Σήμερα η ψηφοφορία για το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σήμερα η ψηφοφορία για το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας
Στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο για την ενίσχυση των εργαζομένων και τη στήριξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

Στην Ολομέλεια εισάγεται σήμερα, Τετάρτη 25 Νοεμβρίου και ψηφίζεται μέχρι το βράδυ το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων «Μέτρα ενίσχυσης των εργαζομένων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, κοινωνικοασφαλιστικές ρυθμίσεις και διατάξεις για την ενίσχυση των ανέργων».

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης, έχει προαναγγείλει την κατάθεση τροπολογίας για τη χορήγηση της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης και σε άλλες ομάδες επαγγελματιών, πέραν των ήδη δικαιούχων, και την κατάθεση τροπολογίας για ρύθμιση των οφειλών 800.000 ελευθέρων επαγγελματιών, για τους οποίους, από την εκκαθάριση του 2019, προέκυψε οφειλή, κατά μέσο όρο 1.400 ευρώ.

Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών βρέθηκε στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση, κατά τη διαδικασία επεξεργασίας των διατάξεων στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.

Η πλειοψηφία, ωστόσο, υπογραμμίζει σε όλους τους τόνους ότι η νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων είναι πρωτοβουλία για το «κοινωνικό κράτος», στις δύσκολες συνθήκες του κορονοϊού, και πως ψηφίζεται σήμερα ένα νομοσχέδιο για τις πλέον ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, το οποίο αποδεικνύει πως «η πραγματικά λαϊκή παράταξη είναι η Νέα Δημοκρατία».

Πέραν του ζητήματος της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών, οι βουλευτές της πλειοψηφίας επισημαίνουν ότι το νομοσχέδιο:

- Επιδιώκει να καλύψει το νομοθετικό κενό στο πλαίσιο των προϋποθέσεων αδειοδότησης για τη λειτουργία των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και Ατόμων με Αναπηρία.

- Για πρώτη φορά άστεγοι και κακοποιημένες γυναίκες εντάσσονται στο πλαίσιο του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και θα έχουν και χρηματική βοήθεια και στέγη φιλοξενίας.

- Δίνεται δυνατότητα σε οικογένειες με βιολογικά παιδιά με αναπηρία να υιοθετήσουν ή να καταστούν ανάδοχες οικογένειες, καθώς καταργείται η τυπική εξέταση των προϋποθέσεων της καλής διανοητικής και σωματικής υγείας για τους συνοικούντες των υποψηφίων αναδόχων γονέων. Παράλληλα, προχωρά η καταγραφή όλων των παιδιών στο Εθνικό Μητρώο Ανηλίκων, ενώ θα διενεργούνται και μαθήματα σε γονείς εξ αποστάσεων, λόγω και των έκτακτων συνθηκών, μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

- Δίνεται παράταση στις αιτήσεις για τη χορήγηση των επιδομάτων γέννησης και αυξάνεται ο προϋπολογισμός του σχετικού επιδόματος, από τα 123 εκατομμύρια ευρώ που ήταν για το 2020, στα 160 εκατομμύρια ευρώ για το 2021.

- Θεσπίζεται πρόγραμμα με τίτλο «Στέγαση και Εργασία για Αστέγους».

- Δημιουργείται ειδική ψηφιακή πλατφόρμα για τη χορήγηση επιδόματος στεγαστικής συνδρομής σε όλους τους ηλικιωμένους ανασφάλιστους, με τον ταυτόχρονο μετασχηματισμό του ΟΠΕΚΑ.

- Λαμβάνεται ειδική μέριμνα στη σύνταξη χηρείας αναφορικά με τα αμφοτερόπλευρα ορφανά τέκνα.

Όσο για το επίμαχο ζήτημα της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών, κυβέρνηση και Νέα Δημοκρατία τονίζουν ότι υλοποιείται μία εμβληματική προεκλογική δέσμευση, ότι είναι ένα «φιλολαϊκό μέτρο» προκειμένου να ελαφρυνθούν οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα και να γίνει πιο ανταγωνιστική η αγορά εργασίας, η οποία έχει πληγεί σημαντικά. Η κυβέρνηση είναι, δε, καθησυχαστική πως η περικοπή της εισφοράς υπέρ του λογαριασμού ανεργίας του ΟΑΕΔ θα καλυφθεί από ισόποση επιχορήγηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, χωρίς να θίγονται δικαιώματα των ασφαλισμένων και συνταξιοδοτικά δικαιώματα.

Διαβάστε επίσης:

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider