Διεθνή
14-05-2021 | 11:30

Ντιμιτρόφ (Delphi): Win-win για όλους η ένταξη της Β. Μακεδονίας στην ΕΕ

Newsroom
Μοιράσου το
Ο αντιπρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, Νικόλα Ντιμιτρόφ, στο Φόρουμ των Δελφών
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Το θέμα της ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας συζητήθηκε στο 6ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, σε πάνελ με τη συμμετοχή του αντιπροέδρου της γειτονική μας χώρας, Νικόλα Ντιμιτρόφ και του Επιτρόπου της Κομισιόν για τη Διεύρυνση της ΕΕ, Ολιβιέ Βαρέλι.

Ο κ.  τόνισε ότι η είσοδος στην ΕΕ είναι το πιο πιεστικό ζήτημα για τη χώρα του και πρόσθεσε ότι «η συντριπτική πλειοψηφία των χωρών είναι υπέρ των διαπραγματεύσεων με μας και με τα Τίρανα».

Όσον αφορά στη Βόρεια Μακεδονία, ο ίδιος υποστήριξε ότι η χώρα του έχει «τις πολιτικές αποφάσεις από όλες τις χώρες – μέλη (της ΕΕ) να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις», καθώς όπως είπε η Βόρεια Μακεδονία πληροί όλες τις προϋποθέσεις για να ξεκινήσει η διαδικασία.

Παράλληλα, εκτίμησε ότι και οι ευρωπαϊκές χώρες θα επωφεληθούν από μία ευρωπαϊκή Βόρεια Μακεδονία, ενώ χαρακτήρισε την κατάσταση «Win-win ή lose-lose» για όλους. Κάλεσε την Κομισιόν να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις τώρα, καθώς σε διαφορετική περίπτωση «θα χαθεί μία μοναδική ευκαιρία».

Ο Επίτροπος Διεύρυνσης της ΕΕ,  περιέγραψε τις διαδικασίες για την ένταξη μίας χώρας στην ΕΕ, τονίζοντας ότι «πρέπει να συμφωνήσουν όλες οι χώρες για να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις».

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι εργαζόμαστε για να πάρουμε έγκριση, ενώ σε ερώτηση για το αν η αλλαγή των κανονισμών έγινε για να καθυστερήσει η είσοδος των χωρών, απάντησε ότι η απόφαση για τη νέα μεθοδολογία εισόδου δείχνει την επιτυχία της, καθώς ουσιαστικά η απόφαση της Κομισιόν ήταν να αναβιώσει τις διαδικασίες.

Κατέληξε, τονίζοντας ότι η ΕΕ δίνει, με αυτόν τον τρόπο, την ευκαιρία στις χώρες να κάνουν σημαντικές μεταρρυθμίσεις.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ζόραν Ζάεφ (Delphi): Η Ελλάδα είναι ηγέτης στα Δ. Βαλκάνια

ΠΘ Μαυροβουνίου (Delphi): Σταθερά προσηλωμένοι στην ένταξη μας στην ΕΕ

Μητσοτάκης σε Ζάεφ: Ζωτικής σημασίας η πλήρης, συνεπής και καλή τη πίστει εφαρμογή της Συμφωνίας Πρεσπών

MUST READ

ΕΕ: Ταυτόχρονη έναρξη ενταξιακής διαδικασίας για Αλβανία και Β. Μακεδονία

ΕΕ: Ανοιχτό το ενδεχόμενο αποσύνδεσης της ενταξιακής πορείας της Β. Μακεδονίας από αυτήν της Αλβανίας