Κλιματική Αλλαγή: Ό,τι γλυτώνουμε από το αέριο... θα το πληρώνουμε στα τρόφιμα

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Κλιματική Αλλαγή: Ό,τι γλυτώνουμε από το αέριο... θα το πληρώνουμε στα τρόφιμα
κλιματική αλλαγή
Η κλιματική αλλαγή δεν είναι απλά ένα περιβαλλοντικό ζήτημα. Οι οικονομικές και κοινωνικές της επιπτώσεις είναι βαθιές και πολυδιάστατες, επηρεάζοντας τη ζωή όλων μας.

Η κλιματική αλλαγή, μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της εποχής μας η οποία δεν επηρεάζει μόνο το περιβάλλον αλλά έχει επίσης σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομία και την καθημερινή μας ζωή. Μια από τις πιο σημαντικές συνέπειες που μπορεί να έχει είναι η επίδραση της στις τιμές των τροφίμων, με τις προβλέψεις να δείχνουν ότι οι τιμές αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά τα επόμενα χρόνια και στη χώρα μας.

Ας δούμε πιο αναλυτικά πώς η κλιματική αλλαγή επηρεάζει την παραγωγή τροφίμων και πώς, τελικά, μεταφράζεται αυτό οικονομικά.

Η αύξηση της Θερμοκρασίας φέρνει Ξηρασία

Η αύξηση της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη έχει ως αποτέλεσμα μεγαλύτερες περιόδους ξηρασίας σε πολλές περιοχές του κόσμου. Το 2023 αλλά και το 2024 το βλέπουμε να συμβαίνει έντονα και σε πολλές περιοχές της χώρας μας. Οι αγρότες δυσκολεύονται να διατηρήσουν τις καλλιέργειες τους χωρίς την απαραίτητη ποσότητα νερού και τελικά, η μειωμένη παραγωγή, οδηγεί σε λιγότερα διαθέσιμα προϊόντα στην αγορά. Οι ξηρικές καλλιέργειες έχουν μικρότερες αποδόσεις σε ακραίες συνθήκες και ταυτόχρονα στις ποτιστικές καλλιέργειες οι ξηρασίες συνοδεύονται από υψηλότερο κόστος άρδευσης, το οποίο μεταφέρεται όπως είναι αναμενόμενο στον τελικό καταναλωτή. Αν συνυπολογίσει κανείς το αυξημένο κόστος ενέργειας (ρεύμα και καύσιμα) στη χώρα μας, τότε μπορεί εύκολα να συμπεράνει πως το πότισμα των καλλιεργειών είναι τελικά μια πολύ ακριβή παραγωγική διαδικασία.

Ο καύσωνας φέρνει Ακραία Καιρικά Φαινόμενα

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως οι καταιγίδες, οι πλημμύρες και οι τυφώνες, γίνονται ολοένα και πιο συχνά και έντονα. Αυτές οι καταστροφές μπορούν να καταστρέψουν ολόκληρες καλλιέργειες μέσα σε λίγες ώρες, προκαλώντας σοβαρές ελλείψεις σε τρόφιμα. Στη χώρα μας είδαμε τι καταστροφές έφερε o Daniel και ο Elias το 2023, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που φοβούνται επανάληψη τέτοιων φαινομένων και το 2024 μετά τους παρατεταμένους καύσωνες που είναι σε εξέλιξη και αυτό το καλοκαίρι. Η ανικανότητα πρόβλεψης και διαχείρισης αυτών των κινδύνων παραγωγής αυξάνει τελικά το κόστος παραγωγής και όπως είναι φυσικό και τις τιμές των προϊόντων στα ράφια.

Μείωση Βιοποικιλότητας και Απώλεια Εδαφών

Επίσης, μετά τα έντονα καιρικά φαινόμενα παρατηρείται ερημοποίηση και διάβρωση του εδάφους που καθιστούν πολλές περιοχές ακατάλληλες για καλλιέργεια για σημαντικά χρονικά διαστήματα. Αυτό συνέβη σε πολλές περιοχές της Θεσσαλίας μετά τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου του 2023 και για αυτό το λόγο το κράτος κλήθηκε να αποζημιώσει τους παραγωγούς που καλλιεργούσαν στις εν λόγω περιοχές για απώλεια παραγωγής για τα έτη 2024 αλλά και 2025. Όπως είναι φυσικό, τα φαινόμενα αυτά επηρεάζουν έντονα την προσφορά γεωργικών προϊόντων και τελικά και την τιμής τους στα ράφια των σούπερ μάρκετ.

Είναι σαφές ότι για να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις αυτές, απαιτείται συντονισμένη δράση σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι κυβερνήσεις και οι διεθνείς οργανισμοί πρέπει να επενδύσουν στην έρευνα και την ανάπτυξη ανθεκτικών καλλιεργειών που μπορούν να επιβιώσουν σε ακραίες καιρικές συνθήκες και ως ένα σημείο το κάνουν. Επίσης, η βελτίωση των συστημάτων άρδευσης και η αποκατάσταση των εδαφών όσο πιο άμεσα γίνεται, μπορούν να συμβάλουν στη διατήρηση της γεωργικής παραγωγής.

Η χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και η μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα είναι επίσης κρίσιμες για τον περιορισμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Αν και η μετάβαση σε πιο καθαρές μορφές ενέργειας μπορεί να μειώσει την εξάρτησή μας από το αέριο και να συμβάλει στην προστασία του περιβάλλοντος, οι αυξανόμενες τιμές των τροφίμων παραμένουν ένα μεγάλο πρόβλημα που χρειάζεται άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση. Η κλιματική αλλαγή δεν είναι απλά ένα περιβαλλοντικό ζήτημα. Οι οικονομικές και κοινωνικές της επιπτώσεις είναι βαθιές και πολυδιάστατες, επηρεάζοντας τη ζωή όλων μας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

19:03

Πληθωρισμός: Η «καμπάνα» από το Βέλγιο που ήχησε σε όλη την Ευρωζώνη

18:57

ΔΑΑ: Σε διαπραγμάτευση από την Παρασκευή οι νέες μετοχές από την ΑΜΚ

18:44

Υπουργική συνάντηση Ελλάδας-Σερβίας-Βόρειας Μακεδονίας-Βουλγαρίας για την Ενέργεια αύριο στην Αθήνα

18:26

Βρετανία: Ο Στάρμερ έχει την στήριξη του υπουργικού συμβουλίου, δηλώνει η υπουργός Παιδείας

18:05

Το Ισραήλ κινείται νομικά κατά των NYT μετά από άρθρο περί εκτεταμένης σεξουαλικής βίας κατά Παλαιστινίων κρατουμένων

17:57

Χρηματιστήριο Αθηνών: Μια «ανάσα» από τις 2.300 ο Γενικός Δείκτης, με τραπεζικό άλμα

17:56

Helleniq Energy: Συγκρίσιμα EBITDA 293 εκατ. ευρώ το α' τρίμηνο - Στα 140 εκατ. τα καθαρά κέρδη

17:46

Γκάλι (ΑΚΤΩΡ LNG): «Κλειδί οι υποδομές και η σταθερότητα για την ενεργειακή ασφάλεια»

17:35

ΗΠΑ: Ξεκίνησε ο νέος γύρος συνομιλιών Λιβάνου - Ισραήλ με στόχο την εδραίωση της εκεχειρίας

17:24

Ρωσία: «Η Ευρώπη δεν είναι κατάλληλη να μεσολαβήσει στη σύγκρουση στην Ουκρανία»

17:15

«Πράσινο φως» στην επένδυση παραγωγής γαλλίου από το υπ. Ανάπτυξης

17:08

Μπέσεντ: Ο Τραμπ θα μιλήσει περισσότερο για την Ταϊβάν μέσα «στις επόμενες ημέρες»

17:06

Επέστρεψε στην κερδοφορία η Klarna στο πρώτο τρίμηνο - Πάνω από 1 δισ. ο τζίρος

17:00

Wall Street: Το ράλι της Cisco ωθεί τον Dow ξανά πάνω από τις 50.000 μονάδες

16:57

Τουρκία: Απέπλευσε για τη Γάζα ο τρίτος κατά σειρά στολίσκος Global Sumud

16:54

Μακρόν: «Δείγμα της ρωσικής υποκρισίας οι τελευταίες επιθέσεις κατά της Ουκρανίας»

16:46

ΥΠΑΑΤ: Αποζημιώσεις 3,6 εκατ. ευρώ σε 226 κτηνοτρόφους για την ευλογιά των αιγοπροβάτων

16:41

Μελέτη ΙΟΒΕ: Κίνητρα αποταμίευσης μπορούν να φέρουν επενδύσεις και ανάπτυξη

16:26

ΔΟΑΕ: Μεγάλη αύξηση της δραστηριότητας drones κοντά σε πυρηνικούς σταθμούς της Ουκρανίας

16:25

Μητσοτάκης στη βράβευση Ντράγκι: Καμία χώρα δεν υπέφερε πιο πολύ από την Ελλάδα στην κρίση

16:22

Theon: Στρατηγική επένδυση σε αμερικανική εταιρεία AI για εφαρμογές άμυνας

16:14

Ήπια άνοδος στις αιτήσεις των Αμερικανών για επίδομα ανεργίας

16:01

ΗΠΑ: Νέα αύξηση στις λιανικές πωλήσεις για τρίτο συνεχόμενο μήνα

15:59

Data.gov.gr: Η νέα εθνική πύλη ανοικτών δεδομένων που αλλάζει το ψηφιακό αποτύπωμα της χώρας

15:47

Ποια είναι η ιδανική μουσική για το γυμναστήριο;

15:40

Ανάκληση παξιμαδιών από τον ΕΦΕΤ

15:34

Cisco: «Εκτόξευση» 19% της μετοχής μετά το ισχυρό guidance και τις 4.000 απολύσεις λόγω ΑΙ

15:26

ΔΕΗ: Εγκρίθηκε από τη ΓΣ η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 4 δισ. ευρώ

15:21

Ιρανικά ΜΜΕ: Η Τεχεράνη άρχισε να επιτρέπει τη διέλευση κινεζικών πλοίων από τα Στενά του Ορμούζ

15:17

Βόρεια Κέρκυρα: Οι στάσεις που αξίζει να κάνετε

gazzetta
gazzetta reader insider insider