Στα 83,63 δισ. ευρώ ανήλθαν στο τέλος Νοεμβρίου οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία, γεγονός που καταδεικνύει πως η φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων είναι πλέον ισχνή.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων μεταξύ Νοέμβριου και Οκτωβρίου τα «φέσια» προς την εφορία σημείωσαν αύξηση κατά 1,34 δισ. ευρώ, ενώ συνολικά στο 11μηνο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2015 αυξήθηκαν κατά 11,8 δισ. ευρώ.
Το Νοέμβριο το ύψος των παλαιών ληξιπρόθεσμων οφειλών (αυτών που έχουν δημιουργηθεί πριν το 2015) διαμορφώθηκε σε 71,79 δισ. ευρώ, ενώ το ύψος των νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών διαμορφώθηκε σε 11,8 δισ. ευρώ, από 10,3 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο. Στο 11μηνο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου μέσω ρυθμίσεων και κατασχέσεων εισπράχθηκαν 1,79 δισ. ευρώ από τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη και 1,5 δισ. ευρώ από τα παλαιά.
Συνολικά στο πρώτο 11μηνο εισπράχθηκαν από πλήρεις και μερικούς ελέγχους σε μεγάλες επιχειρήσεις 302 εκατ. ευρώ από φόρους και πρόστιμα, ενώ στο ίδιο διάστημα από τους φορολογουμένους μεγάλου πλούτου βεβαιώθηκαν φόροι 252,65 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων εισπράχθηκαν τα 55,96 εκατ. ευρώ.
Για να ανασχέσει τη δημιουργία οφειλών το υπουργείο Οικονομικών εφαρμόζει ήδη όσα προβλέπει το νέο Μνημόνιο. Για όσους χρωστάνε πάνω από 70.000 ευρώ έχει ενεργοποιηθεί αυτοματοποιημένο σύστημα κατασχέσεων, το οποίο λειτουργεί σε τρία στάδια:
- Η ΓΓΔΕ στέλνει ηλεκτρονικά στις τράπεζες τα στοιχεία των οφειλετών του Δημοσίου, με συνολική ληξιπρόθεσμη οφειλή πάνω από 70.000 ευρώ.
- Οι τράπεζες προβαίνουν αυθημερόν στις ενέργειες που απαιτούνται για τη δέσμευση των χρημάτων, που βρίσκονται ή κατατίθενται στους λογαριασμούς των οφειλετών, μέχρι του ύψους της συνολικής οφειλής.
- Μετά τη δέσμευση, η Εφορία, το αργότερο σε πέντε εργάσιμες ημέρες από την ηλεκτρονική παραλαβή της ενημερωτικής απάντησης, προχωρεί σε κατάσχεση των ποσών
Τέλος, έχει πάψει πια να ισχύει το όριο του 25% για κατασχέσεις μισθών- συντάξεων, καθώς καταργήθηκε με το νέο Μνημόνιο, ενώ το ακατάσχετο όριο έχει μειωθεί στα 1.250 ευρώ, από 1.500 ευρώ που ίσχυε μέχρι πρόσφατα.