Προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης: Δεν θα εγκρίνονται όλοι...

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης: Δεν θα εγκρίνονται όλοι...
Τα τελευταία χρόνια «τρέχουν» προκηρύξεις και όταν βγαίνουν τα αποτελέσματα υπάρχουν επιλαχόντες (εκτός από τους απορριφθέντες).

Τα τελευταία χρόνια «τρέχουν» προκηρύξεις και όταν βγαίνουν τα αποτελέσματα υπάρχουν επιλαχόντες (εκτός από τους απορριφθέντες).

Γιατί;

Γιατί η ζήτηση για τα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης (Νέοι Αγρότες, Σχέδια Βελτίωσης, Βιολογικής Γεωργίας – Κτηνοτροφίας, κλπ) είναι μεγάλη και οι διαθέσιμοι πόροι όλο και πιο περιορισμένοι σε σχέση με το παρελθόν. Ζήτηση μεγάλη για πολλούς λόγους, λήψη απαραίτητου κεφαλαίου για τις επενδύσεις που θέλουν να κάνουν γεωργοί και κτηνοτρόφοι, αφορολόγητο και χωρίς πολλές δεσμεύσεις σε σχέσεις με τις απολαβές που τελικά θα έχει να λαμβάνει κάθε δικαιούχος.

Η μεγάλη ζήτηση λοιπόν φέρνει και πολλές αιτήσεις. Οι πολλές αιτήσεις αυξάνουν τον απαιτητό προϋπολογισμό για να εγκριθούν όλοι και όπως καταλαβαίνει εύκολα κανείς, τα απαιτούμενα ποσά για να εγκριθούν όλοι, φτάνουν πλέον σε δυσθεώρητα μεγέθη που φυσικά δε μπορούν να καλυφθούν από τον κοινοτικό και εθνικό προϋπολογισμό (ειδικά στις μέρες μας που η εθνική συμμετοχή είναι σχεδόν αδύνατη).

Πρέπει όλοι μας να συνειδητοποιήσουμε ότι και στα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης, όπως συμβαίνει εδώ και χρόνια με τα αντίστοιχα προγράμματα στο ΕΣΠΑ, δε θα εγκρίνονται όλοι. Θα υπάρχουν αρκετοί επιλαχόντες. Κατά καιρούς γίνονται προσπάθειες με μεταφορά αδιάθετων πόρων για να καλυφθούν όσο περισσότεροι δικαιούχοι γίνεται, ωστόσο είναι σχεδόν αδύνατο να ενταχθεί στα προγράμματα αυτά το σύνολο αυτών.

Είδαμε επιλαχόντες στο πρόγραμμα νέων αγροτών του 2016 (που τελικά πέρασαν όλοι, με συνέπεια να μη μπορεί γίνει καμία άλλη σχετική προκήρυξη για 3 έως 5 έτη μετά), επιλαχόντες στο πρόγραμμα μείωσης νιτρικών, στα προγράμματα βιολογικής γεωργίας, κτηνοτροφίας, στα σχέδια βελτίωσης και τελικά και στο τελευταίο πρόγραμμα νέων αγροτών, στο οποίο οι επιλαχόντες αυτού, αναμένουν την πιθανή έγκριση όλων, χωρίς όμως αυτό να το επιβεβαιώνει κανείς.

ΔΕΝ θα εγκρίνονται όλοι δυστυχώς... για αυτό ίσως είναι απαιτητό και από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να γίνεται όσο το δυνατόν καλύτερος σχεδιασμός κριτηρίων ένταξης, τα ποσά να είναι λογικά με σκοπό την ένταξη όσο το δυνατόν περισσότερών δικαιούχων και τελικά η στοχοθέτηση αυτών εργαλείων – προγραμμάτων να αφορά πραγματικούς δικαιούχους.

Με απλά λόγια το οικονομικό περιβάλλον των ενισχύσεων... μεταβάλλεται... και καλό είναι να είμαστε όλοι προετοιμασμένοι.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:55

Ο Αρκτούρος απέκτησε το πρώτο ασθενοφόρο άγριων θηλαστικών στην Ελλάδα

23:45

Τουλάχιστον 3.000 μετανάστες έχασαν τη ζωή τους φέτος προσπαθώντας να φτάσουν στην Ισπανία

23:35

Τροχαία: 485 παραβάσεις από 12.637 ελέγχους δικύκλων την τελευταία εβδομάδα του Δεκεμβρίου

23:21

ΠΑΣΟΚ: Αρνητική η διάθεση για συνάντηση Μητσοτάκη - Ανδρουλάκη για με τις Ανεξάρτητες Αρχές

23:18

Ιταλία: Ενέκρινε το διάταγμα για τη συνέχιση παροχής στρατιωτικής στήριξης στην Ουκρανία

23:12

Wall Street: Με απώλειες ξεκίνησε η τελευταία εβδομάδα του 2025 - «Βαρίδι» οι μετοχές AI

23:05

Ιράκ: Το νέο Κοινοβούλιο εκλέγει τον πρόεδρό του

22:43

Πετρέλαιο: Η ένταση σε Υεμένη και Ουκρανία έφερε κέρδη άνω του 2%

22:24

Σδούκου για αγροτικές κινητοποιήσεις: Σεβασμός στο δικαίωμα των πολιτών να μετακινούνται ελεύθερα

22:08

Τραμπ: Χτυπήσαμε αποβάθρα στη Βενεζουέλα όπου φορτώνονταν ναρκωτικά σε πλοία

21:49

Βαριές απώλειες για τα πολύτιμα μέταλλα μετά τα ρεκόρ - «Βουτιά» για το ασήμι αφού ξεπέρασε τα 80 δολάρια

21:25

Συνάντηση Τραμπ-Νετανιάχου: «Ελπίζω πως η δεύτερη φάση του σχεδίου για τη Γάζα θα ξεκινήσει πολύ σύντομα»

21:05

Τραμπ για Ουκρανία: Υπάρχουν ακόμη μερικά «πολύ ακανθώδη ζητήματα» στις συνομιλίες

20:45

H Χαμάς επαναλαμβάνει πως δεν θα καταθέσει τα όπλα, ενόψει της συνάντησης Τραμπ-Νετανιάχου

20:37

Ιταλία: Συνεχίζει την στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία το 2026

20:32

ΕΧΑΕ: Στις 20 Ιανουαρίου η Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων

20:25

Τουρκία-Αρμενία: Χαλαρώνουν οι διαδικασίες έκδοσης βίζας από 1η Ιανουαρίου 2026

20:09

Πετρέλαιο 2026: Οι εκτιμήσεις για τις τιμές – Το κόστος των καυσίμων στην Ελλάδα

20:00

Αμετακίνητοι οι αγρότες: Κλείνουν εθνικές οδούς, παρακαμπτηρίους και τελωνεία - Ταλαιπωρία για τους οδηγούς

19:56

Μητσοτάκης: Τραμπουκίζουν αγρότες που θέλουν τον διάλογο - Δεν είναι στις προθέσεις μου κανείς ανασχηματισμός

19:52

Ισραήλ: Θα αναπτύξει αμυντικό σύστημα αναχαίτισης με λέιζερ σε αεροσκάφη

19:32

Γερμανία: Η κυβέρνηση καταδικάζει τα περιστατικά βίας και εξτρεμισμού σε μονάδα αλεξιπτωτιστών

19:22

Πούτιν σε Τραμπ: Αλλάζουμε στάση μετά την επίθεση στην προεδρική κατοικία

19:18

Ευρωαγορές: Νέο ιστορικό υψηλό για Stoxx 600 - Πτώση για τις αμυντικές μετοχές

18:59

Ρωσία: Βλέπει «βρετανική επιρροή» στις τελευταίες «προκλήσεις» της Ουκρανίας

18:40

Βαριά ατζέντα στη συνάντηση Τραμπ-Νετανιάχου

18:36

Ισπανία: Τρεις νεκροί και μία τραυματίας από χιονοστιβάδα στα Πυρηναία

18:24

Λευκός Οίκος: Τραμπ και Πούτιν είχαν μια «θετική τηλεφωνική συνομιλία»

18:16

ΗΠΑ: Σε υψηλό 2 ετών οι επικείμενες πωλήσεις κατοικιών τον Νοέμβριο

18:14

Ιράν: Ο εισηγητής του ΟΗΕ ζητεί έρευνα για «τη δολοφονία» πρώην αξιωματούχων του Αφγανιστάν

gazzetta
gazzetta reader insider insider