Το CDU προειδοποιεί κατά της χαλάρωσης για τον κορονοϊο στη Γερμανία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το CDU προειδοποιεί κατά της χαλάρωσης για τον κορονοϊο στη Γερμανία
Μέτρα για τον κορονοϊό στη Γερμανία
«Πρέπει να εκσυγχρονίσουμε το κράτος με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι προετοιμασμένο για απρόβλεπτες καταστροφές» δήλωσε ο Ραλφ Μπρίνκχαους.

Να μην αποδυθούν τα κρατίδια της Γερμανίας σε ανταγωνισμό μεταξύ τους για το ποιο ξεκίνησε ταχύτερα την χαλάρωση των μέτρων, διότι η πανδημία δεν έχει τελειώσει, προειδοποίησε σήμερα ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος (CDU) Ραλφ Μπρίνκχαους.

«Μπορούμε να χαρούμε βέβαια που ο εμβολιασμός πηγαίνει πολύ καλύτερα από ό, τι στις αρχές του έτους, αλλά πρέπει να προσέξουμε να μη χαιρόμαστε πολύ νωρίς. Η πανδημία δεν έχει τελειώσει», δήλωσε ο Μπρνίκχαους στα δίκτυα RTL και n-tv, ο οποίος παρέπεμψε ταυτόχρονα στους δείκτες του περασμένου καλοκαιριού : «Το περασμένο καλοκαίρι οι δείκτες θετικότητας (αριθμός κρουσμάτων κορονοϊού ανά 100.000 σε επτά ημέρες) ήταν κάτω από δέκα, τώρα έχουμε δείκτη θετικότητας περίπου 80, Το ομοσπονδιακό φρένο χαλάρωσης των μέτρων έκτακτης ανάγκης σταματά όταν τα κρούσματα είναι κάτω από 100. Οι πρωθυπουργοί των κρατιδίων αναλαμβάνουν τώρα την ευθύνη και θα πρέπει επίσης να συμπεριφερθούν με υπευθυνότητα».

Ο Χριστιανοδημοκράτης πολιτικός προειδοποίησε επίσης τα ομοσπονδιακά κρατίδια «να μην αποδυθούν και πάλι σε έναν αγώνα δρόμο για την χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων. Η έκκλησή μου είναι η εξής: Χαλαρώστε προσεκτικά τα περιοριστικά μέτρα με περίσκεψη και αίσθηση του μέτρου και όχι για να αποκτήσετε οποιαδήποτε πολιτικά πλεονεκτήματα και να μπορείτε να πείτε ότι ήσασταν οι ταχύτεροι», τόνισε.

Επίσης, ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος (CDU) τάχθηκε υπέρ του εκσυγχρονισμού των κρατικών δομών μετά την εμπειρία της πανδημίας του κορονοϊού σε άρθρο του το οποίο δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας «Tagesspiegel» του Βερολίνου.

«Πρέπει να εκσυγχρονίσουμε το κράτος με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι προετοιμασμένο για απρόβλεπτες καταστροφές. Είναι απαραίτητο ένα κεντρικό σημείο ελέγχου της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, ενώ και η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας και Αρωγής Καταστροφών πρέπει να διαδραματίζει στο μέλλον ισχυρότερο ρόλο σε θέματα όπως ο κορονοϊός. Απαιτούνται μόνιμες ομάδες έκτακτης ανάγκης, περισσότερες ασκήσεις και καλύτερη δικτύωση σε ομοσπονδιακό επίπεδο», τόνισε στο εν λόγω άρθρο του.

«Οι συνταγματικές ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των κρίσεων ανάγονται σε μια εποχή που οι στρατιωτικές συγκρούσεις ήταν η πιο πιθανή αιτία μιας μελλοντικής κρίσης, τώρα όμως πρέπει να προετοιμαστούμε για παρούσες κρίσεις. Θα πρέπει να ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στο άρθρο 35 Συντάγματος, το οποίο ρυθμίζει τη συνεργασία μεταξύ της Ομοσπονδίας και των ομόσπονδων κρατιδίων σε περιόδους κρίσης. Απαιτούνται σαφείς ρυθμίσεις συντονισμού μεταξύ της ομοσπονδιακής και των κυβερνήσεων των κρατιδίων όπως επίσης και της τοπικής αυτοδιοίκησης. Πρέπει να δούμε ποιες επικαλύψεις αρμοδιοτήτων υπάρχουν, τι μπορεί να αφαιρεθεί, τι πρέπει να προστεθεί», πρόσθεσε.

«Υπάρχουν έως και πέντε διοικητικά επίπεδα τα οποία συναποφασίζουν. Αυτό γίνεται συχνά πολύ αργά. Η ιεραρχίες, οι διαδικασίες λήψης αποφάσεων και οι δημόσιες συμβάσεις θα πρέπει να μετεξελιχθούν αναλόγως (των αναγκών) της εποχής και οι διαδικασίες σχεδιασμού και έγκρισης πρέπει να εκσυγχρονισθούν και να επιταχυνθούν. Τέλος, το κράτος πρέπει να ψηφιοποιηθεί σε όλα τα επίπεδα. Ο ολοκληρωμένος εκσυγχρονισμός του κράτους μας είναι μια ηράκλεια προσπάθεια», καταλήγει στο άρθρο του ο Μπρίνκχαους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Γερμανία: Προειδοποίηση για ενδεχόμενο τέταρτο κύμα κορονοϊού το φθινόπωρο

Γερμανία: Η αναλογία των μολύνσεων έπεσε κάτω από ένα σημαντικό όριο

Γερμανία: Θα λήξουν σύντομα οι περιορισμοί της ελευθερίας, εκτιμά η υπουργός Δικαιοσύνης

gazzetta
gazzetta reader insider insider