H τεχνολογία αλλάζει τη γεωργία;

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
H τεχνολογία αλλάζει τη γεωργία;
Η γεωργία αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο του ανθρώπινου πολιτισμού εδώ και χιλιάδες χρόνια, παρέχοντας την τροφή που χρειαζόμαστε για να επιβιώσουμε.

Η γεωργία αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο του ανθρώπινου πολιτισμού εδώ και χιλιάδες χρόνια, παρέχοντας την τροφή που χρειαζόμαστε για να επιβιώσουμε.

Με την πάροδο του χρόνου, οι αγρότες ανέπτυξαν μια σειρά τεχνικών για τη βελτίωση των αποδόσεων των καλλιεργειών και την αύξηση της αποδοτικότητας, από την αμειψισπορά έως τη εκμηχάνιση πολλών εργασιών στον πρωτογενή αλλά και δευτερογενή τομέα (μεταποίηση, τυποποίηση, συσκευασία) που μέχρι πρότινος γινόταν με τα χέρια.

Όμως τα τελευταία χρόνια, η τεχνολογία έχει αρχίσει να φέρνει επανάσταση στον τρόπο που καλλιεργούμε, με μια σειρά από νέα εργαλεία και τεχνικές που υπόσχονται να μεταμορφώσουν τη γεωργία.

Drones

Μία από τις πιο συναρπαστικές νέες τεχνολογίες στη γεωργία είναι τα drones. Τα drones μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την έρευνα στον αγρό, παρέχοντας στους αγρότες μια πανοραμική θέα των καλλιεργειών τους. Αυτό μπορεί να τους βοηθήσει να εντοπίσουν προβληματικές περιοχές, όπως ξηρά σημεία ή περιοχές που επηρεάζονται από παράσιτα, τα οποία στη συνέχεια μπορούν να αντιμετωπιστούν με μεγαλύτερη ακρίβεια.

Τα drones μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν μελλοντικά για την εφαρμογή φυτοφαρμάκων ή λιπασμάτων, μειώνοντας την ανάγκη για χειρωνακτική εργασία και βελτιώνοντας την ακρίβεια. Προς το παρόν πάντως η νομοθεσία δεν επιτρέπει τον αεροψεκασμό και περιορίζει τη χρήση αυτών στη λίπανση των καλλιεργειών.

Αισθητήρες

Οι αισθητήρες είναι μια άλλη βασική τεχνολογία που μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τη γεωργία. Μπορούν να τοποθετηθούν αισθητήρες στα χωράφια για την παρακολούθηση της υγρασίας του εδάφους, της θερμοκρασίας και άλλων παραγόντων που επηρεάζουν την ανάπτυξη αλλά και την παραγωγικότητα των καλλιεργειών. Αυτά τα δεδομένα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη βελτιστοποίηση των προγραμμάτων άρδευσης, λίπανσης αλλά και φυτοπροστασίας επιτρέποντας στους αγρότες να εξοικονομούν νερό και να μειώνουν τα απόβλητα τους, εξοικονομώντας γενικότερα πόρους , προστατεύοντας ταυτόχρονα το περιβάλλον.

Οι αισθητήρες μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για την ανίχνευση πρώιμων σημείων μόλυνσης από ασθένειες ή παράσιτα, επιτρέποντας στους αγρότες να αναλάβουν δράση πριν υποστούν ζημιά οι καλλιέργειες. Η πρόληψη είναι αποτελεσματικότερη και συχνά οικονομικά επωφελέστερη σε σχέση με την αντιμετώπιση του αιτίου μετά την έξαρση του

Γεωργία Ακριβείας

Η γεωργία ακριβείας είναι ένας ευρύς όρος που αναφέρεται στη χρήση τεχνολογίας για τη βελτίωση της ακρίβειας και της αποτελεσματικότητας της γεωργίας. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει μια σειρά τεχνολογιών, από τρακτέρ με καθοδήγηση GPS έως αυτοματοποιημένα συστήματα άρδευσης. Ο στόχος της γεωργίας ακριβείας είναι να μεγιστοποιήσει τις αποδόσεις ελαχιστοποιώντας τα απόβλητα, χρησιμοποιώντας δεδομένα και τεχνολογία για τη βελτιστοποίηση κάθε πτυχής της γεωργικής διαδικασίας.

Τεχνητή νοημοσύνη

Μία από τις πιο υποσχόμενες νέες τεχνολογίες στη γεωργία είναι η τεχνητή νοημοσύνη (AI). Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανάλυση τεράστιων ποσοτήτων δεδομένων, συμπεριλαμβανομένων των καιρικών προτύπων, δειγμάτων εδάφους και αποδόσεων των καλλιεργειών, για τον εντοπισμό προτύπων και την πραγματοποίηση προβλέψεων. Αυτό μπορεί να βοηθήσει τους αγρότες να λάβουν καλύτερες αποφάσεις για το πότε θα φυτέψουν, πότε θα συγκομίσουν και πώς θα διαχειριστούν τα χωράφια τους.

Συμπέρασμα

Το ερώτημα πολλών είναι αν οι «τεχνολογίες» στη γεωργία κοστίζουν. Η απάντηση είναι πως μάλλον ναι κοστίζουν, αλλά το κόστος αυτό μειώνεται όσο μεγαλώνει το μέγεθος της γεωργικής εκμετάλλευσης δημιουργώντας ταυτόχρονα οικονομίες κλίμακας.

Η τεχνολογία με τη χρήση όλων των παραπάνω σίγουρα μεταμορφώνει τη γεωργία. Αυτά τα εργαλεία και οι τεχνικές υπόσχονται να κάνουν τη γεωργία πιο αποτελεσματική, πιο βιώσιμη και πιο παραγωγική, επιτρέποντάς μας να τροφοδοτούμε έναν συνεχώς αυξανόμενο παγκόσμιο πληθυσμό ελαχιστοποιώντας τα απόβλητα και εξοικονομώντας σημαντικούς πόρους.

Καθώς η τεχνολογία συνεχίζει να εξελίσσεται, είναι πιθανό να δούμε ακόμη πιο συναρπαστικές καινοτομίες τα επόμενα χρόνια...

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Γεωργία ακριβείας και πρακτικές βάσει δεδομένων είναι το μέλλον;

Στην Ολλανδία έγινε «σεισμός» με το αγροτικό κόμμα, εδώ τι γίνεται;

Όλες οι ειδήσεις

20:56

Πυροσβεστική: 41 φωτιές το τελευταίο 24ωρο

20:43

ΕΕΤΑΑ – Παιδικοί σταθμοί: Δείτε τα αποτελέσματα για τα vouchers

20:30

Επιχείρηση «Κρουαζιέρα θα σε πάω 2026»: Φοροδιαφυγή για 1 στα 2 τουριστικά σκάφη στην Σαντορίνη

20:17

Γαλλία: Μέτρα ύψους 100 εκατ. ευρώ για τους πυρόπληκτους - Αποδοκιμάστηκε ο Λεκορνί

20:05

Το «ΝΑΤΟ» της Ανατολής γεννιέται: Θα πολεμήσουν μαζί Ριάντ, Άγκυρα και Ισλαμαμπάντ;

19:52

Le Point: «Κυριάκος Πιερρακάκης, ο Έλληνας που θέλει να ξυπνήσει την Ευρώπη»

19:40

Γάζα: Χωρίς πρόοδο οι συνομιλίες Κούσνερ με Ισραήλ και Χαμάς

19:28

«Πράσινο 2x2» και κέρδη 1% για χρυσό με το δολάριο σε χαμηλό τριμήνου

19:17

Ευρωαγορές: Σε «κόκκινο έδαφος» η πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας

19:07

Πυρκαγιά στην Κεφαλονιά - Ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις στην Πάστρα

19:04

ΗΠΑ για GSI: Στηρίζουμε την ενεργειακή ασφάλεια και τη συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο

18:58

Άνοιξε η εφαρμογή Transpay για τη δημοσιοποίηση των πληρωμών αγροτικών ενισχύσεων

18:55

Νέα κέρδη για πετρέλαιο με φόντο τη Μέση Ανατολή

18:40

Έπεσε ελικόπτερο στη Σίφνο: Τρεις νεκροί - Βίντεο από τη συντριβή

18:27

Νετανιάχου: Ζητά να εποπτεύσει τον αφοπλισμό της Χαμάς αμερικανός στρατηγός

18:11

ΗΠΑ: «Ανόητη απόφαση Τραμπ» η μείωση συμμετοχής του στρατού στα κοινά γυμνάσια με τη Νότια Κορέα

18:05

ΣτΕ: Αντισυνταγματική η τακτοποίηση αυθαιρέτων με ακυρωμένη οικοδομική άδεια

17:51

Έως και 105 δισ. δολάρια για data center της OpenAI επενδύει η Nvidia

17:46

Χρηματιστήριο: Βρήκε ξανά στήριξη στις 2.600 μονάδες

17:43

Ιαπωνικός οίκος αξιολόγησης «R&I»: Αναβάθμισε τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας σε ΒΒΒ+

17:38

Ιράν: Κλιμάκωση της έντασης εάν οι ΗΠΑ δεν εφαρμόσουν πλήρως τη συμφωνία Ιουνίου εντός εβδομάδων

17:29

Groq: Έπεσε στα 3,5 δισ. δολ. η απότιμησή της μετά τη συμφωνία με τη Nvidia

17:23

Deal 22,9 δισ. δολαρίων με αμερικανικό στρατό και Raytheon για Tomahawk

17:12

Κατσαφάδος: Ξεκινούν αύριο οι αυτοψίες για την καταγραφή των ζημιών από τις πυρκαγιές στη Σαλαμίνα

17:00

Νέα πτώση στη Wall Street

16:46

Πυρκαγιά σε δασική έκταση στα Άγραφα Ευρυτανίας

16:43

Γερμανία: Ρεκόρ 13 ετών στον αριθμό των στρατιωτών

16:38

ΕΕ: Κινητοποιεί στήριξη την ώρα που οι δασικές πυρκαγιές εξαπλώνονται σε ολόκληρη την Ευρώπη

16:31

ΕΚΤ: Η «φούσκα» της AI απειλεί και την Ευρώπη – Έκθεση 440 δισ. ευρώ μόνο για τα νοικοκυριά

16:24

Αυξάνονται οι πτωχεύσεις επιχειρήσεων στην ΕΕ – Στη δεύτερη θέση η Ελλάδα


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider