Εκλογές στη Συρία: Άνετη επανεκλογή του Άσαντ στην εξουσία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εκλογές στη Συρία: Άνετη επανεκλογή του Άσαντ στην εξουσία
Οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση ανέφεραν πως οι εκλογές στη Συρία «δεν είναι ούτε ελεύθερες ούτε δίκαιες». 

Στις προεδρικές κάλπες πηγαίνουν από σήμερα και μέχρι την Παρασκευή οι πολίτες της Συρίας, σε μια διαδικασία που αναμένεται να φέρει την άνετη επανεκλογή του νυν προέδρου, Μπασάρ Αλ-Άσαντ στην εξουσία.

Σε μια χώρα που συνεχίζει να μετρά τις πληγές της από τον 10ετή πόλεμο, ο Άσαντ είναι αντιμέτωπος με δύο υποψηφίους για την προεδρία που είναι άγνωστοι στο ευρύ κοινό.

Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων (SANA) τα πάνω από 12.000 εκλογικά κέντρα άνοιξαν στις 7 το πρωί (ώρα Συρίας), με τα αποτελέσματα να αναμένεται να γίνουν γνωστά την Παρασκευή.

Λόγω του πολέμου, οι αυτόνομες περιοχές των Κούρδων στα βορειοανατολικά αγνοούν τις προεδρικές εκλογές. Το ίδιο συμβαίνει και στο τελευταίο προπύργιο των τζιχανιστών και των Σύρων ανταρτών, στην επαρχία Ιντλίμπ, όπου ζουν περίπου 3 εκατομμύρια άνθρωποι.

Αν και οι συγκρούσεις έχουν περιοριστεί, οι εκλογές του 2021 βρίσκουν στη Συρία σε οικονομικό μαρασμό, με μια ιστορική υποτίμηση του νομίσματός της, έναν πληθωρισμό που καλπάζει και περισσότερο από το 80% του πληθυσμού της να ζει στη φτώχεια, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Σύμφωνα με το συριακό υπουργείο Εσωτερικών, στους εκλογικούς καταλόγους υπάρχουν εγγεγραμμένοι πάνω από 18 εκατ. πολίτες, ενώ την περασμένη εβδομάδα ολοκληρώθηκε η διαδικασία της ψηφοφορίας για τους Σύρους πολίτες που ζουν στο εξωτερικό, στις κατά τόπους πρεσβείες της Συρίας.

Σημειώνεται πως την Τρίτη οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση ανέφεραν πως οι εκλογές στη Συρία «δεν είναι ούτε ελεύθερες ούτε δίκαιες».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Στις 26 Μαΐου οι προεδρικές εκλογές στη Συρία

gazzetta
gazzetta reader insider insider