Ελλάδα
20-07-2021 | 17:52

ΥΠΕΞ κατά Ερντογάν: Η Τουρκία να σεβαστεί τις αποφάσεις του ΟΗΕ για τα Βαρώσια

Newsroom
Μοιράσου το
ΥΠΕΞ κατά Ερντογάν: Η Τουρκία να σεβαστεί τις αποφάσεις του ΟΗΕ για τα Βαρώσια
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Την καταδίκη της ελληνική κυβέρνησης για τα όσα δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, από τα κατεχόμενα της Κύπρου εκφράζει το υπουργείο Εξωτερικών, στην επίσημη αντίδραση της ελληνικής διπλωματίας για τις βλέψεις της Άγκυρας στα Βαρώσια.

Όπως σημειώνει το ΥΠΕΞ σε σχετική ανακοίνωση, «η Ελλάδα καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο την σημερινή εξαγγελία του Τούρκου Προέδρου για τον αποχαρακτηρισμό μέρους της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων.

Η εξαγγελία αυτή αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των αποφάσεων 550 (1984) και 789 (1992) του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς και των Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τα οποία καλούν την Τουρκία να απέχει από μονομερείς και προκλητικές ενέργειες που αποσταθεροποιούν την περιοχή».

Ακόμα, το ΥΠΕΞ προσθέτει πως «υπογραμμίζουμε με έμφαση την ανάγκη διατήρησης του καθεστώτος της περίκλειστής πόλης των Βαρωσίων και καλούμε την Τουρκία να σεβαστεί τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, όπως οι 550 (1984), 789 (1992) και 1251 (1999).

Η Ελλάδα, σε απόλυτο συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία παραμένει προσηλωμένη στην επίλυση του Κυπριακού στην βάση μιας Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, όπως ορίζουν οι σχετικές αποφάσεις του ΣΑ ΟΗΕ και είναι συμβατή με τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αρχές που καλούμε την υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ χώρα, Τουρκία να σεβαστεί» καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

DW: Τι επιφυλάσσει ο Ερντογάν για τα Βαρώσια;

Αναστασιάδης: Έκτακτο Εθνικό Συμβούλιο μετά τις εξαγγελίες Ερντογάν - Τι λέει το ελληνικό ΥΠΕΞ

MUST READ

Επικοινωνία Δένδια με τον Κύπριο ΥΠΕΞ για τις τουρκικές προκλήσεις

Ο Ερντογάν ανακοίνωσε «άνοιγμα» μέρους της Αμμοχώστου - Εθνικό Συμβούλιο συγκαλεί ο Αναστασιάδης