Ψήφο εμπιστοσύνης ζητά ο Αλέξης Τσίπρας - «Όχι» απαντούν οι ΑΝΕΛ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ψήφο εμπιστοσύνης ζητά ο Αλέξης Τσίπρας - «Όχι» απαντούν οι ΑΝΕΛ
Αρνητική απάντηση έχει εισπράξει μέχρι στιγμής η κυβέρνηση από ΑΝΕΛ, ΝΔ, ΚΚΕ, Ποτάμι και ΚΙΝΑΛ. Την Πέμπτη αναμένεται η κρίσιμη ψηφοφορία.

Την ενεργοποίηση της διαδικασίας ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα, Κυριακή, ο πρωθυπουργός, μετά την απόφαση των Ανεξάρτητων Ελλήνων να αποχωρήσουν από την κυβέρνηση.

«Πάμε άμεσα σε ψήφο εμπιστοσύνης για να ολοκληρώσει η κυβέρνησή μου τη συνταγματική θητεία της τον Οκτώβρη» είπε ο κ. Τσίπρας μετά το ραντεβού του με τον Πάνο Καμμένο στο Μέγαρο Μαξίμου, κατά το οποίο επικυρώθηκε το «χωρισμό» τους.

«Ζήτησα από τον Πάνο Καμμένο καθαρές λύσεις και καθαρές κουβέντες. Τον ευχαριστώ που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα. Μου δήλωσε ότι παραιτείται από υπουργός Άμυνας και ότι θα ζητήσει να κάνουν το ίδιο τα στελέχη των ΑΝΕΛ.

Θα τις κάνω όλες δεκτές. Βασική μου επιδίωξη μετά τα μνημόνια είναι να αποκατασταθεί η θέση της χώρας. Έχω διαμηνύσει με σαφήνεια ότι μπροστά το εθνικό συμφέρον δεν λογαριάζω πολιτικό ρίσκο και κόστος. Ο νέος υπουργός Άμυνας θα είναι ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ευάγγελος Αποστολάκης, δεν θα διακινδυνεύσω λεπτό την εθνική ασφάλεια».

Σε συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, ο Πάνος Καμμένος - απαντώντας έμμεσα στον κ. Τσίπρα- ξεκαθάρισε ότι η παράταξή του δεν θα παρέχει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Σε ανάλογες δηλώσεις έχουν προχωρήσει και οι επικεφαλής των ΝΔ, Ποτάμι, Κινάλ και ΚΚΕ.

Η διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης αναμένεται να ξεκινήσει την Τρίτη και θα ολοκληρωθεί την ερχόμενη Πέμπτη. Κεντρική εκτίμηση στο πολιτικό σύστημα είναι ότι ο κ. Τσίπρας έχει τους 151 βουλευτές: την Κατερίνα Παπακώστα, τέσσερις βουλευτές από τους ΑΝΕΛ, ήτοι την Έλενα Κουντουρά, τον Θανάση Παπαχριστόπουλο, τον Βασίλη Κόκκαλη και τον Κώστα Ζουράρι, ενώ και ο Σπύρος Δανέλλης του Ποταμιού λέγεται ότι είναι στην κατεύθυνση της παροχής ψήφου εμπιστοσύνης.

Μετά την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, θα πρέπει να αναμένεται και ο ανασχηματισμός, με τον πρωθυπουργό να ετοιμάζεται να βάλει πρόσωπα από την ευρύτερη Κεντροαριστερά σε όσες θέσεις υπουργών μείνουν κενές. Ήδη, πάντως, έδωσε το στίγμα του, βάζοντας τον Α/ΓΕΕΘΑ Ναύαρχο Αποστολάκη στη θέση του κ. Καμμένου, κάτι που, παράλληλα, ανοίγει τον δρόμο και για αλλαγές στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider