Την ανάγκη βελτιώσεων, στο σχέδιο νόμου για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης χρεών των επιχειρήσεων, επεσήμανε ο Σύνδεσμος Ελλήνων Διαμεσολαβητών στη διάρκεια της συζήτησης του σχεδίου νόμου για τον Εξωδικαστικό Μηχανισμό Ρύθμισης Οφειλών στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, στο πλαίσιο της ακρόασης των φορέων της αγοράς.
Οι εκπρόσωποι του συνδέσμου κατέθεσαν δέκα προτάσεις με σημεία στα οποία θα πρέπει να γίνουν αλλαγές στο νόμο, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η πρωτοβουλία του υπουργείου να εντάξει τους Έλληνες διαμεσολαβητές στη διαδικασία εξωδικαστικής ρύθμισης των οφειλών κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση.
Παράλληλα ο Σύνδεσμος Ελλήνων Διαμεσολαβητών προσφέρθηκε να συνδράμει το υπουργείο σε τεχνικό επίπεδο για τις προτεινόμενες βελτιώσεις, τονίζοντας ότι θα πρέπει να προβλεφθεί η πλήρης λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας πριν την εκκίνηση της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων και να εξετασθεί το ενδεχόμενο μικρής καθυστέρησης στην ψήφιση του μηχανισμού προκειμένου το τελικό κείμενο να είναι πιο λειτουργικό και αποτελεσματικό, αφού το εγχείρημα της ρύθμισης των ιδιωτικών οφειλών πρέπει οπωσδήποτε να επιτύχει.
Ειδικότερα ο Σύνδεσμος προτείνει:
-Να αποκτήσουν οι διαμεσολαβητές-συντονιστές έναν πιο ουσιαστικό ρόλο στις προσπάθειες συμβιβασμού οφειλέτη και πιστωτών.
-Να προβλεφθεί η υποχρεωτικότητα συμμετοχής των μερών στη εξωδικαστική διαδικασία ώστε να εξετάσουν από κοινού την πιθανότητα επίτευξης συμβιβασμού.
-Να καταργηθεί το αριθμητικό όριο των 320 διαμεσολαβητών και να αξιοποιηθούν όλοι οι διαμεσολαβητές του μητρώου διαμεσολαβητών του υπουργείου δικαιοσύνης προκειμένου να ανταποκριθούν στον προσδοκώμενο όγκο αιτήσεων.
-Να προβλεφθεί στο νόμο η υποχρεωτική εκπαίδευση των διαμεσολαβητών στο ειδικό αντικείμενο του νόμου ώστε όταν ξεκινήσει η εφαρμογή του να μην παρατηρηθούν προβλήματα στη διαδικασία συντονισμού.
-Οποιοσδήποτε γεωγραφικός διαχωρισμός των διαμεσολαβητών να μην εμποδίζει τον ορισμό τους ακόμη και σε μη όμορες περιφέρειες και να ενισχυθεί η δυνατότητα online διαδικασιών συντονισμού που θα διευκολύνει το έργο όσων συμμετέχουν στη διαδικασία.
-Το έργο του συντονισμού να ανατεθεί αποκλειστικά και όχι κατά προτεραιότητα στους διαπιστευμένους διαμεσολαβητές που είναι εξ’ αντικειμένου αρμόδιοι για διαδικασίες εξωδικαστικής επίλυσης και ο ορισμός τους από την ΕΓΔΙΧ να γίνει κυκλικά ώστε να αξιοποιηθούν όλοι οι διαμεσολαβητές που θα δηλώσουν τη συμμετοχή τους στη διαδικασία.
-Να επανεξεταστεί το ύψος της αμοιβής το οποίο είναι εξαιρετικά χαμηλό για μια διαδικασία που απαιτεί πολλές ώρες εργασίας, διατυπώσεων, εξόδων, ευθύνης και χρόνου συντονισμού.
-Ο διαμεσολαβητής να ευθύνεται μόνο για δόλο όπως ισχύει στη διάταξη του άρθρου 8 παρ 4 του νόμου 3898/2010 για τη διαμεσολάβηση.
-Να ισχύσουν πιο απλές διαδικασίες δικαστικής επικύρωσης της συμφωνίας μεταξύ πιστωτών και οφειλέτη ώστε να μη χαθεί το πλεονέκτημα της ταχύτητας της εξωδικαστικής διαδικασίας.
-Να αναληφθεί νέα νομοθετική πρωτοβουλία που θα προβλέπει τη χρήση της διαδικασίας της διαμεσολάβησης του ν.3898.2010 για τη ρύθμιση των ιδιωτικών οφειλών όσων δεν μπορούν για οποιονδήποτε λόγο να υπαχθούν στον παρόντα εξωδικαστικό μηχανισμό.