Προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης: Δεν θα εγκρίνονται όλοι...

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης: Δεν θα εγκρίνονται όλοι...
Τα τελευταία χρόνια «τρέχουν» προκηρύξεις και όταν βγαίνουν τα αποτελέσματα υπάρχουν επιλαχόντες (εκτός από τους απορριφθέντες).

Τα τελευταία χρόνια «τρέχουν» προκηρύξεις και όταν βγαίνουν τα αποτελέσματα υπάρχουν επιλαχόντες (εκτός από τους απορριφθέντες).

Γιατί;

Γιατί η ζήτηση για τα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης (Νέοι Αγρότες, Σχέδια Βελτίωσης, Βιολογικής Γεωργίας – Κτηνοτροφίας, κλπ) είναι μεγάλη και οι διαθέσιμοι πόροι όλο και πιο περιορισμένοι σε σχέση με το παρελθόν. Ζήτηση μεγάλη για πολλούς λόγους, λήψη απαραίτητου κεφαλαίου για τις επενδύσεις που θέλουν να κάνουν γεωργοί και κτηνοτρόφοι, αφορολόγητο και χωρίς πολλές δεσμεύσεις σε σχέσεις με τις απολαβές που τελικά θα έχει να λαμβάνει κάθε δικαιούχος.

Η μεγάλη ζήτηση λοιπόν φέρνει και πολλές αιτήσεις. Οι πολλές αιτήσεις αυξάνουν τον απαιτητό προϋπολογισμό για να εγκριθούν όλοι και όπως καταλαβαίνει εύκολα κανείς, τα απαιτούμενα ποσά για να εγκριθούν όλοι, φτάνουν πλέον σε δυσθεώρητα μεγέθη που φυσικά δε μπορούν να καλυφθούν από τον κοινοτικό και εθνικό προϋπολογισμό (ειδικά στις μέρες μας που η εθνική συμμετοχή είναι σχεδόν αδύνατη).

Πρέπει όλοι μας να συνειδητοποιήσουμε ότι και στα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης, όπως συμβαίνει εδώ και χρόνια με τα αντίστοιχα προγράμματα στο ΕΣΠΑ, δε θα εγκρίνονται όλοι. Θα υπάρχουν αρκετοί επιλαχόντες. Κατά καιρούς γίνονται προσπάθειες με μεταφορά αδιάθετων πόρων για να καλυφθούν όσο περισσότεροι δικαιούχοι γίνεται, ωστόσο είναι σχεδόν αδύνατο να ενταχθεί στα προγράμματα αυτά το σύνολο αυτών.

Είδαμε επιλαχόντες στο πρόγραμμα νέων αγροτών του 2016 (που τελικά πέρασαν όλοι, με συνέπεια να μη μπορεί γίνει καμία άλλη σχετική προκήρυξη για 3 έως 5 έτη μετά), επιλαχόντες στο πρόγραμμα μείωσης νιτρικών, στα προγράμματα βιολογικής γεωργίας, κτηνοτροφίας, στα σχέδια βελτίωσης και τελικά και στο τελευταίο πρόγραμμα νέων αγροτών, στο οποίο οι επιλαχόντες αυτού, αναμένουν την πιθανή έγκριση όλων, χωρίς όμως αυτό να το επιβεβαιώνει κανείς.

ΔΕΝ θα εγκρίνονται όλοι δυστυχώς... για αυτό ίσως είναι απαιτητό και από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να γίνεται όσο το δυνατόν καλύτερος σχεδιασμός κριτηρίων ένταξης, τα ποσά να είναι λογικά με σκοπό την ένταξη όσο το δυνατόν περισσότερών δικαιούχων και τελικά η στοχοθέτηση αυτών εργαλείων – προγραμμάτων να αφορά πραγματικούς δικαιούχους.

Με απλά λόγια το οικονομικό περιβάλλον των ενισχύσεων... μεταβάλλεται... και καλό είναι να είμαστε όλοι προετοιμασμένοι.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

09:59

Nvidia: Αναθεωρεί τα σχέδια για στήριξη κατασκευής κέντρου δεδομένων της OpenAI

09:48

Δεξαμενόπλοιο των ΗΑΕ υπέστη επίθεση στο στενό του Ορμούζ

09:38

Anthropic: Η αποτίμηση της IPO της βασίζεται σε προβλέψεις για έσοδα 190-200 δισ. δολαρίων το 2028

09:26

Υεμένη: Οκτώ νεκροί στο υπό κυβερνητικό έλεγχο λιμάνι Μόκα από χτυπήματα των Χούθι

09:12

Καναδάς – ΗΠΑ: Παραμένει το χάσμα για επίτευξη εμπορικής συμφωνίας

08:59

Παναγιά της Τήνου: Το μεγάλο προσκύνημα του Δεκαπενταύγουστου

08:54

Κολομβία: Έξι νεκροί εξαιτίας έκρηξης σε ανθρακωρυχείο

08:48

Ινδονησία: Τουλάχιστον 20 νεκροί απ' το σεισμό των 7,7 Ρίχτερ

08:35

15 εντυπωσιακές Παναγίες του Αιγαίου: Παράδοση και τοπία που κόβουν την ανάσα

08:30

Ιράν σε Τραμπ: Το Ορμούζ δεν μπορεί να καταληφθεί με τιτιβίσματα

08:19

Η νέα στρατηγική των Βρυξελλών απέναντι στις απειλές για δασμούς

08:12

Οι χώρες όπου τα σκουπίδια είναι τόσο λίγα που εισάγουν απορρίμματα – Πώς βγάζουν εκατομμύρια

08:06

Λιανεμπόριο: Οι «χαμηλές πτήσεις» των εκπτώσεων και η ύστατη ευκαιρία του Αυγούστου

08:00

Εξωδικαστικός: «Δίχτυ» προστασίας στην πρώτη κατοικία με εκποίηση των άλλων ακινήτων

23:55

Ιταλία: Οι αρχές ανέκτησαν έργα των Ρενουάρ, Σεζάν και Ματίς, που είχαν κλαπεί από μουσείο

23:47

Η Ρωσία παραδέχεται νέες ελλείψεις καυσίμων εν μέσω των ουκρανικών επιθέσεων

23:38

Ρέθυμνο: Σε εξέλιξη η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην περιοχή των Σελλίων

23:24

Τραμπ: Σύντομα θα κηρύξω τα Στενά του Ορμούζ περιοχή των ΗΠΑ

23:16

Wall Street: Τρίτη εβδομάδα κερδών για τον S&P 500 με ολίγο προβληματισμό...

23:04

Φωτιά στη Χαλκική: Ελεύθεροι δύο εργολάβοι του ΔΕΔΔΗΕ που παρουσιάστηκαν αυτοβούλως

22:55

Πυροσβεστική: 53 πυρκαγιές εκδηλώθηκαν το τελευταίο 24ωρο - Τέσσερις συλλήψεις σε Μυτιλήνη, Πάτρα και Κάλαμο

22:46

Πετρέλαιο: Κέρδη άνω του 1 δολαρίου την Παρασκευή, ισχυρή εβδομαδιαία άνοδο 5%

22:42

Samsung: Πράσινο φως από FDA για χρήση ασύρματων ακουστικών ως βοηθήματος ακοής

22:20

Πηγή χαράς και κινδύνου η θάλασσα - Τι προτείνουν οι ειδικοί ως μέτρα προστασίας από τον πνιγμό

22:08

Μπέρναμ: H Βρετανία πρέπει να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή - «Πυριτιδαποθήκη» η χώρα

21:56

Χαλκιδική: Ο Δήμος Κασσάνδρας ανέστειλε λόγω της πυρκαγιάς όλες τις εκδηλώσεις

21:42

ΗΠΑ: Ο Λουίτζι Μαντζιόνε παραδέχθηκε ότι σκότωσε τον CEO της UnitedHealthcare

21:30

Χρυσός: Εβδομαδιαία κέρδη σχεδόν 1% καθώς υποχωρεί η ανησυχία για τα επιτόκια

21:23

Οι Χούθι αναφέρουν πως εξαπέλυσαν επίθεση εναντίον εγκαταστάσεων της Aramco στη Σαουδική Αραβία

21:04

Ο «χάρτης» των πληρωμών από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ έως τις 21 Αυγούστου


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider