H τεχνολογία αλλάζει τη γεωργία;

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
H τεχνολογία αλλάζει τη γεωργία;
Η γεωργία αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο του ανθρώπινου πολιτισμού εδώ και χιλιάδες χρόνια, παρέχοντας την τροφή που χρειαζόμαστε για να επιβιώσουμε.

Η γεωργία αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο του ανθρώπινου πολιτισμού εδώ και χιλιάδες χρόνια, παρέχοντας την τροφή που χρειαζόμαστε για να επιβιώσουμε.

Με την πάροδο του χρόνου, οι αγρότες ανέπτυξαν μια σειρά τεχνικών για τη βελτίωση των αποδόσεων των καλλιεργειών και την αύξηση της αποδοτικότητας, από την αμειψισπορά έως τη εκμηχάνιση πολλών εργασιών στον πρωτογενή αλλά και δευτερογενή τομέα (μεταποίηση, τυποποίηση, συσκευασία) που μέχρι πρότινος γινόταν με τα χέρια.

Όμως τα τελευταία χρόνια, η τεχνολογία έχει αρχίσει να φέρνει επανάσταση στον τρόπο που καλλιεργούμε, με μια σειρά από νέα εργαλεία και τεχνικές που υπόσχονται να μεταμορφώσουν τη γεωργία.

Drones

Μία από τις πιο συναρπαστικές νέες τεχνολογίες στη γεωργία είναι τα drones. Τα drones μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την έρευνα στον αγρό, παρέχοντας στους αγρότες μια πανοραμική θέα των καλλιεργειών τους. Αυτό μπορεί να τους βοηθήσει να εντοπίσουν προβληματικές περιοχές, όπως ξηρά σημεία ή περιοχές που επηρεάζονται από παράσιτα, τα οποία στη συνέχεια μπορούν να αντιμετωπιστούν με μεγαλύτερη ακρίβεια.

Τα drones μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν μελλοντικά για την εφαρμογή φυτοφαρμάκων ή λιπασμάτων, μειώνοντας την ανάγκη για χειρωνακτική εργασία και βελτιώνοντας την ακρίβεια. Προς το παρόν πάντως η νομοθεσία δεν επιτρέπει τον αεροψεκασμό και περιορίζει τη χρήση αυτών στη λίπανση των καλλιεργειών.

Αισθητήρες

Οι αισθητήρες είναι μια άλλη βασική τεχνολογία που μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τη γεωργία. Μπορούν να τοποθετηθούν αισθητήρες στα χωράφια για την παρακολούθηση της υγρασίας του εδάφους, της θερμοκρασίας και άλλων παραγόντων που επηρεάζουν την ανάπτυξη αλλά και την παραγωγικότητα των καλλιεργειών. Αυτά τα δεδομένα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη βελτιστοποίηση των προγραμμάτων άρδευσης, λίπανσης αλλά και φυτοπροστασίας επιτρέποντας στους αγρότες να εξοικονομούν νερό και να μειώνουν τα απόβλητα τους, εξοικονομώντας γενικότερα πόρους , προστατεύοντας ταυτόχρονα το περιβάλλον.

Οι αισθητήρες μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για την ανίχνευση πρώιμων σημείων μόλυνσης από ασθένειες ή παράσιτα, επιτρέποντας στους αγρότες να αναλάβουν δράση πριν υποστούν ζημιά οι καλλιέργειες. Η πρόληψη είναι αποτελεσματικότερη και συχνά οικονομικά επωφελέστερη σε σχέση με την αντιμετώπιση του αιτίου μετά την έξαρση του

Γεωργία Ακριβείας

Η γεωργία ακριβείας είναι ένας ευρύς όρος που αναφέρεται στη χρήση τεχνολογίας για τη βελτίωση της ακρίβειας και της αποτελεσματικότητας της γεωργίας. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει μια σειρά τεχνολογιών, από τρακτέρ με καθοδήγηση GPS έως αυτοματοποιημένα συστήματα άρδευσης. Ο στόχος της γεωργίας ακριβείας είναι να μεγιστοποιήσει τις αποδόσεις ελαχιστοποιώντας τα απόβλητα, χρησιμοποιώντας δεδομένα και τεχνολογία για τη βελτιστοποίηση κάθε πτυχής της γεωργικής διαδικασίας.

Τεχνητή νοημοσύνη

Μία από τις πιο υποσχόμενες νέες τεχνολογίες στη γεωργία είναι η τεχνητή νοημοσύνη (AI). Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανάλυση τεράστιων ποσοτήτων δεδομένων, συμπεριλαμβανομένων των καιρικών προτύπων, δειγμάτων εδάφους και αποδόσεων των καλλιεργειών, για τον εντοπισμό προτύπων και την πραγματοποίηση προβλέψεων. Αυτό μπορεί να βοηθήσει τους αγρότες να λάβουν καλύτερες αποφάσεις για το πότε θα φυτέψουν, πότε θα συγκομίσουν και πώς θα διαχειριστούν τα χωράφια τους.

Συμπέρασμα

Το ερώτημα πολλών είναι αν οι «τεχνολογίες» στη γεωργία κοστίζουν. Η απάντηση είναι πως μάλλον ναι κοστίζουν, αλλά το κόστος αυτό μειώνεται όσο μεγαλώνει το μέγεθος της γεωργικής εκμετάλλευσης δημιουργώντας ταυτόχρονα οικονομίες κλίμακας.

Η τεχνολογία με τη χρήση όλων των παραπάνω σίγουρα μεταμορφώνει τη γεωργία. Αυτά τα εργαλεία και οι τεχνικές υπόσχονται να κάνουν τη γεωργία πιο αποτελεσματική, πιο βιώσιμη και πιο παραγωγική, επιτρέποντάς μας να τροφοδοτούμε έναν συνεχώς αυξανόμενο παγκόσμιο πληθυσμό ελαχιστοποιώντας τα απόβλητα και εξοικονομώντας σημαντικούς πόρους.

Καθώς η τεχνολογία συνεχίζει να εξελίσσεται, είναι πιθανό να δούμε ακόμη πιο συναρπαστικές καινοτομίες τα επόμενα χρόνια...

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Γεωργία ακριβείας και πρακτικές βάσει δεδομένων είναι το μέλλον;

Στην Ολλανδία έγινε «σεισμός» με το αγροτικό κόμμα, εδώ τι γίνεται;

Όλες οι ειδήσεις

21:22

Ισραήλ: Δεν θα ανεχθούμε οποιαδήποτε απειλή στα σύνορά μας με τη Συρία

20:58

Bitcoin: Εκρηκτική άνοδος 8%, ξεπέρασε τα 69.000 δολάρια

20:37

Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ: Εξακολουθεί να «πολιορκεί» την Λαγκάρντ για την προεδρία

20:20

Βερολίνο και Παρίσι καταδικάζουν τις δηλώσεις Γκβιρ για Γάζα

20:01

Οι ενδιάμεσες εκλογές των ΗΠΑ στο μικροσκόπιο

19:51

Πυρκαγιά σε δασική έκταση στα Άγραφα

19:31

Cenergy Holdings: Συμφωνία έως 250 εκατ. δολ. για το μεγάλο υποθαλάσσιο έργο LNG στη Μοζαμβίκη

19:25

Τραμπ: Η Βόρεια Κορέα διαθέτει 57 πυρηνικά όπλα - Θα συναντήσω τον Κιμ Γιονγκ Ουν φέτος

19:17

Κίνα και Νότια Κορέα εξετάζουν το ενδεχόμενο συνόδου κορυφής τον Νοέμβριο

19:04

Ευρωαγορές: Έκτη ημέρα απωλειών για τον Stoxx 600

18:44

H Ρωσία άρχισε να εισάγει καύσιμα μετά τα ουκρανικά πλήγματα σε διυλιστήρια

18:42

ΕΛΑΣ: Εκτός στόχου το πρόγραμμα «Ανακαίνιση Κατοικίας» για το άνοιγμα 25.000 κλειστών κατοικιών

18:32

Η Βόρεια Κορέα διαψεύδει ότι ετοιμάζεται να στείλει 50.000 στρατιώτες στη Ρωσία

18:16

ΣτΕ: Οριστικό τέλος στον 13ο και 14ο μισθό στο Δημόσιο

18:14

Εθνική Στρατηγική για τη Στέγαση: 14 νέες παρεμβάσεις για την αύξηση προσφοράς προσιτής κατοικίας

18:01

Απαγορεύθηκαν στην Πορτογαλία μπούρκες ή νικάμπ

17:55

Επαναγορά μετοχών 28,7 δισ. δολαρίων από SK Hynix

17:52

Αλλάζει η στάση των νέων απέναντι στο ΑΙ - Στο επίκεντρο η απώλεια θέσεων εργασίας

17:39

Χρηματιστήριο: «Έπεσαν» οι 2.600 μονάδες - Διήμερες απώλειες 2,4% στις τράπεζες

17:37

Θεσσαλονίκη: Ο Ματ Χάγκενγκρουμπερ νέος γενικός πρόξενος των ΗΠΑ

17:30

Σε χαμηλό τριμήνου το δολάριo μετά την παρέμβαση Μπέσεντ στα ομόλογα

17:21

Γαλλία: Επιπλέον 1.243 θάνατοι κατά τη διάρκεια του καύσωνα του Ιουλίου

16:55

Πειραιάς: Μηχανική βλάβη στο πλοίο «ΑΘΗΝΑ» - Δεν εκτελέστηκε το δρομολόγιο για Αίγινα και Αγκίστρι

16:55

Mε συμπτώματα Long COVID το 26,5% των εργαζόμενων στο βρετανικό ΕΣΥ

16:52

Wall Street: Ανοδική ώθηση μετά την επαναγορά ομολόγων - «Εκτόξευση» 130% της Moderna

16:46

Με δικαίωμα αγοράς έως και 12,2 δισ. δολαρίων σε μετοχές της Marvell η Google

16:19

Πούτιν: Υποβάθμισε τις επιπτώσεις των ουκρανικών επιθέσεων σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις

16:17

Yπερδιπλασιάζει τα buybacks ομολόγων το ΥΠΟΙΚ των ΗΠΑ - «Ανάσα» στην αγορά

16:15

Οριοθετήθηκε σε 15 λεπτά πυρκαγιά στον Γέρακα

16:08

Κοντογεώργης για αποπληρωμή χρέους: Ακατανόητη η κριτική της αντιπολίτευσης


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider