Η Κίνα «σκότωσε» επενδυτική συμφωνία με την ΕΕ σε μια «τεράστια στρατηγική γκάφα»

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Κίνα «σκότωσε» επενδυτική συμφωνία με την ΕΕ σε μια «τεράστια στρατηγική γκάφα»
Ως «τεράστιο στρατηγικό λάθος» χαρακτήρισε την αντίδραση της Κίνας απέναντι στην Ευρώπη με την επιβολή κυρώσεων σε πολιτικά πρόσωπα, ο πρώην κορυφαίος διαπραγματευτής του Λευκού Οίκου, Clete Willems, μιλώντας στο CNBC.

Ως «τεράστια στρατηγική γκάφα» χαρακτήρισε την αντίδραση της Κίνας απέναντι στην Ευρώπη με την επιβολή κυρώσεων σε πολιτικά πρόσωπα, ο πρώην διαπραγματευτής εμπορίου του Λευκού Οίκου, Clete Willems, μιλώντας στο CNBC.

Όπως ισχυρίστηκε, οι ενέργειες του Πεκίνου «σκότωσαν» μια σημαντική επενδυτική συμφωνία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Κίνας και η συμφωνία πλέον βρίσκεται «εκτός συνομιλιών».

Τον Μάρτιο, η Κίνα επέβαλε κυρώσεις σε 10 πολιτικά πρόσωπα της ΕΕ και τέσσερις άλλες οντότητες. Αυτά ήρθαν ως άμεση απάντηση για κυρώσεις που επέβαλε η ΕΕ στην Κίνα για «αυθαίρετες κρατήσεις» μελών μειονότητας στην Κίνα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία και ο Καναδάς ανέφεραν ότι η Κίνα εμπλέκεται σε μέτρα «καταναγκαστικής εργασίας, μαζικών κρατήσεων και καταναγκαστικές στειρώσεις» και άλλες καταχρήσεις εναντίον των Ουιγούρων.

Η Κίνα έχει απορρίψει επανειλημμένα αυτούς τους ισχυρισμούς ως «ψέματα και παραπληροφόρηση». Ωστόσο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον περασμένο μήνα «πάγωσε» την επικύρωση ενός νέου επενδυτικού συμφώνου με την Κίνα έως ότου το Πεκίνο άρει τις κυρώσεις στην ΕΕ.

«Αυτό δείχνει ότι με την Κίνα, υπάρχει μια υπερβολική προσέγγιση και αντίδραση και δεν αντιμετωπίζει νόμιμα ζητήματα όπως η καταναγκαστική εργασία», δήλωσε ο Willems.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider