Κλιματική Αλλαγή: Ό,τι γλυτώνουμε από το αέριο... θα το πληρώνουμε στα τρόφιμα

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Κλιματική Αλλαγή: Ό,τι γλυτώνουμε από το αέριο... θα το πληρώνουμε στα τρόφιμα
κλιματική αλλαγή
Η κλιματική αλλαγή δεν είναι απλά ένα περιβαλλοντικό ζήτημα. Οι οικονομικές και κοινωνικές της επιπτώσεις είναι βαθιές και πολυδιάστατες, επηρεάζοντας τη ζωή όλων μας.

Η κλιματική αλλαγή, μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της εποχής μας η οποία δεν επηρεάζει μόνο το περιβάλλον αλλά έχει επίσης σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομία και την καθημερινή μας ζωή. Μια από τις πιο σημαντικές συνέπειες που μπορεί να έχει είναι η επίδραση της στις τιμές των τροφίμων, με τις προβλέψεις να δείχνουν ότι οι τιμές αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά τα επόμενα χρόνια και στη χώρα μας.

Ας δούμε πιο αναλυτικά πώς η κλιματική αλλαγή επηρεάζει την παραγωγή τροφίμων και πώς, τελικά, μεταφράζεται αυτό οικονομικά.

Η αύξηση της Θερμοκρασίας φέρνει Ξηρασία

Η αύξηση της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη έχει ως αποτέλεσμα μεγαλύτερες περιόδους ξηρασίας σε πολλές περιοχές του κόσμου. Το 2023 αλλά και το 2024 το βλέπουμε να συμβαίνει έντονα και σε πολλές περιοχές της χώρας μας. Οι αγρότες δυσκολεύονται να διατηρήσουν τις καλλιέργειες τους χωρίς την απαραίτητη ποσότητα νερού και τελικά, η μειωμένη παραγωγή, οδηγεί σε λιγότερα διαθέσιμα προϊόντα στην αγορά. Οι ξηρικές καλλιέργειες έχουν μικρότερες αποδόσεις σε ακραίες συνθήκες και ταυτόχρονα στις ποτιστικές καλλιέργειες οι ξηρασίες συνοδεύονται από υψηλότερο κόστος άρδευσης, το οποίο μεταφέρεται όπως είναι αναμενόμενο στον τελικό καταναλωτή. Αν συνυπολογίσει κανείς το αυξημένο κόστος ενέργειας (ρεύμα και καύσιμα) στη χώρα μας, τότε μπορεί εύκολα να συμπεράνει πως το πότισμα των καλλιεργειών είναι τελικά μια πολύ ακριβή παραγωγική διαδικασία.

Ο καύσωνας φέρνει Ακραία Καιρικά Φαινόμενα

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως οι καταιγίδες, οι πλημμύρες και οι τυφώνες, γίνονται ολοένα και πιο συχνά και έντονα. Αυτές οι καταστροφές μπορούν να καταστρέψουν ολόκληρες καλλιέργειες μέσα σε λίγες ώρες, προκαλώντας σοβαρές ελλείψεις σε τρόφιμα. Στη χώρα μας είδαμε τι καταστροφές έφερε o Daniel και ο Elias το 2023, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που φοβούνται επανάληψη τέτοιων φαινομένων και το 2024 μετά τους παρατεταμένους καύσωνες που είναι σε εξέλιξη και αυτό το καλοκαίρι. Η ανικανότητα πρόβλεψης και διαχείρισης αυτών των κινδύνων παραγωγής αυξάνει τελικά το κόστος παραγωγής και όπως είναι φυσικό και τις τιμές των προϊόντων στα ράφια.

Μείωση Βιοποικιλότητας και Απώλεια Εδαφών

Επίσης, μετά τα έντονα καιρικά φαινόμενα παρατηρείται ερημοποίηση και διάβρωση του εδάφους που καθιστούν πολλές περιοχές ακατάλληλες για καλλιέργεια για σημαντικά χρονικά διαστήματα. Αυτό συνέβη σε πολλές περιοχές της Θεσσαλίας μετά τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου του 2023 και για αυτό το λόγο το κράτος κλήθηκε να αποζημιώσει τους παραγωγούς που καλλιεργούσαν στις εν λόγω περιοχές για απώλεια παραγωγής για τα έτη 2024 αλλά και 2025. Όπως είναι φυσικό, τα φαινόμενα αυτά επηρεάζουν έντονα την προσφορά γεωργικών προϊόντων και τελικά και την τιμής τους στα ράφια των σούπερ μάρκετ.

Είναι σαφές ότι για να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις αυτές, απαιτείται συντονισμένη δράση σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι κυβερνήσεις και οι διεθνείς οργανισμοί πρέπει να επενδύσουν στην έρευνα και την ανάπτυξη ανθεκτικών καλλιεργειών που μπορούν να επιβιώσουν σε ακραίες καιρικές συνθήκες και ως ένα σημείο το κάνουν. Επίσης, η βελτίωση των συστημάτων άρδευσης και η αποκατάσταση των εδαφών όσο πιο άμεσα γίνεται, μπορούν να συμβάλουν στη διατήρηση της γεωργικής παραγωγής.

Η χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και η μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα είναι επίσης κρίσιμες για τον περιορισμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Αν και η μετάβαση σε πιο καθαρές μορφές ενέργειας μπορεί να μειώσει την εξάρτησή μας από το αέριο και να συμβάλει στην προστασία του περιβάλλοντος, οι αυξανόμενες τιμές των τροφίμων παραμένουν ένα μεγάλο πρόβλημα που χρειάζεται άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση. Η κλιματική αλλαγή δεν είναι απλά ένα περιβαλλοντικό ζήτημα. Οι οικονομικές και κοινωνικές της επιπτώσεις είναι βαθιές και πολυδιάστατες, επηρεάζοντας τη ζωή όλων μας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

09:36

Ουκρανία: Τουλάχιστον δέκα νεκροί και πάνω από 50 τραυματίες από μαζική ρωσική επίθεση στο Κίεβο

09:33

Πιερρακάκης: «Το Eurogroup θα πρέπει να εστιάσει στην τεχνητή νοημοσύνη και στην τεχνολογική καινοτομία»

09:27

Θεσσαλονίκη: Κάλεσμα της ΝΔ απέναντι στην τρομοκρατία έξω από το ΓΝΘ Ιπποκράτειο

09:22

Μέση Ανατολή: «Θετική πρόοδος» στις έμμεσες διαπραγματεύσεις ΗΠΑ - Ιράν

09:15

Σε κλοιό αβεβαιότητας το επιχειρείν στην Ελλάδα: Τα εμπόδια, οι προοπτικές και το στοίχημα του μέλλοντος

09:14

Γερμανία: Πυρκαγιά σε νοσοκομείο - Τουλάχιστον δυο νεκροί, δεκάδες τραυματίες

09:10

Η Τέιλορ Σουίφτ υπερδιπλασίασε την περιουσία της σε τρία χρόνια

09:10

ΙΟΒΕ: Βελτίωση του δείκτη οικονομικού κλίματος, με αμετάβλητη καταναλωτική εμπιστοσύνη

09:00

ΟΣΔΕ: Γιατί η φετινή γενναιοδωρία στα οικολογικά σχήματα μπορεί να φέρει «εκπτώσεις» το 2026;

08:55

Οι υψηλές τιμές του πετρελαίου εμποδίζουν την ανάπτυξη της Ευρωζώνης

08:51

Έληξε η μίσθωση, αλλά ο ενοικιαστής δεν φεύγει - Τι μπορεί να κάνει ο ιδιοκτήτης

08:28

Από τη Γροιλανδία μέχρι την Ελλάδα: Πώς ο ακραίος Ιούνιος του 2026 έβαλε τη μισή Ευρώπη σε κατάσταση συναγερμού για φωτιές

08:11

ΣΔΙΤ: Πέντε ισχυροί «μονομάχοι» για τη διαχείριση αποβλήτων Χαλκίδας - Λαμίας, αξίας 158,8 εκατ.

07:56

Hi-tech η γαλάζια ΚΟ - Ο Αρβανίτης «ψήνεται» για αρχηγός - Το αντίο στον Λεβέντη

07:51

Μυτιληναίος: Δίχως μεταλλευτική βιομηχανία «κενό γράμμα» η ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης

07:42

Άλμα νέων χρεών 3,77 δισ. ευρώ σε ένα χρόνο - Στις 72 δόσεις η ευκαιρία

07:38

Νέα «ένεση» 16,6 εκατ. ευρώ για τη λειψυδρία - Από τις εξαγγελίες στην υλοποίηση, το μεγάλο στοίχημα για το νερό

07:30

Στα «πρότυπα» του Ιουνίου οι χρεώσεις των πράσινων τιμολογίων τον Ιούλιο - Στα 13,8 λεπτά/KWh η ελάχιστη και 22,6 λεπτά/KWh η μέγιστη

07:23

Ποιοι διεθνείς επενδυτές «μπήκαν» στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ - Πώς επελέγη το μοντέλο της ΑΜΚ

07:16

Τα επενδυτικά σχέδια που μένουν χωρίς το «δίχτυ ασφαλείας» του Ταμείου Ανάκαμψης

07:11

H ψήφος εμπιστοσύνης της Fitch - Ολοταχώς για τα 6 δισ. ευρώ - Ο λάκκος και η φάβα της διάσπασης

23:58

Επιστολή Ρεπουμπλικανού βουλευτή στον Τραμπ κατά της πώλησης F-35 στην Τουρκία

23:44

Ξεπαγώνουν ιρανικά κεφάλαια - Συμφωνία με ΗΠΑ για μηχανισμό παρακολούθησης της εκεχειρίας

23:30

Αυστρία και Βρετανία βίωσαν τον θερμότερο Ιούνιο που έχει καταγραφεί ποτέ

23:16

Με το «αριστερό» στον Ιούλιο η Wall Street - Άλμα 8,81% για Meta

23:02

Τρεις συλλήψεις για πυρκαγιές από αμέλεια σε Πρέβεζα και Χαλκιδική

22:48

Συνάντηση Μητσοτάκη με τον Γενικό Διευθυντή του ΔΟΑΕ στο Μαξίμου

22:34

Τετ α τετ Δένδια - Ανδρουλάκη την Πέμπτη

22:20

ΗΠΑ: Πτώση στρατιωτικού ελικοπτέρου στην Αραβική Θάλασσα - 1 αγνοούμενος

22:06

«Παράθυρο» Στουρνάρα για «πάγο» στα επιτόκια από ΕΚΤ τον Ιούλιο


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider