιότητα Ζωής (ΕΚΠΟΙΖΩ), σύμφωνα με την οποία περίπου το 63% των ερωτηθέντων δήλωσε πως δυσκολεύεται να πληρώσει τον λογαριασμό του ηλεκτρικού, ενώ το 85% ανέφερε ότι οι λογαριασμοί είναι δυσνόητοι και πολύπλοκοι. «Αντιστοίχως αυξητικές είναι οι αναφορές των πολιτών προς το Ινστιτούτο το Ινστιτούτο Καταναλωτών Ελλάδας (ΙΝΚΑ), για τους υψηλούς λογαριασμούς ρεύματος, αλλά και την ταυτόχρονη αδυναμία αποπληρωμής των οφειλών» προσέθεσε. Σημείωσε ότι εξελίσσεται σε μείζον ζήτημα για τους καταναλωτές οι παραπλανητικές διαφημίσεις των παρόχων ενέργειας. Πρότεινε, μεταξύ άλλων, να εξετάσει το ενδεχόμενο παροχής επιδότησης σε όλες τις αγροτικές κατοικίες και στα φτωχά νοικοκυριά, για την τοποθέτηση φωτοβολταϊκής μονάδας, ισχύος μέχρι 10 KWatt, στο πλαίσιο του Προγράμματος Ανάκαμψης.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.