Προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης: Δεν θα εγκρίνονται όλοι...

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης: Δεν θα εγκρίνονται όλοι...
Τα τελευταία χρόνια «τρέχουν» προκηρύξεις και όταν βγαίνουν τα αποτελέσματα υπάρχουν επιλαχόντες (εκτός από τους απορριφθέντες).

Τα τελευταία χρόνια «τρέχουν» προκηρύξεις και όταν βγαίνουν τα αποτελέσματα υπάρχουν επιλαχόντες (εκτός από τους απορριφθέντες).

Γιατί;

Γιατί η ζήτηση για τα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης (Νέοι Αγρότες, Σχέδια Βελτίωσης, Βιολογικής Γεωργίας – Κτηνοτροφίας, κλπ) είναι μεγάλη και οι διαθέσιμοι πόροι όλο και πιο περιορισμένοι σε σχέση με το παρελθόν. Ζήτηση μεγάλη για πολλούς λόγους, λήψη απαραίτητου κεφαλαίου για τις επενδύσεις που θέλουν να κάνουν γεωργοί και κτηνοτρόφοι, αφορολόγητο και χωρίς πολλές δεσμεύσεις σε σχέσεις με τις απολαβές που τελικά θα έχει να λαμβάνει κάθε δικαιούχος.

Η μεγάλη ζήτηση λοιπόν φέρνει και πολλές αιτήσεις. Οι πολλές αιτήσεις αυξάνουν τον απαιτητό προϋπολογισμό για να εγκριθούν όλοι και όπως καταλαβαίνει εύκολα κανείς, τα απαιτούμενα ποσά για να εγκριθούν όλοι, φτάνουν πλέον σε δυσθεώρητα μεγέθη που φυσικά δε μπορούν να καλυφθούν από τον κοινοτικό και εθνικό προϋπολογισμό (ειδικά στις μέρες μας που η εθνική συμμετοχή είναι σχεδόν αδύνατη).

Πρέπει όλοι μας να συνειδητοποιήσουμε ότι και στα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης, όπως συμβαίνει εδώ και χρόνια με τα αντίστοιχα προγράμματα στο ΕΣΠΑ, δε θα εγκρίνονται όλοι. Θα υπάρχουν αρκετοί επιλαχόντες. Κατά καιρούς γίνονται προσπάθειες με μεταφορά αδιάθετων πόρων για να καλυφθούν όσο περισσότεροι δικαιούχοι γίνεται, ωστόσο είναι σχεδόν αδύνατο να ενταχθεί στα προγράμματα αυτά το σύνολο αυτών.

Είδαμε επιλαχόντες στο πρόγραμμα νέων αγροτών του 2016 (που τελικά πέρασαν όλοι, με συνέπεια να μη μπορεί γίνει καμία άλλη σχετική προκήρυξη για 3 έως 5 έτη μετά), επιλαχόντες στο πρόγραμμα μείωσης νιτρικών, στα προγράμματα βιολογικής γεωργίας, κτηνοτροφίας, στα σχέδια βελτίωσης και τελικά και στο τελευταίο πρόγραμμα νέων αγροτών, στο οποίο οι επιλαχόντες αυτού, αναμένουν την πιθανή έγκριση όλων, χωρίς όμως αυτό να το επιβεβαιώνει κανείς.

ΔΕΝ θα εγκρίνονται όλοι δυστυχώς... για αυτό ίσως είναι απαιτητό και από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να γίνεται όσο το δυνατόν καλύτερος σχεδιασμός κριτηρίων ένταξης, τα ποσά να είναι λογικά με σκοπό την ένταξη όσο το δυνατόν περισσότερών δικαιούχων και τελικά η στοχοθέτηση αυτών εργαλείων – προγραμμάτων να αφορά πραγματικούς δικαιούχους.

Με απλά λόγια το οικονομικό περιβάλλον των ενισχύσεων... μεταβάλλεται... και καλό είναι να είμαστε όλοι προετοιμασμένοι.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

22:23

Άνοδος στο πετρέλαιο μετά τις απειλές Τραμπ για πιθανό πλήγμα στο Ιράν

22:09

Το Κουβέιτ καλεί τους κατοίκους να παραμείνουν στα σπίτια τους τη νύχτα «για προληπτικούς λόγους»

21:56

Η Apple σχεδιάζει foldable iPhone που θα κοστίζει πάνω από 2.000 δολάρια

21:42

Ιράκ: Απελευθερώνεται η Αμερικανίδα δημοσιογράφος που είχε απαχθεί από την Καταέμπ Χεζμπολάχ

21:26

Ισραήλ: Σειρήνες συναγερμού για νέα πυραυλική επίθεση από το Ιράν

21:15

Ο Μπιλ Γκέιτς κλήθηκε να καταθέσει στο Κογκρέσο για τις σχέσεις του με τον Έπστιν

21:00

Η Πορτογαλία ανοίγει τη βάση Λάζες σε αμερικανικά αεροσκάφη υπό έναν όρο

20:49

ΟΗΕ: Οι επιθέσεις εναντίον πολιτικών υποδομών είναι έγκλημα πολέμου

20:37

Τραμπ Τζούνιορ: «Η ελπίδα βρίσκεται στην ανατολική Ευρώπη»

20:22

Ο ρόλος της Κίνας στο Ιράν - Η γεωπολιτική «σκακιέρα» του πετρελαίου

20:08

Κυρανάκης: «Η Ελλάδα δημιουργεί κουλτούρα οδικής ασφάλειας - Η νέα στρατηγική φέρνει αποτελέσματα»

19:58

Ουγγαρία: Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ «πλέκει το εγκώμιο» του Όρμπαν πριν τις εκλογές

19:52

Foodlink: Στα 97,38 εκατ. ευρώ ο κύκλος εργασιών το 2025 με αύξηση 2,04%

19:49

AS Company: Αύξηση 56% για τα EBITDA το 2025 - Πρόταση για μέρισμα 0,19 ευρώ/μετοχή

19:45

ΝΔ: Την άρση της ασυλίας του ζητά ο βουλευτής Σερρών Τάσος Χατζηβασιλείου

19:25

Νέες απειλές Τραμπ στην Τεχεράνη: Προειδοποιεί για επίθεση που δεν έχουν ξαναδεί - «Στις 8 θα συμβεί»

19:23

ΣΑ ΟΗΕ: Βέτο Κίνας - Ρωσίας σε σχέδιο για προστασία της ναυσιπλοΐας στο Ορμούζ

19:12

Ρωσία: Διακόπηκε η λειτουργία του μεγαλύτερου διυλιστηρίου μετά από ουκρανικές επιθέσεις

19:11

Το τελεσίγραφο για το Ιράν «αναστάτωσε» τις ευρωαγορές

19:06

ΑΑΔΕ: Πληρωμή 202 εκατ. ευρώ για 294.000 αγροτεμάχια κατόπιν ελέγχων

19:01

Σειρήνες συναγερμού στο Ισραήλ για ιρανική πυραυλική επίθεση

18:56

Volvo EXclusive Retreats: η σειρά μοναδικών ταξιδιωτικών εκδηλώσεων της Volvo Car Hellas που προβάλλει τον σκανδιναβικό τρόπο ζωής και τις αξίες της μάρκας

18:53

ΗΠΑ: Ο Λευκός Οίκος διαψεύδει ότι εξετάζει το ενδεχόμενο χρήσης πυρηνικών στο Ιράν

18:50

CrediaBank: Σε διεθνείς επενδυτές το 80% των μετοχών της ΑΜΚ - Από 8/4 η διαπραγμάτευση στο ΧΑ

18:47

Το Κίεβο ανακοίνωσε ότι έπληξε τον τερματικό σταθμό πετρελαίου Ουστ - Λουγκά της Ρωσίας

18:34

Λίβανος: Ξεπερνά τους 1.500 νεκρούς ο απολογισμός από τα ισραηλινά πλήγματα στη χώρα

18:29

Αλλαγή σελίδας για τα Starbucks σε Ελλάδα, Κύπρο - Ο Όμιλος Alshaya απέκτησε τα δικαιώματα λειτουργίας 48 καταστημάτων

18:20

NASA: Η πρώτη φωτογραφία δύσης της Γης από το Artemis II

18:20

Ανοδικά το Χρηματιστήριο της Αθήνας εν αναμονή εξελίξεων στη Μέση Ανατολή

18:13

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Αύξηση 48,1% στα προσαρμοσμένα κέρδη - Μέρισμα 0,4 ευρώ ανά μετοχή

gazzetta
gazzetta reader insider insider