Προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης: Δεν θα εγκρίνονται όλοι...

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης: Δεν θα εγκρίνονται όλοι...
Τα τελευταία χρόνια «τρέχουν» προκηρύξεις και όταν βγαίνουν τα αποτελέσματα υπάρχουν επιλαχόντες (εκτός από τους απορριφθέντες).

Τα τελευταία χρόνια «τρέχουν» προκηρύξεις και όταν βγαίνουν τα αποτελέσματα υπάρχουν επιλαχόντες (εκτός από τους απορριφθέντες).

Γιατί;

Γιατί η ζήτηση για τα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης (Νέοι Αγρότες, Σχέδια Βελτίωσης, Βιολογικής Γεωργίας – Κτηνοτροφίας, κλπ) είναι μεγάλη και οι διαθέσιμοι πόροι όλο και πιο περιορισμένοι σε σχέση με το παρελθόν. Ζήτηση μεγάλη για πολλούς λόγους, λήψη απαραίτητου κεφαλαίου για τις επενδύσεις που θέλουν να κάνουν γεωργοί και κτηνοτρόφοι, αφορολόγητο και χωρίς πολλές δεσμεύσεις σε σχέσεις με τις απολαβές που τελικά θα έχει να λαμβάνει κάθε δικαιούχος.

Η μεγάλη ζήτηση λοιπόν φέρνει και πολλές αιτήσεις. Οι πολλές αιτήσεις αυξάνουν τον απαιτητό προϋπολογισμό για να εγκριθούν όλοι και όπως καταλαβαίνει εύκολα κανείς, τα απαιτούμενα ποσά για να εγκριθούν όλοι, φτάνουν πλέον σε δυσθεώρητα μεγέθη που φυσικά δε μπορούν να καλυφθούν από τον κοινοτικό και εθνικό προϋπολογισμό (ειδικά στις μέρες μας που η εθνική συμμετοχή είναι σχεδόν αδύνατη).

Πρέπει όλοι μας να συνειδητοποιήσουμε ότι και στα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης, όπως συμβαίνει εδώ και χρόνια με τα αντίστοιχα προγράμματα στο ΕΣΠΑ, δε θα εγκρίνονται όλοι. Θα υπάρχουν αρκετοί επιλαχόντες. Κατά καιρούς γίνονται προσπάθειες με μεταφορά αδιάθετων πόρων για να καλυφθούν όσο περισσότεροι δικαιούχοι γίνεται, ωστόσο είναι σχεδόν αδύνατο να ενταχθεί στα προγράμματα αυτά το σύνολο αυτών.

Είδαμε επιλαχόντες στο πρόγραμμα νέων αγροτών του 2016 (που τελικά πέρασαν όλοι, με συνέπεια να μη μπορεί γίνει καμία άλλη σχετική προκήρυξη για 3 έως 5 έτη μετά), επιλαχόντες στο πρόγραμμα μείωσης νιτρικών, στα προγράμματα βιολογικής γεωργίας, κτηνοτροφίας, στα σχέδια βελτίωσης και τελικά και στο τελευταίο πρόγραμμα νέων αγροτών, στο οποίο οι επιλαχόντες αυτού, αναμένουν την πιθανή έγκριση όλων, χωρίς όμως αυτό να το επιβεβαιώνει κανείς.

ΔΕΝ θα εγκρίνονται όλοι δυστυχώς... για αυτό ίσως είναι απαιτητό και από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να γίνεται όσο το δυνατόν καλύτερος σχεδιασμός κριτηρίων ένταξης, τα ποσά να είναι λογικά με σκοπό την ένταξη όσο το δυνατόν περισσότερών δικαιούχων και τελικά η στοχοθέτηση αυτών εργαλείων – προγραμμάτων να αφορά πραγματικούς δικαιούχους.

Με απλά λόγια το οικονομικό περιβάλλον των ενισχύσεων... μεταβάλλεται... και καλό είναι να είμαστε όλοι προετοιμασμένοι.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

19:33

Ιράν: Η νομπελίστρια της ειρήνης Ναργκίς Μοχαμαντί καταδικάσθηκε σε κάθειρξη έξι ετών

19:17

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου

19:11

Σεισμός μεγέθους 5,5 βαθμών έπληξε την Κούβα

19:00

Τι έφερε τον «χειμώνα» στα cryptos

18:51

Μπέσεντ: Δεν αναμένει από τη Fed να κινηθεί γρήγορα για τη συρρίκνωση του ισολογισμού της

18:20

Λίβανος: Πολυκατοικία κατέρρευσε στην Τρίπολη παγιδεύοντας άγνωστο αριθμό ανθρώπων

18:02

Ζελένσκι: Νόμιμος στόχος για τους βομβαρδισμούς της Ουκρανίας είναι ο ρωσικός ενεργειακός τομέας

17:43

Στουρνάρας: Η ελληνική οικονομία πάει καλά και προϋπόθεση για να συνεχίσει, είναι η πολιτική σταθερότητα

17:29

Βρετανία: Παραιτήθηκε ο προσωπάρχης του Κιρ Στάρμερ

17:23

ΣΥΡΙΖΑ: Όχι σε μια αντιδραστική και αναχρονιστική Συνταγματική Αναθεώρηση

17:00

ΥΠΕΘΟ: Το σχέδιο δράσης 7 σημείων για το «κόκκινο» ιδιωτικό χρέος

16:49

Ιαπωνία: Η Τακαΐτσι κερδίζει τις εκλογές - Αναμένεται θετική αντίδραση της αγοράς

16:09

Παπανδρέου: Ουδέποτε είχα οποιαδήποτε σχέση ή επικοινωνία με τον Έπστιν - Τέλος η λάσπη

15:57

Διδυμότειχο: Άγγιξε τα 6.50 μέτρα η στάθμη του νερού στο Πύθιο

15:34

Τρύπα από τη μολότοφ στη στολή του αστυνομικού που τραυματίστηκε στα επεισόδια στο ΑΠΘ

15:18

Σκέρτσος: Επιβεβλημένη η επίτευξη συναίνεσης ιδίως από πολιτικές δυνάμεις που έχουν ταχθεί υπέρ της Αναθεώρησης

15:04

Τσεχία: Ο πρωθυπουργός Μπάμπις εξετάζει απαγόρευση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης σε παιδιά κάτω των 15 ετών

14:49

Μελόνι: Eχθροί της Ιταλίας διαδηλώνουν κατά των Ολυμπιακών Αγώνων

14:43

Κεραμέως: Ψηφίζεται την ερχόμενη εβδομάδα το νομοσχέδιο για τις Συλλογικές Συμβάσεις

14:29

Ρωσία: Το υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε την κατάληψη δύο οικισμών στα ανατολικά της Ουκρανίας

14:18

Ανακοίνωση της Ένωσης Αξιωματικών ΕΛΑΣ Κεντρικής Μακεδονίας για τα επεισόδια του Σαββάτου πέριξ του ΑΠΘ

14:09

Κύκλος Ιδεών: Εκδήλωση με θέμα «οι προϋποθέσεις της αναθεώρησης του Συντάγματος»

13:58

Βενιζέλος: Η παγίδα του αναθεωρητικού λαϊκισμού

13:44

Επεισοδιακή καταδίωξη χθες βράδυ στον Άγιο Δημήτριο - Συνελήφθη 17χρονος

13:41

Ινδία: Ξεκόβει απ' το ρωσικό πετρέλαιο εν όψη της εμπορικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ

13:21

Τα ανοιχτά προγράμματα χρηματοδότησης για επιχειρηματικές ομάδες

13:10

Ουκρανία: Επιβάλλει κυρώσεις σε ξένους προμηθευτές εξαρτημάτων για ρωσικούς πυραύλους

13:00

Ακίνητα: Η αύξηση τιμών «μικραίνει» το μέγεθος κατοικιών – Ο πήχης των 250.000 ευρώ σε Αττική, Θεσσαλονίκη

12:57

Τρεις στους πέντε εργαζόμενους αντιμετωπίζουν μυοσκελετικά προβλήματα

12:54

Pragma IoT: H ελληνική spinoff που κάνει τη βιομηχανία και τη ναυτιλία πιο «έξυπνες

gazzetta
gazzetta reader insider insider