Μητσοτάκης: Σήμερα τα capital controls είναι πια παρελθόν

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μητσοτάκης: Σήμερα τα capital controls είναι πια παρελθόν
«Σήμερα η Ελλάδα επανακτά μία από τις 4 θεμελιώδεις ελευθερίες της Ε.Ε -την ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στην πλήρη άρση των capital controls αναφέρθηκε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε tweet του, από τον προσωπικό του λογαριασμό, στο δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο και σχολιάζει «Σήμερα η Ελλάδα επανακτά την ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων».

«Σήμερα, μετά από 4 χρόνια, τα capital controls είναι πια παρελθόν και η Ελλάδα επανακτά μία από τις 4 θεμελιώδεις ελευθερίες της Ε.Ε. -την ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων» τονίζει σε ανάρτησή του στο twitter ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και προσθέτει: «Η άρση των κεφαλαιακών ελέγχων είναι αναγκαία συνθήκη για την προσέλκυση επενδύσεων και την ανάπτυξη».

Να θυμίσουμε πως, όπως έχουμε αναφέρει σε παλαιότερο ρεπορτάζ του Insider.gr, για λόγους τήρησης της νομιμότητας προβλέπεται η διατήρηση της αρμοδιότητας διενέργειας ελέγχων συμμόρφωσης με τους περιορισμούς κίνησης κεφαλαίων.

Συγκεκριμένα, διατηρούνται σε ισχύ οι διατάξεις περί ποινικής ευθύνης για παραβάσεις των capital controls κατά το χρόνο ισχύος της βραχείας τραπεζικής αργίας και των μέτρων περιορισμού της κίνησης κεφαλαίων.

Έτσι, η διάταξη που προέβλεπε πως η Τράπεζα της Ελλάδος πραγματοποιεί δειγματοληπτικούς ελέγχους για τη συμμόρφωση των ιδρυμάτων με τις διατάξεις σχετικά με τους κεφαλαιακούς περιορισμούς και επιβάλλει σε αυτά για κάθε παράβαση πρόστιμο ύφους έως του 1/10 του ποσού της αντίστοιχης συναλλαγής, θα εξακολουθεί να ισχύει.

Ομοίως, θα παραμείνουν σε ισχύ και οι διατάξεις που προβλέπουν πως η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς πραγματοποιεί δειγματοληπτικούς ελέγχους για τη συμμόρφωση των εποπτευόμενων από αυτή ιδρυμάτων και φορέων και καθίσταται αρμόδια για την επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider