H τεχνολογία αλλάζει τη γεωργία;

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
H τεχνολογία αλλάζει τη γεωργία;
Η γεωργία αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο του ανθρώπινου πολιτισμού εδώ και χιλιάδες χρόνια, παρέχοντας την τροφή που χρειαζόμαστε για να επιβιώσουμε.

Η γεωργία αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο του ανθρώπινου πολιτισμού εδώ και χιλιάδες χρόνια, παρέχοντας την τροφή που χρειαζόμαστε για να επιβιώσουμε.

Με την πάροδο του χρόνου, οι αγρότες ανέπτυξαν μια σειρά τεχνικών για τη βελτίωση των αποδόσεων των καλλιεργειών και την αύξηση της αποδοτικότητας, από την αμειψισπορά έως τη εκμηχάνιση πολλών εργασιών στον πρωτογενή αλλά και δευτερογενή τομέα (μεταποίηση, τυποποίηση, συσκευασία) που μέχρι πρότινος γινόταν με τα χέρια.

Όμως τα τελευταία χρόνια, η τεχνολογία έχει αρχίσει να φέρνει επανάσταση στον τρόπο που καλλιεργούμε, με μια σειρά από νέα εργαλεία και τεχνικές που υπόσχονται να μεταμορφώσουν τη γεωργία.

Drones

Μία από τις πιο συναρπαστικές νέες τεχνολογίες στη γεωργία είναι τα drones. Τα drones μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την έρευνα στον αγρό, παρέχοντας στους αγρότες μια πανοραμική θέα των καλλιεργειών τους. Αυτό μπορεί να τους βοηθήσει να εντοπίσουν προβληματικές περιοχές, όπως ξηρά σημεία ή περιοχές που επηρεάζονται από παράσιτα, τα οποία στη συνέχεια μπορούν να αντιμετωπιστούν με μεγαλύτερη ακρίβεια.

Τα drones μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν μελλοντικά για την εφαρμογή φυτοφαρμάκων ή λιπασμάτων, μειώνοντας την ανάγκη για χειρωνακτική εργασία και βελτιώνοντας την ακρίβεια. Προς το παρόν πάντως η νομοθεσία δεν επιτρέπει τον αεροψεκασμό και περιορίζει τη χρήση αυτών στη λίπανση των καλλιεργειών.

Αισθητήρες

Οι αισθητήρες είναι μια άλλη βασική τεχνολογία που μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τη γεωργία. Μπορούν να τοποθετηθούν αισθητήρες στα χωράφια για την παρακολούθηση της υγρασίας του εδάφους, της θερμοκρασίας και άλλων παραγόντων που επηρεάζουν την ανάπτυξη αλλά και την παραγωγικότητα των καλλιεργειών. Αυτά τα δεδομένα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη βελτιστοποίηση των προγραμμάτων άρδευσης, λίπανσης αλλά και φυτοπροστασίας επιτρέποντας στους αγρότες να εξοικονομούν νερό και να μειώνουν τα απόβλητα τους, εξοικονομώντας γενικότερα πόρους , προστατεύοντας ταυτόχρονα το περιβάλλον.

Οι αισθητήρες μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για την ανίχνευση πρώιμων σημείων μόλυνσης από ασθένειες ή παράσιτα, επιτρέποντας στους αγρότες να αναλάβουν δράση πριν υποστούν ζημιά οι καλλιέργειες. Η πρόληψη είναι αποτελεσματικότερη και συχνά οικονομικά επωφελέστερη σε σχέση με την αντιμετώπιση του αιτίου μετά την έξαρση του

Γεωργία Ακριβείας

Η γεωργία ακριβείας είναι ένας ευρύς όρος που αναφέρεται στη χρήση τεχνολογίας για τη βελτίωση της ακρίβειας και της αποτελεσματικότητας της γεωργίας. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει μια σειρά τεχνολογιών, από τρακτέρ με καθοδήγηση GPS έως αυτοματοποιημένα συστήματα άρδευσης. Ο στόχος της γεωργίας ακριβείας είναι να μεγιστοποιήσει τις αποδόσεις ελαχιστοποιώντας τα απόβλητα, χρησιμοποιώντας δεδομένα και τεχνολογία για τη βελτιστοποίηση κάθε πτυχής της γεωργικής διαδικασίας.

Τεχνητή νοημοσύνη

Μία από τις πιο υποσχόμενες νέες τεχνολογίες στη γεωργία είναι η τεχνητή νοημοσύνη (AI). Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανάλυση τεράστιων ποσοτήτων δεδομένων, συμπεριλαμβανομένων των καιρικών προτύπων, δειγμάτων εδάφους και αποδόσεων των καλλιεργειών, για τον εντοπισμό προτύπων και την πραγματοποίηση προβλέψεων. Αυτό μπορεί να βοηθήσει τους αγρότες να λάβουν καλύτερες αποφάσεις για το πότε θα φυτέψουν, πότε θα συγκομίσουν και πώς θα διαχειριστούν τα χωράφια τους.

Συμπέρασμα

Το ερώτημα πολλών είναι αν οι «τεχνολογίες» στη γεωργία κοστίζουν. Η απάντηση είναι πως μάλλον ναι κοστίζουν, αλλά το κόστος αυτό μειώνεται όσο μεγαλώνει το μέγεθος της γεωργικής εκμετάλλευσης δημιουργώντας ταυτόχρονα οικονομίες κλίμακας.

Η τεχνολογία με τη χρήση όλων των παραπάνω σίγουρα μεταμορφώνει τη γεωργία. Αυτά τα εργαλεία και οι τεχνικές υπόσχονται να κάνουν τη γεωργία πιο αποτελεσματική, πιο βιώσιμη και πιο παραγωγική, επιτρέποντάς μας να τροφοδοτούμε έναν συνεχώς αυξανόμενο παγκόσμιο πληθυσμό ελαχιστοποιώντας τα απόβλητα και εξοικονομώντας σημαντικούς πόρους.

Καθώς η τεχνολογία συνεχίζει να εξελίσσεται, είναι πιθανό να δούμε ακόμη πιο συναρπαστικές καινοτομίες τα επόμενα χρόνια...

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Γεωργία ακριβείας και πρακτικές βάσει δεδομένων είναι το μέλλον;

Στην Ολλανδία έγινε «σεισμός» με το αγροτικό κόμμα, εδώ τι γίνεται;

Όλες οι ειδήσεις

20:50

Deja Vu: 15 χρόνια τα ίδια εμπόδια για τις αμερικανικές -και όχι μόνο- επενδύσεις στην Ελλάδα

20:42

Κέρδη άνω του 1% για τον χρυσό

20:34

Συνάντηση Μητσοτάκη με τους υπουργούς Εσωτερικών και Ενέργειας των ΗΠΑ

20:25

Πηγές ΝΔ: Aπαντήσεις από τον Λευτέρη Αυγενάκη – Στο κενό η στοχοποίηση από την αντιπολίτευση

20:17

Θεοδωρόπουλος (ΣΕΒ): Η ΕΕ κινείται στη σωστή κατεύθυνση απλοποιώντας τις διαδικασίες που ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα

20:07

Κικίλιας: Μεγάλη εθνική προσπάθεια για έργα στήριξης της ναυτιλίας και της νέας γενιάς

20:00

Εφραίμογλου: Όσο πιο ανοιχτές οι επιχειρήσεις στη γνώση και στις συμπράξεις, τόσο πιο ισχυρές απέναντι στις κρίσεις

19:51

Μίραν (Fed): Λογική κίνηση μία νέα μείωση επιτοκίων τον Δεκέμβριο

19:43

Κώτσηρας: Συντονισμένη και μεθοδική μείωση φόρων προς όφελος της κοινωνίας και της οικονομίας

19:34

ΕΕ: «Ειδικός δίαυλος επικοινωνίας» με Κίνα για την ομαλή ροή των σπάνιων γαιών

19:25

Χρυσάφης: Η ΜΕΤΚΑ έχει μια μακρά και δυναμική ιστορία, που ξεπερνά τα ελληνικά σύνορα

19:16

Ευρωαγορές: Η ανάκαμψη στην Wall Street γύρισε θετικά τα πρόσημα

19:07

Autohellas: Στα 72,6 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη στο εννεάμηνο - Αύξηση τζίρου 5,2%

18:58

Χρηματιστήριο Αθηνών: Ολοκληρώθηκε το ATHEX Small Cap Conference 2025

18:51

Σκέρτσος: Η κυβέρνηση προχωρά με ευθύνη στις αναγκαίες αλλαγές στα ΕΛΤΑ

18:43

Μέτρα για την οπλακατοχή ανακοινώvει ο Κυριάκος Μητσοτάκης

18:38

Euronext: 10 απαντήσεις για το deal με την ΕΧΑΕ - Τι λέει ο όμιλος για το προσφερόμενο τίμημα

18:35

Συνάντηση Κικίλια με τον ΥΦΥΠΕΞ των ΗΠΑ: «Θα συνεργαστούμε με βάση τα κοινά μας συμφέροντα»

18:33

ΗΠΑ: Το Ανώτατο Δικαστήριο εξετάζει τη νομιμότητα των δασμών που επέβαλε ο Τραμπ

18:16

Τιτάν: Ενισχύει το χαρτοφυλάκιό της με νέα εξαγορά στη Κρήτη

18:09

Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για τον 42ο Μαραθώνιο Αθήνας

18:00

Χατζηδάκης: Οι 7 προτεραιότητες για το 2026

17:53

Βουλή: Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία η φορολογική μεταρρύθμιση

17:47

Θεοδωρικάκος: Επιταχύνουμε την υλοποίηση του σχεδίου για την πιο παραγωγική Ελλάδα

17:42

ΧΑ: Rebound στο… μηδέν για τον Γενικό Δείκτη

17:38

Συνάντηση Μητσοτάκη - Κάλας αύριο στο Μαξίμου

17:36

Νέο ιστορικό υψηλό στις ρυθμίσεις οφειλών στον εξωδικαστικό μηχανισμό τον Οκτώβριο

17:32

Ενίσχυση 2,6 εκατ. συνταξιούχων με 1,3 δισ. ευρώ - Τα 4 μέτρα

17:26

ΔΥΠΑ: Από 6/11 οι αιτήσεις για το νέο πρόγραμμα εργασίας με 100% επιχορήγηση

17:25

Αθήνα – Σόφια σε 6 ώρες με τρένο: Ικανοποίηση Τζιτζικώστα για την πρόοδο στην Ελλάδα

gazzetta
gazzetta reader insider insider