Αντιμετωπίζοντας την ακρίβεια στην ελληνική αγορά

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Αντιμετωπίζοντας την ακρίβεια στην ελληνική αγορά
Η ελληνική νοοτροπία τόσο στο θέμα της κατανάλωσης όσο και στο θέμα της επιχειρηματικής λογικής απαιτεί δουλειά από την σχολική ηλικία και είναι κάτι που θέλει χρόνο και υπομονή.

Η ελληνική οικονομία έχει να αντιμετωπίσει ένα πληθωρισμό που για την Eurostat έφτασε τον Μάιο κατά εκτίμηση το 10,7% (estimation) ενώ τον Απρίλιο έφτασε το 9,1%. Η Ευρώπη για τους αντίστοιχους μήνες έχει πληθωρισμό 7,4% και 8,1% Οι εκτιμήσεις της Eurostat έχουν πάντα μία διαφοροποίηση σε σχέση με την ΕΛΣΤΑΤ, αλλά για λόγους σύγκρισης και με τις άλλες χώρες θα χρησιμοποιηθούν οι Ευρωπαϊκές μετρήσεις ώστε να υπάρχουν αξιόπιστα συγκρίσιμα στοιχεία. Η κατάσταση αρχίζει να φεύγει εκτός ελέγχου και από ότι φαίνεται θα διαρκέσει για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. Άρα το ζητούμενο είναι τι έφταιξε για αυτό και κυρίως πως μπορεί να αντιμετωπιστεί.

Η χώρα μας έχει έναν από τους μεγαλύτερους πληθωρισμούς στην Ευρώπη και ένας από τους βασικούς λόγους είναι αφενός το φορολογικό, ειδικά στον χώρο της ενέργειας όπου οι τιμές στην Ευρώπη αυξήθηκαν κατά 39,2% τον Μάιο ενώ το αντίστοιχο νούμερο για την Ελλάδα είναι 88,8%, η έλλειψη σοβαρής ανταγωνιστικότητας της Ελληνικής οικονομίας καθώς και η έλλειψη ελεγκτικού μηχανισμού για την λειτουργία της αγοράς. Επιπρόσθετα, οι μνημονιακές πιέσεις επί σειρά ετών έχουν δημιουργήσει αφενός έντονες καταναλωτικές ανάγκες στους πολίτες ενώ ο επιχειρηματικός κόσμος θέλει να βγάλει τα «σπασμένα» των πέτρινων χρόνων της δημοσιονομικής προσαρμογής. Το παραπάνω «κοκτέιλ» δυσλειτουργιών, φορολογικού πλαισίου αλλά και επικρατούσας λογικής έχει δημιουργήσει έντονες πιέσεις στις τιμές με αποτέλεσμα οι πληθωριστικές πιέσεις να είναι πολύ εντονότερες στην Ελληνική οικονομία.

Στο φορολογικό η κυβέρνηση εκτός από τον ΕΝΦΙΑ δεν άγγιξε τις καυτές πατάτες του ΦΠΑ και του ειδικού φόρου κατανάλωσης (ΕΦΚ). Οι μεταρρυθμίσεις που έγιναν αφορούσαν την εισφορά αλληλεγγύης, τα μερίσματα και τα εταιρικά κέρδη που δεν υπάρχουν αυτήν την περίοδο στην Ελληνική επιχειρηματικότητα ενώ όταν υπάρχουν οι παρελθούσες ζημιογόνες χρονιές τα καλύπτουν ανεξάρτητα από την φορολογικό συντελεστή που ισχύει. Με άλλα λόγια η κυβέρνηση δεν μπήκε στα βαθιά και άφησε τους φόρους στα καύσιμα (ΕΦΚ) και τον ΦΠΑ όπως ήταν επί μνημονιακών χρόνων. Με τις τιμές στην ενέργεια τόσο υψηλά η επιβάρυνση λόγω ΦΠΑ και ΕΦΚ γίνεται ακόμη μεγαλύτερη, σε μία χώρα με μικρό διαθέσιμο εισόδημα. Άρα η λύση είναι στοχευμένες μειώσεις στον ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης αλλά και μεγάλη μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα.

Η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μπορεί να υπάρξει αφενός με την μείωση της φορολογίας και ασφάλισης, η οποία βρίσκεται στην σωστή κατεύθυνση αλλά και στην απλοποίηση της λειτουργίας των επιχειρήσεων με κίνητρα για επενδύσεις αλλά και πρόσβαση σε φθηνό χρήμα ώστε οι εταιρείες να μπορούν να αντέχουν τα πρώτα χρόνια των ζημιογόνων χρήσεων. Τα κεφάλαια είναι ένα δύσκολο θέμα που η κυβέρνηση δεν έχει κάνει τις κατάλληλες κινήσεις και η πιστωτική επέκταση των επιχειρηματικών δανείων βρίσκεται χαμηλά για τις συστημικές τράπεζες που σύμφωνα με την αγορά γίνεται λόγω μεγάλων αποπληρωμών παλαιών δανείων.

Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί στην Ελλάδα είναι ένα χρόνιο θέμα με αποτέλεσμα μέτρα όπως η διατίμηση των τιμών να μην εφαρμόζονται ενώ παράλληλα και η μη έκδοση αποδείξεων, η οποία περιορίζει τα δημόσια έσοδα και μειώνει την δυνατότητα του κράτους να επέμβει, να καλπάζει και να δημιουργεί έντονα προβλήματα στον εισπρακτικό μηχανισμό. Η αιτία του προβλήματος κατά την γνώμη μου είναι αφενός η κρατική μηχανή και η ετοιμότητα της, η έλλειψη πολιτικού θάρρους από τις εκάστοτε κυβερνήσεις αλλά και ένα θέμα που κανείς δεν αναφέρει, την έλλειψη πόρων. Ο ελεγκτικός μηχανισμός απαιτεί κόστη και οργάνωση που δυστυχώς δεν κατανέμονται γιατί οι κυβερνήσεις τα δίνουν σε ζημιογόνες ΔΕΚΟ και σε επιδόματα. Επομένως η στήριξη του κρατικού μηχανισμού είναι μία απαραίτητη απαίτηση ώστε η χώρα να λειτουργεί σωστά.

Η ελληνική νοοτροπία τόσο στο θέμα της κατανάλωσης όσο και στο θέμα της επιχειρηματικής λογικής απαιτεί δουλειά από την σχολική ηλικία και είναι κάτι που θέλει χρόνο και υπομονή, όμως δοθείσης της ευκαιρίας, χρονικά μιλώντας πάντα, καλό είναι να μπει με κάποιο τρόπο στις συνειδήσεις των επόμενων γενιών και αυτό θα γίνει μόνο μέσα από την ενημέρωση αλλά και από την εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

00:02

Οδηγίες προστασίας από τον καπνό των πυρκαγιών

23:39

Συντριβή μαχητικού F-35 κοντά σε στρατιωτική βάση στην Καλιφόρνια

23:35

Θετικό κλείσιμο στην Wall Street με χείρα βοηθείας από την Amazon

23:17

Η αγορά διάλεξε: Alphabet, Amazon και Microsoft πρόσθεσαν 1,5 τρισ. δολάρια

22:52

Γαλλία – πυρκαγιά στη Ζιρόντ: Σχεδόν 200.000 εκτοπισμένοι έχουν επιστρέψει στα σπίτια τους

22:45

Παίρνει φόρα λίγο πριν το φίνις η Wall Street

22:35

Πετρέλαιο: Πάνω από τα 90 δολάρια το Brent - Ξεπέρασαν το +20% τα μηνιαία κέρδη

22:20

Πορτογαλία: Ενισχύονται οι έλεγχοι στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα, με αφορμή τα γεγονότα στη Θέουτα

22:03

Δύσκολη μάχη στη Βοιωτία για την πυροσβεστική

21:44

Γερμανία: Νέα παράταση των συνοριακών ελέγχων μετά τα γεγονότα στη Θέουτα

21:28

Ισπανία: Ένα χωριό ενώθηκε για να σώσει μια καστανιά 500 ετών από τις φλόγες

21:19

Ενεργοποιήθηκε η Υπηρεσία Copernicus για τις πυρκαγιές στους δήμους Θηβαίων και Μάνδρας - Ειδυλλίας

20:57

Η Ελλάδα στις χώρες που διεκδικούν τα AI gigafactories της ΕΕ

20:54

Dimand: Συμφωνία με ΔΕΔΔΗΕ για πώληση ακινήτου στον Ελαιώνα έναντι 134,7 εκατ. ευρώ

20:36

Ιταλία: Αναστέλλει τη συμφωνία Σένγκεν για την Ισπανία

20:28

3+1 ερωτήσεις για τους βρεφονηπιακούς - Τι αλλάζει, ποιοι επωφελούνται

20:20

Ο Μπερνάρ Αρνό περνά στην αντεπίθεση μετά την έρευνα της Le Monde

20:05

Τραμπ: Το Ισραήλ είναι «πολύ ικανοποιημένο» από τη συμφωνία με τη Χαμάς

20:02

Στο ραντάρ της Αθήνας το εκλογικό θρίλερ του Ισραήλ

20:01

Ευρωαγορές: «Ξεφούσκωσαν» στο τέλος της ημέρας

19:49

ΑΑΔΕ: Συνελήφθη ελεγχόμενος για λαθρεμπόριο, μετά από απειλή σε ελεγκτές ότι θα στείλει «μπράβους»

19:26

Ελβετία: Μυστηριώδης ασθένεια πλήττει τις αγελάδες γαλακτοπαραγωγής

19:23

Οι ΗΠΑ κατηγορούν την Ισπανία για «εσκεμμένες προσπάθειες» διευκόλυνσης της παράτυπης μετανάστευσης

19:14

Κανονικά πραγματοποιούνται τα δρομολόγια των πλοίων

19:09

Mermeren: Πτώση 41% στα καθαρά κέρδη το α΄ εξάμηνο

18:56

Αγορά εξοχικής κατοικίας: Οι περιοχές με τις μεγαλύτερες αυξήσεις στις τιμές

18:50

Θέουτα: Περισσότεροι από 37.500 μετανάστες επέστρεψαν στο Μαρόκο σύμφωνα με τις ισπανικές αρχές

18:48

Κίνηση - ματ από ΔΕΗ με χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ 277,3 MW στην Πολωνία

18:42

Alpha Bank: Ξεκινά πρόγραμμα αγοράς έως 205 εκατ. ιδίων μετοχών - Από €0,29 έως €7 το εύρος τιμής αγοράς

18:31

Αlpha Trust: Εγκρίθηκε το squeeze out από Alpha Bank - Εκτός ταμπλό στις 18/8


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider