Το ΔΝΤ ανησυχεί για τις δόσεις του Μαρτίου

Χρήστος Ζιώτης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το ΔΝΤ ανησυχεί για τις δόσεις του Μαρτίου

Tην ίδια ώρα που το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκφράζει φόβους για πιθανές δυσκολίες στην εξυπηρέτηση του Δημοσίου Χρέους από τον επόμενο μήνα, το ίδιο συνεχίζει να εισπράτει την μερίδα του λεόντος απο τα κρατικά ταμεία.

Οντως ο Μάρτιος είναι ένας από τους πιο δύσκολους μήνες καθώς η χώρα πρέπει να επιστρέψει στο ΔΝΤ περίπου 880 εκατ.ευρώ, σε δύο δόσεις στις 7 και 16 του μήνα. Απο την αρχή του 2016 το ΔΝΤ συνεχίζει να λαμβάνει τη μερίδα του λέοντος στις δαπάνες που καταβάλει η χώρα για την εξυπηρέτηση του Δημοσίου Χρέους καθώς μέχρι στιγμής έχει εισπράξει περίπου 900 εκατ.ευρω.

Εισπράτωντας λοιπόν μέσα σε τρείς μήνες το ΔΝΤ περίπου 1,8 δις.ευρω είναι εύλογο να ανησυχεί, όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του Der Spiegel, για το κατά πόσο η Ελλάδα θα «χρεοκοπήσει το Μάρτιο».

Το ΔΝΤ εκτιμά σύμφωνα πάντα με το ίδιο δημοσίευμα ότι Η θα αντιμετωπίσει δυσκολίες στην εξυπηρέτηση των χρεών της στα τέλη Μαρτίου. Η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης σπρώχνει με μαθηματική ακρίβεια τη χώρα για μία ακόμη φορά σε μία διαπραγμάτευση με άδεια ταμεία.

Αλλωστε αυτό δείχνουν και τα στοιχεία από την εκτέλεση του Προυπολογισμού καθώς Πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 1,18 δισ. ευρώ που καταγράφηκε τον πρώτο μήνα του ΄2016, οφείλεται κατά κύριο λόο στην περιστολή δαπανών και τα σημαντικά έσοδα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Αντιθέτως τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού, στα οποία δεν περιλαμβάνονται οι εισπράξεις του ΠΔΕ, εμφανίζονται ελαφρώς μειωμένα, εξέλιξη που οφείλεαι στην υπερφορολόγηση των πολιτών και την αδυναμία των ασθενεστέρων να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Μάλιστα η διαφαινόμενη εμπλοκή με την υποβολή των φετεινών φορολογικών εσόδων (τόσο εξαιτίας των αλλαγών που επέφερε το σύμφωνο συμβίωσης όσο και η μη έκγριση των θεσμών σειράς νομοθετημάτων που έχει φέρει η Κυβέρνηση)είναι αναμένομενο να οδηγήσει σε νέες αστοχίες στο μέτωπο των εσόδων.

Πάντως ο χρόνος ήδη έχει αρχίσει να μετρά αντίστροφα καθώς το σημερινό Euroworking Group θεωρείται κρίσιμο για τον καθορισμό της ημερομηνίας επιστροφής των επικεφαλής της Τρόικας στην Αθήνα.

Αν δεν υπάρξει σήμερα κάποια σαφής κατεύθυνση τότε το ζήτημα αναγκαστικά παραπέμπεται στο Eurogroup της 7ης Μαρτίου προκειμένου οι υπουργοί Οικονομικών να αποφασίσουν για τα κατά πόσο οι συνθήκες είναι ώριμες για να ξεκινήσει το δυσκολότερο κομμάτι της αξιολόγησης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider