Δύσκολη η «εξίσωση» για τις τράπεζες και φέτος

Χρήστος Ζιώτης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Δύσκολη η «εξίσωση» για τις τράπεζες και φέτος

Η αδυναμία τους να απεμπλακούν από τον ELA σε σνδυασμό με την περαιτέρω αύξηση των κόκκινων δανείων, δημιουργούν δυσοίωνες προοπτικές και για το 2016.

Όπως φαίνεται από τα μέχρι στιγμής στοιχεία ο ELA, δηλαδή η χρηματοδότηση από τον μηχανισμό έκτακτης ρευστότητας, ήρθε για να παραμείνει ολόκληρο το 2016. Και τούτο δίοτι αφενός τα ενέχυρα των τραπεζών δεν επαρκούν προκειμένου να στραφούν για χρηματοδότηση απευθείας στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ακόμη και μετά την επαναφορά της κατ΄εξαίρεσην αποδοχής τους απ΄αυτή (το περίφημο waiver).

Αφετέρου οι καταθέσεις δεν έχουν αρχίσει ακόμη να πέρνουν το «δρόμο της επιστροφής». Η διοίκηση της Alpha Bank απαντώντας χθες σε επίμονες ερωτήσεις ξένων θεσμικών επενδυτών μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, εκτίμησε ότι εντός της χρονιάς,υπό προϋποθέσεις, θα μπορούσαν να επιστρέψουν περίπου 7 δισ.ευρώ στις καταθέσεις. Λίγες μέρες νωρίτερα η πρόεδρος της Εθνικής κα. Λούκα Κατσέλη μιλώντας στη Βουλή προέβλεψε ότι θα χρειαστούν 2 με 3 χρόνια προκειμένου να ομαλοποιηθεί η κατάσταση στο μέτωπο των καταθέσεων.

Η καθυστέρηση που παρατηρείται στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης σίγουρα δεν βοηθά στην επιστροφή των καταθέσεων καθώς συντηρεί το κλίμα αβεβαιότητας. Επιπροσθέτως η επαναφορά του Grexit στο δημόσιο διάλογο, συμβάλλει στην εκροή καταθέσεων και όχι στην επάνοδο τους. Ήδη τον Ιανουάριο παρά τους περιορισμούς που ισχύουν στην κίνηση των κεφαλαίων και στις αναλήψεις μετρητών, το σύνολο των καταθέσεων μειώθηκε κατά περίποιυ 1 δισ.ευρώ. Από τον περασμένο Ιανουάριο μέχρι σήμερα έχουν φύγει από τις καταθέσεις περίπου 22 δισ.ευρώ, γεγονός που αναπόφευκτα αυξάνει την εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από τους μηχανισμούς ρευστότητας του ευρωσυστήματος (δηλαδή από την ΕΚΤ και την Τράπεζα της Ελλάδος).

Στο δεύτερο σκέλος της «εξίσωσης» εκείνο δηλαδή που αφορά τα κόκκινα δάνεια η κατάσταση δεν είναι ενθαρρυντική. Απ΄ότι φαίνεται τόσο οι διοικήσεις των τραπεζών όσο και οι ξένοι θεσμικοί αναμένουν ότι η «πιο ενεργός διαχείριση» των κόκκινων δανείων θα επιφέρει τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα.

Όμως από την άλλη πλευρά φαίνεται ότι ακόμη δεν έχουμε αγγίξει «τον πάτο του βαρελιού» καθώς οι διοικήσεις των τραπεζών αναμένουν ότι το άνοιγμα στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα διευρυνθεί περαιτέρω φέτος. Κατά συνέπεια τα κόκκινα δάνεια θέλουν ακόμη δρόμο μέχρι να φθάσουν στην ...κορύφωση τους. Ο ρυθμός αύξησης τους μπορεί βέβαια να είναι επιβραδυνόμενος ωστόσο είναι σαφές ότι ακόμη δεν έχουμε αρχίσει να κινούμαστε στην άλλη πλευρά του λόφου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider