Κλιματική Αλλαγή: Ό,τι γλυτώνουμε από το αέριο... θα το πληρώνουμε στα τρόφιμα

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Κλιματική Αλλαγή: Ό,τι γλυτώνουμε από το αέριο... θα το πληρώνουμε στα τρόφιμα
κλιματική αλλαγή
Η κλιματική αλλαγή δεν είναι απλά ένα περιβαλλοντικό ζήτημα. Οι οικονομικές και κοινωνικές της επιπτώσεις είναι βαθιές και πολυδιάστατες, επηρεάζοντας τη ζωή όλων μας.

Η κλιματική αλλαγή, μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της εποχής μας η οποία δεν επηρεάζει μόνο το περιβάλλον αλλά έχει επίσης σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομία και την καθημερινή μας ζωή. Μια από τις πιο σημαντικές συνέπειες που μπορεί να έχει είναι η επίδραση της στις τιμές των τροφίμων, με τις προβλέψεις να δείχνουν ότι οι τιμές αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά τα επόμενα χρόνια και στη χώρα μας.

Ας δούμε πιο αναλυτικά πώς η κλιματική αλλαγή επηρεάζει την παραγωγή τροφίμων και πώς, τελικά, μεταφράζεται αυτό οικονομικά.

Η αύξηση της Θερμοκρασίας φέρνει Ξηρασία

Η αύξηση της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη έχει ως αποτέλεσμα μεγαλύτερες περιόδους ξηρασίας σε πολλές περιοχές του κόσμου. Το 2023 αλλά και το 2024 το βλέπουμε να συμβαίνει έντονα και σε πολλές περιοχές της χώρας μας. Οι αγρότες δυσκολεύονται να διατηρήσουν τις καλλιέργειες τους χωρίς την απαραίτητη ποσότητα νερού και τελικά, η μειωμένη παραγωγή, οδηγεί σε λιγότερα διαθέσιμα προϊόντα στην αγορά. Οι ξηρικές καλλιέργειες έχουν μικρότερες αποδόσεις σε ακραίες συνθήκες και ταυτόχρονα στις ποτιστικές καλλιέργειες οι ξηρασίες συνοδεύονται από υψηλότερο κόστος άρδευσης, το οποίο μεταφέρεται όπως είναι αναμενόμενο στον τελικό καταναλωτή. Αν συνυπολογίσει κανείς το αυξημένο κόστος ενέργειας (ρεύμα και καύσιμα) στη χώρα μας, τότε μπορεί εύκολα να συμπεράνει πως το πότισμα των καλλιεργειών είναι τελικά μια πολύ ακριβή παραγωγική διαδικασία.

Ο καύσωνας φέρνει Ακραία Καιρικά Φαινόμενα

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως οι καταιγίδες, οι πλημμύρες και οι τυφώνες, γίνονται ολοένα και πιο συχνά και έντονα. Αυτές οι καταστροφές μπορούν να καταστρέψουν ολόκληρες καλλιέργειες μέσα σε λίγες ώρες, προκαλώντας σοβαρές ελλείψεις σε τρόφιμα. Στη χώρα μας είδαμε τι καταστροφές έφερε o Daniel και ο Elias το 2023, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που φοβούνται επανάληψη τέτοιων φαινομένων και το 2024 μετά τους παρατεταμένους καύσωνες που είναι σε εξέλιξη και αυτό το καλοκαίρι. Η ανικανότητα πρόβλεψης και διαχείρισης αυτών των κινδύνων παραγωγής αυξάνει τελικά το κόστος παραγωγής και όπως είναι φυσικό και τις τιμές των προϊόντων στα ράφια.

Μείωση Βιοποικιλότητας και Απώλεια Εδαφών

Επίσης, μετά τα έντονα καιρικά φαινόμενα παρατηρείται ερημοποίηση και διάβρωση του εδάφους που καθιστούν πολλές περιοχές ακατάλληλες για καλλιέργεια για σημαντικά χρονικά διαστήματα. Αυτό συνέβη σε πολλές περιοχές της Θεσσαλίας μετά τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου του 2023 και για αυτό το λόγο το κράτος κλήθηκε να αποζημιώσει τους παραγωγούς που καλλιεργούσαν στις εν λόγω περιοχές για απώλεια παραγωγής για τα έτη 2024 αλλά και 2025. Όπως είναι φυσικό, τα φαινόμενα αυτά επηρεάζουν έντονα την προσφορά γεωργικών προϊόντων και τελικά και την τιμής τους στα ράφια των σούπερ μάρκετ.

Είναι σαφές ότι για να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις αυτές, απαιτείται συντονισμένη δράση σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι κυβερνήσεις και οι διεθνείς οργανισμοί πρέπει να επενδύσουν στην έρευνα και την ανάπτυξη ανθεκτικών καλλιεργειών που μπορούν να επιβιώσουν σε ακραίες καιρικές συνθήκες και ως ένα σημείο το κάνουν. Επίσης, η βελτίωση των συστημάτων άρδευσης και η αποκατάσταση των εδαφών όσο πιο άμεσα γίνεται, μπορούν να συμβάλουν στη διατήρηση της γεωργικής παραγωγής.

Η χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και η μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα είναι επίσης κρίσιμες για τον περιορισμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Αν και η μετάβαση σε πιο καθαρές μορφές ενέργειας μπορεί να μειώσει την εξάρτησή μας από το αέριο και να συμβάλει στην προστασία του περιβάλλοντος, οι αυξανόμενες τιμές των τροφίμων παραμένουν ένα μεγάλο πρόβλημα που χρειάζεται άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση. Η κλιματική αλλαγή δεν είναι απλά ένα περιβαλλοντικό ζήτημα. Οι οικονομικές και κοινωνικές της επιπτώσεις είναι βαθιές και πολυδιάστατες, επηρεάζοντας τη ζωή όλων μας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

09:20

Ελληνικός Χρυσός: Ιστορικό ρεκόρ μεταλλευτικών τελών για τον Δήμο Αριστοτέλη

09:16

Η Ώρα της Κρίσης: Οι εμπορικές συμφωνίες της ΕΕ και η «σφαγή» του Ευρωπαίου αγρότη

09:08

Νέες υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις για την Α. Βεζύρογλου - Επένδυση άνω των 12 εκατ. ευρώ

09:01

Πώς χωρίστηκε η πίτα του streaming το 2025

09:00

Η HSBC ξεπέρασε ακόμη και τις δικές της εκτιμήσεις με τα κέρδη του 2025

08:59

Η Ουκρανία χαιρετίζει το ψήφισμα του ΟΗΕ για διαρκή ειρήνη

08:31

Mega deal Metlen - Shell για LNG

08:10

Η οικονομική ατζέντα της κυβέρνησης για τις επόμενες 300 ημέρες του χρόνου

07:52

Εξορμήσεις εκτός των τειχών για Κυριάκο - Να ‘τος πετιέται ο Πολάκης - Τα καλά νέα της Ειρήνης

07:40

Φωτιές και πλημμύρες κοστίζουν δισεκατομμύρια στην Ελλάδα - Νέα μέσα στη μάχη της Πολιτικής Προστασίας

07:34

Το στοίχημα για τον νέο CEO της Heineken

07:28

Τραμπ: «Οι ΗΠΑ πλουσιότερες και ισχυρότερες παρά ποτέ»

07:17

Big business για τις κατασκευαστικές στα Βαλκάνια με το «βλέμμα» (και) στην Ουκρανία

07:15

Airbnb: Τελευταία ευκαιρία για διορθώσεις και λιγότερο φόρο - Τι πρέπει να κάνετε

07:05

Πωλήσεις μετοχών και μπακάλικα - Τα ερωτήματα του 1 ευρώ - Το ΑΙ και οι τράπεζες

23:59

Πορτογαλία: Ο Φεβρουάριος είναι ήδη ο πιο βροχερός μήνας των τελευταίων 47 ετών

23:48

«Η Βρετανία θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία για όσο χρειαστεί» δεσμεύεται ο Στάρμερ

23:36

Boυλή: Στην ολομέλεια το Ενιαίο Ψηφιακό Μητρώο παρακολούθησης υποθέσεων διαφθοράς

23:32

Η κυβέρνηση Τραμπ κατέθεσε αγωγή σε βάρος του UCLA

23:24

Ιράν: Εφικτή μία συμφωνία πριν τις νέες συνομιλίες με ΗΠΑ

23:11

«Πράσινη» η Wall Street με rebound στις μετοχές λογισμικού - Ράλι 8,77% για AMD

22:59

Υπ. Ανάπτυξης: Πρόσκληση για παροχή εξειδικευμένων νομικών υπηρεσιών στη γ.γ. Ιδιωτικών Επενδύσεων

22:47

Ενεργειακός κόμβος η Ελλάδα: 4 μακροχρόνια deals για Κάθετο Διάδρομο από Atlantic SEE LNG Trade

22:33

Λιβάνιος για απόδημους: Να ψηφιστεί άμεσα η ρύθμιση ώστε να ισχύσει από τις επόμενες εκλογές

22:20

Κλήρωση Eurojackpot: Οι τυχεροί αριθμοί για τα 61 εκατ. ευρώ

22:06

Κλήρωση Τζόκερ: Οι τυχεροί αριθμοί για τα 2,3 εκατ. ευρώ

21:54

Κοντά στο υψηλό επτά μηνών το πετρέλαιο

21:40

Η QnR αναλαμβάνει στρατηγικό έργο ενίσχυσης Κυβερνοασφάλειας του ΕΟΔΥ

21:29

Μπαταρίες για EV, ηλιακά πάνελ και αντλίες θερμότητας στο «πακέτο» επιδοτήσεων 400 εκατ. ευρώ

21:27

Συμφωνία συνεργασίας ΟΝΕΧ - Hanwha Power Systems

gazzetta
gazzetta reader insider insider