Κυρώθηκε έπειτα από πενθήμερη συζήτηση στη Βουλή ο Προϋπολογισμός του 2021 με τις ψήφους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας.

Για τις δαπάνες του υπουργείου Άμυνας ψήφισαν 189 υπέρ, 95 παρών και 16 κατά. Τις αμυντικές δαπάνες ψήφισαν ακόμα το Κίνημα Αλλαγής και η Ελληνική Λύση, ενώ «παρών» δήλωσαν ΣΥΡΙΖΑ και ΜεΡΑ25. Κατά ψήφισε το ΚΚΕ.

Στην πενθήμερη συζητήσει παρενέβη σχεδόν το σύνολο των βουλευτών και υπουργών, ενώ αρκετές ήταν οι φορές που οι τόνοι ανέβηκαν.

Νέα μέτρα και επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ

Ο πρωθυπουργός κλείνοντας τη συζήτηση της κύρωσης στην Ολομέλεια, ανακοίνωσε νέα μέτρα στήριξης των επιχειρηματιών και συγκεκριμένα τη μείωση του του ενοικίου κατά 80% τους πρώτους 2 μήνες του νέου έτους για όσους.

«Ποια χώρα κυβερνάτε;»

Νωρίτερα ο Αλέξης Τσίπρας είχε επιτεθεί σφοδρά στον πρωθυπουργό για τη διαχείριση των επιπτώσεων της πανδημίας υπενθυμίζοντας παράλληλα παλιότερες δηλώσεις για «αποταμίευση» και «εξάρτηση των εργαζομένων από τον μισθό τους» εκτιμώντας πως δεν έχει επαφή με την πραγματικότητα και αναρωτώμενος «Ποια χώρα κυβερνάει; Την Ελλάδα ή το Λουξεμβούργο;»

Γεννηματά

Δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για «συντηρητική οικονομική πολιτική» έκανε και η Φώφη Γεννηματά. Σημείωσε συγκεκριμένα πως «βρίσκεται εκτός τόπου και χρόνου» αλλά και πως πρόκειται για «προϋπολογισμό εικονικής πραγματικότητας». Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής πρόσθεσε ότι είναι αντι-αναπτυξιακός, κοινωνικά άδικος και πως εκφράζει τη συντηρητική πολιτική που οδηγεί σε οπισθοδρόμηση.«Τον καταψηφίζουμε, αλλά θα υπερψηφίσουμε τις αμυντικές δαπάνες όπως κάναμε και πέρσι», τόνισε η κυρία Γεννηματά.

Κούτσουμπας

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας χαρακτήρισε «μνημείο αντιλαϊκότητας» τον προϋπολογισμό και εξήγησε πως περιέχει «έμμεσους φόρους που φθάνουν το 56% των φορολογικών εσόδων, ποσοστό ακόμα μεγαλύτερο απ' το παρελθόν. Δραστική αύξηση της φορολογίας των εργαζόμενων 3,5 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2020, που θα γονατίσουν τους εργαζόμενους που περιμένουν το 2021 για να πάρουν μια ανάσα». Επισήμανε ότι «τα αντιλαϊκά «μαντάτα» δεν περιορίζονται στον προϋπολογισμό του 2020» αλλά και στον μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό της κυβέρνησης που τώρα ονομάζεται «σχέδιο Πισσαρίδη».

«Είστε οι "Χουντίνι" της οικονομίας», είπε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, απευθυνόμενος στον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα. Ο κ. Βελόπουλος, που κατηγόρησε το οικονομικό επιτελείο για αλχημείες τις οικονομικούς δείκτες και τα στοιχεία, λανθασμένες προβλέψεις ως τις το βάθος τις ύφεσης, επανέλαβε την ανάγκη εκπόνησης τις ρεαλιστικού σχεδίου παραγωγικής ανασυγκρότησης. Ο πρόεδρος τις Ελληνικής Λύσης αναφέρθηκε στο μείγμα οικονομικής πολιτικής και τις αβεβαιότητες του προϋπολογισμού του 2021.

Βαρουφάκης

Πρόταση για εξεταστική επιτροπή που θα εξετάσει τα χρόνια από τη μεταπολίτευση και έπειτα για να καταλήξει πως φτάσαμε στη χρεοκοπία του 2010, πρότεινε ο Γιανης Βαρουφάκης, αφού πρώτα απέρριψε τον προϋπολογισμό.